Pereiti į pagrindinį turinį

Po Prezidentės kojomis kris ministrų portfeliai

2009-07-14 08:35
Nuspręsta: premjeras A.Kubilius užsiminė, kad R.Dagys (nuotr.) tikrai bus pakeistas, tačiau kuo – kol kas nepranešė.
Nuspręsta: premjeras A.Kubilius užsiminė, kad R.Dagys (nuotr.) tikrai bus pakeistas, tačiau kuo – kol kas nepranešė. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Ima ryškėti, kurie ministrai neteks savo portfelių naujajai Prezidentei Daliai Grybauskaitei atnaujinant Andriaus Kubiliaus koalicinę Vyriausybę.

Nekeis proporcijų

Dar šią ar kitos savaitės pradžioje turėtų būti aišku, kurių ministerijų vadovams teks užleisti savo vietas kitiems politikams. Kalbama apie tris keturis galimus pakeitimus.

Iki savaitės pabaigos D.Grybauskaitė turėtų susitikti su visais ją dominančiais praėjusį sekmadienį įgaliojimus grąžinusios Vyriausybės nariais. Taip pat bus surengti Prezidentės susitikimai su premjeru A.Kubiliumi ir valdančiųjų partijų bei Seimo frakcijų atstovais.

Valdantieji deklaruoja nekeičiantys pernai rudenį sutartų pasidalijimo ministrų portfeliais proporcijų. Dėl to valdančiųjų partijų ir Seimo frakcijų lyderiai susitarė vakar per Tautos prisikėlimo partijos, Seimo pirmininko Arūno Valinsko kvietimu surengtus darbinius pietus.

Sutarta nekelti klausimo ir dėl galimo postų persidalijimo. "Nėra reikalo permetinėti ministrų iš vienos kišenės į kitą, nes tai atneštų tik papildomos sumaišties", – pabrėžė A.Valinskas.

Bet jis neatmetė, kad keičiantis valdančiųjų frakcijų sudėčiai, gali būti keliamas klausimas dėl ministrų portfelių pasidalijimo proporcijų pakeitimo. Būta gandų, kad Tautos prisikėlimo partijos frakcija gali pasipildyti keliais naujais nariais, tuomet esą ši frakcija reikalautų papildomo ministro posto Vyriausybėje.

Portfelius pasidalijo rudenį

Pagal pernai lapkričio 17 d. pasirašytą susitarimą Tėvynės sąjungai priklauso ministro pirmininko ir septynių ministrų portfeliai, Tautos prisikėlimo partijai bei Liberalų ir centro sąjungai – po du ministrus, Liberalų sąjūdžiui – trijų ministrų postai.

Neoficialiomis žiniomis, D.Grybauskaitė nusiteikusi pakeisti kai kuriuos ministrus. Tarp tų, kurie tikriausiai bus keičiami, minimi Tėvynės sąjungos deleguotas socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys, Tautos prisikėlimo partijos deleguotas kultūros ministras Remigijus Vilkaitis, galbūt konservatorių deleguotas ūkio ministras Dainius Kreivys, sveikatos apsaugos ministras liberalcentristas Algis Čaplikas, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, kuris deleguotas Tautos prisikėlimo partijos.

Paklaustas, ar tiesa, kad bus keičiami šie ministrai, Seimo pirmininkas atsakė: "Kalbant apie mūsų deleguotus ministrus, dabar tegaliu pasakyti, kad atnaujintoje Vyriausybėje gali likti abu ministrai, gali likti tik vienas, gali nelikti nė vieno. Tai bus išsiaiškinta Tautos prisikėlimo partijos viduje. Dėl kitų partijų deleguotų ministrų derėtų klausti tų partijų atstovų."

Nėra tikras dėl ateities

Per koalicijos vadovų pietus pas Seimo pirmininką premjeras A.Kubilius užsiminė, kad R.Dagys tikrai bus pakeistas, tačiau kuo – kol kas nepranešė. Neoficialiomis žiniomis, naujuoju socialinės apsaugos ir darbo ministru gali tapti dabartinis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas. Pastarasis kol kas atsisako komentuoti galimą paskyrimą ministru.

Pati Prezidentė irgi linkusi atnaujintoje Vyriausybėje pakeisti socialinės apsaugos ir darbo ministrą.

Vakar D.Grybauskaitė pradėjo pokalbius su ministrais ir pirmasis į prezidentūrą buvo pakviestas R.Dagys. "Susitikime aptarta padėtis socialinės apsaugos srityje, joje vykstančios ir nevykstančios reformos. Prezidentei didelių abejonių kelia ministerijos veikla, ypač politinės valios stoka vykdant būtinas reformas šioje srityje. Susidaro įspūdis, kad ministerija neatsako už reformų eigą ir jų galutinį rezultatą", – sakė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Ministras pripažino, kad "pokalbis su valstybės vadove buvo labai rimtas". R.Dagys sakė negavęs tikslaus atsakymo iš Prezidentės, ar jis bus paskirtas ministru atnaujintoje Vyriausybėje.

A.Sekmokas turėtų išlikti

Skirtingai nei R.Dagiui, Prezidentė neturėjo esminių priekaištų energetikos ministrui Arvydui Sekmokui, todėl tikėtina, kad jis tęs darbą atnaujintoje Vyriausybėje.

"Įvyko konstruktyvus pokalbis. Kaip ir dėl kitų ministrų, Prezidentė apsispręs tuomet, kai susipažins su ministerijų vadovų ir Vyriausybės veikla, susitiks su premjeru. Tačiau apskritai valstybės vadovė esminių pastabų energetikos ministrui neturi", – po Prezidentės susitikimo su A.Sekmoku sakė L.Balsys.

Anot jo, D.Grybauskaitė ir toliau laikosi principinės nuostatos, kad turi būti išformuota prieštaringai vertinama energetikos bendrovė "Leo LT". Susitikime su energetikos ministru Prezidentė paragino Vyriausybę rasti teisėtą ir deramą formą, kaip kuo greičiau tai padaryti.

Gali užstoti kultūros ministrą?

Kalbama, kad R.Vilkaitį kultūros ministro poste gali pakeisti Seimo narys Laimontas Dinius arba aktorius ir režisierius Adolfas Večerskis.

Kita vertus, yra ir neoficialios informacijos, kad D.Grybauskaitei imponuoja R.Vilkaičio sąžiningumas ir tai, kaip jis susitvarkė su iššūkiais, įgyvendinant "Vilniaus – Europos kultūros sostinės" finansines ir organizacines problemas. Todėl esą Prezidentė gali pabandyti užstoti kultūros ministrą.

Vienas iš galimų valstybės vadovės taikinių – ūkio ministras D.Kreivys. Kol kas neaišku, kas jį galėtų pakeisti, jeigu premjeras su Prezidente susitartų tai padaryti. Tarp galimų pretendentų į ūkio ministrus – Tėvynės sąjungos atstovas Seime Vitas Matuzas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų