Po Šeimų maršo piktinasi dvigubais standartais: tokiems renginiams karantino reikalavimai negalioja?

  • Teksto dydis:

Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatre laukiama išskirtinio vakaro – kūrybinio impulso projekte bus pristatyta pačių baleto artistų kūryba. Dėl griežtų saugumo reikalavimų teatre balerinoms tenka repetuoti su kaukėmis. O į jų pasirodymą bus įleista tik pusantro šimtas penkiasdešimt žmonių, praneša LNK.

Maždaug 10 tūkstančių žmonių minia šeštadienį susirinko į Vingio parką. Karantino reikalavimų dėl kaukių dėvėjimo ir atstumų čia nesilaikyta nei tarp dalyvių, nei ant scenos – tarp pavyzdį ketinusių rodyti organizatorių.

Vilniaus valdžia tikina negalėjusi šios akcijos uždrausti – žmonės, sukviesti į protestą. Tokia susirinkimų forma gali būti apribota tik esant karo arba nepaprastajai padėčiai.

„Dabartiniu laikotarpiu nepaprastoji padėtis dėl karantino nėra įvesta. Jeigu žmonės nori rinktis į kažkokias politines akcijas ar panašiai, jie tai daryti gali. Tai nėra renginys – tai pagal susirinkimo teisę aprašyta akcija ir jai negalioja karantino reikalavimai“, – LNK žurnalistams sakė Viliaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Tokie teiginiai glumina Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro vadovybę. „Jei tai buvo mitingas, demonstracija, protestas. Kodėl stovėjo scena, kodėl buvo koncertas? Jei taip buvo, vadinasi, traktuokime kaip renginį ir jei galima padaryti tokiam renginiui išimtį, kodėl negalima atsižvelgti į kultūros sektoriaus atlaisvinimus?“ – apmaudo neslėpė Lietuvos Nacionalinio operos ir  baleto teatro vyriausiasis dirigentas Ričardas Šumila.

Teatro vadovas sako, kad tą pačią dieną kaip ir tūkstantinis mitingas Vingio parke, teatre vyko spektaklis su 150 žiūrovų. Pavyzdingai saugumo paisantys menininkai jaučiasi įskaudinti.

„Jie iš tikrųjų jautriai reaguoja į tokius ganėtinai dvigubus standartus, kurie galbūt teisiškai yra galimi, ir mes nenorime nė vienų kritikuoti, bet vis dėlto jie yra labai skausmingi tiems, kurie dėl pandemijos turėjo sustabdyti savo veiklą, laikėsi visų reikalavimų, patyrė didžiulius nuostolius. Kai kas iš jų dabar neturi pakankamai pinigų pragyvenimui“, – kalbėjo Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro direktorius Jonas Sakalauskas.

Po garsiai nuskambėjusių muzikinių M.A.M.A apdovanojimų per pusšimtis dalyvių sulaukė tyrimų dėl galimų karantino pažeidimų. Dvidešimčiai jų iš karto nurodyta sumokėti 250 eurų baudas. Dėl organizatorių atsakomybės ir ar teks mokėti nuo pusantro iki 6 tūkstančių dar spręs teismas. Vienas M.A.M.A organizatorių sako, kad toks protestas, koks įvyko Vingio parke, reiškia, kad valdžia jau leido didelius renginius.

Maršo organizatorių veiksmus užtikrinant karantino sąlygų laikymąsi vertina policija. Atsakymo, kokios bus pastarojo renginio pasekmės, laukia daugelis.

Nuo kitos savaitės galiosiantis galimybių pasas leis renginius iki 500 žmonių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tendencibgas straipsnis, bera autoriaus..neskatome

>Anonimas

>Anonimas portretas
Anksčiau vokdavo milijonus, dabar jau milijardus...

Nustebes

Nustebes portretas
Tiems kvaileliams visai stogas pavaziavo. Kaip galima lyginti "Seimu marsa", kuris vyko gryname ore, su "Operos ir baleto teatru" ar dar kokia sale, uzdarose patalpose? Aisku, kas uzima tokius postus...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių