Po naujos tvarkos dėl mokinių izoliacijos tėvai suglumę: kas apmokės testavimus mokyklose?

  • Teksto dydis:

Tėvai su džiaugsmu sutiko naują Vyriausybės tvarką dėl trumpesnės mokinių izoliacijos. Vis dėlto ėmę gilintis pasipiktino, kad neaiškumų dabar dar daugiau nei bet kada anksčiau, praneša LNK.

Kas pasikeitė?

Sprendimai dėl trumpesnės mokinių izoliacijos socialiniuose tinkluose sukėlė ir tėvų džiaugsmo, ir klausimų laviną.

„Ką daryti, jeigu mes esame jau izoliuoti? Ką daryti, jei mus šiandien izoliuoja? Ar galios tiems, kurie išėjo prieš tris dienas? Ar tai reiškia, kad turime darytis testus? Tai tikrai sukels klausimų ir mokytojų bendruomenėje, vėl kils apmokėjimo klausimas“, – sakė Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos Tėvų tarybos pirmininkas Arūnas Penkaitis.

Ministrė pabrėžė: nuo šiol sveikiems vaikams izoliuotis nebereikės.

„Tie, kurie buvo rizikos zonoje, kurie buvo nustatyti kaip artimi kontaktai, jie turi per tam tikrą laiką tiesiog testuotis. Jeigu jų testai neigiami, tai jie toliau sėkmingai lanko mokyklą“, – aiškino švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Pagal naują tvarką, nustačius COVID-19 atvejį artimoje aplinkoje, vaikai, norintys ir toliau lankyti ugdymo įstaigą, privalės atlikti tris testus.

„Norint sutrumpinti izoliaciją, daraisi testą. Jeigu mes norime izoliacijos nevykdyti, apskritai jos netęsti, t. y. norime tęsti kontaktinį ugdymą, yra sudaryta galimybė vaikams periodiškai testuotis“, – komentavo Vilniaus visuomenės sveikatos biuro direktorė Guoda Ropaitė-Beigė.

Kiti galės rinktis savaitės izoliaciją ir, atlikus PGR testą, į ugdymo įstaigą sugrįžti gavus neigiamą testo rezultatą.

„Jeigu mes turime atvejų, kada septintą dieną ryte padarai testą ir laboratorija ištiria, tai tą pačią septintą dieną gali grįžti į ugdymo procesą“, – teigė G. Ropaitė-Beigė.

Anot tėvų atstovo, nors džiugina tai, kad daugiau mokinių galės sugrįžti į klases, tačiau bandant spręsti problemą nepagalvota apie detales.

Ką daryti, jeigu mes esame jau izoliuoti? Ką daryti, jei mus šiandien izoliuoja? Ar galios tiems, kurie išėjo prieš tris dienas? Ar tai reiškia, kad turime darytis testus?

„Šitas klausimas yra pakankamai keliantis iššūkių. Bet mes dabar iššūkių turime ne ar vaikas galės eiti į mokyklą. Mes dabar turime iššūkių, perkeltų ant Visuomenės sveikatos biuro specialistų ir ant mokyklos specialistų. Reikia atsakyti į klausimus, kas padės, kas užtikrins tą visą testavimo procedūrą, kaip sumotyvuoti mokytojus“, – šnekėjo A. Penkaitis.

Nežinomybėje ir mokyklos

Suglumę ir ugdymo įstaigų vadovai.

„Yra kažkokių neaiškumų būtent dėl šitos savikontrolės, savitestacijos greitaisiais antigenų testais. Kas testuos? Ar mokykloje testuos? Ar reikės mokėti? Šiuos klausimus dar esam palikę atvirus“, – kalbėjo mokyklos „Šiaurės licėjus“ vadovė Eglė Sidorova.

Mokyklos tikino, kad vyresniems mokiniams testuotis patiems problemų nekils, tačiau sveikatos priežiūros specialistai ramina tėvus ir tikino atsakymus į visus klausimus turintys.

„Kaip iki šiol nė vienas testas nebuvo mokamas, ar mes atlikdavom kaupinių testavimą, ar savikontrolės, tikrai valstybė centralizuotai atlieka pirkimus ir iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos tas priemones gauname“, – sakė G. Ropaitė-Beigė.

„Nežinau, iki galo nesu tikra, bet, kiek suprantu, tik vyresni mūsų progimnazijos mokiniai gali savitestuotis patys. Matyt, pradinukams bus reikalinga specialisto pagalba“, – teigė mokyklos „Šiaurės licėjus“ vadovė.

Mokyklos vadovė pasakojo, kad kylančius neaiškumus išspręsti padeda sveikatos priežiūros specialistai.

„Tik šį rytą gavau oficialius dokumentus. Yra punktų, kurie iki galo neaiškūs, bet turime Visuomenės sveikatos biuro specialistę, kuri susisiekia ir papildomai paaiškina“, – kalbėjo E. Sidorova.

Visgi ne visos mokyklos gali pasigirti tokia situacija. Prasidėjus pandemijai, ugdymo įstaigas paliko daugiau nei pusė sveikatos priežiūros specialistų, tad kabinetai tušti, o kam paaiškinti vis keičiamų tvarkų, neatsiranda.

„Turime didelį iššūkį su specialistais, kurie fiziškai dirbtų mokyklose. Mes turime 485 įstaigas, o net 260 įstaigų nėra nuolatos dirbančio specialisto“, – tvirtino G. Ropaitė-Beigė.

Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu mokyklose yra per šimtą COVID-19 protrūkių. Nustatyta keli šimtai užsikrėtimo atvejų, o 2500 mokinių – izoliacijoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš  portretas
Bandymai pereina ant vaikų. Nei testai nei vakcinos yra ne patvirtintos pasaulinės organizacijos. Tai netgi nerekomenduojama

Loreta

Loreta portretas
Prievartaujama vaikai, neaišku kas gamina ir iš kur tie vadinami testai.

Be atsakymo is tuscio i kiaura...

Be atsakymo is tuscio i kiaura... portretas
Taip ir nera atsakymo... pilsto is tuscio i kiaura ir suprask kaip nori... o paskiau sakys, jug mes raseme ir informavome...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių