Pereiti į pagrindinį turinį

Po akibrokšto – apdovanojimas

2008-01-28 09:00

Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“ šeštadienį paskelbė 2007 m. „Tolerancijos žmogų“. Juo išrinkta 27 metų dainininkė Jurga Šeduikytė, anksčiau atsisakiusi priimti Vilniaus valdžios padėką.

Ši kasmetinė nominacija skiriama Lietuvos piliečiui, savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos ir antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių ir kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Atlikėjai titulas skirtas „už pilietinį gestą ir drąsą priminti, kad politikai, kurie su panieka kalba apie kultūrą, neturi ateities, už svetimo orumo gynimą“.
„Nesirengiau nieko kalbėti, nelabai suprantu, už ką man skirtas šis apdovanojimas. Man tiesiog smagu būti savimi, taip pasielgti nebuvo sunku“, – gavusi apdovanojimą sakė J.Šeduikytė.
Šiemet visuomeninės nominacijos ekspertų komisijos fondo valdyba pasiūlė smuikininko Martyno Švėgždos von Bekkerio ir Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Jono Ruškaus kandidatūras, o fondo valdyba – dainininkę J.Šeduikytę.
Ji buvo apdovanota skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu.
Gruodžio pabaigoje J.Šeduikytė atsisakė priimti padėkos raštą už Lietuvos ir Vilniaus garsinimą iš Vilniaus mero liberaldemokrato Juozo Imbraso. Atlikėja taip reagavo į sostinės vicemero socialdemokrato Algirdo Paleckio pareiškimą, kad remti profesionalųjį meną – ne savivaldybės reikalas. Politikas turėjo galvoje už 5 mln. JAV dolerių įsigytą lietuvių išeivijos menininko Jurgio Mačiūno 2600 eksponatų kolekciją. A.Paleckis įsižeidė ir J.Šeduikytę pavadino „XXI amžiaus Salomėja Nėrimi, įpainiota į politiką“.
J.Šeduikytė po renginio Kaune oficialiosios dalies iš karto išvyko. Vėliau ji sakė suprantanti, kad ją bandoma įtraukti į politines peripetijas. „Tą jaučiu, tačiau tuose žaidimuose nedalyvauju“, – sakė dainininkė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų