Policijos pareigūnai masiškai palieka tarnybą?

  • Teksto dydis:

Dėl policininkų trūkumo dažnai į iškvietimus su policijos pareigūnais kartu vyksta savanoriai arba šauliai. Tuo kartais bando pasinaudoti nusikaltėliai ir veliasi į konfliktus, praneša LNK.

Pastaraisiais metais policijos pareigūnus policijos rėmėjus ir šaulius galima pastebėti ne tik koncertuose, miesto šventėse, bet ir kasdieniuose iškvietimuose.

„Trečio ketvirčio ataskaitos duomenimis, Vilniaus apskritis suteikė policijai 4 109 valandas paramos, kurias suteikė maždaug 168 šauliai“, – sakė Karaliaus Mindaugo šaulių rinktinės vadas Mindaugas Milius.

Nors policijos rėmėjų ir šaulių veikla savanoriška, Šaulių sąjunga tikina, kad norinčių padėti pareigūnams netrūksta. Patys pareigūnai tvirtina, kad savanorių pagalba – tik prevencinė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Reikia vykdyti tam tikras prevencines priemones, aiškintis tam tikras latentines nusikalstamas veikas, t.y. papildomų užduočių yra kiekvieną dieną“, – teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Mindaugas Stravinskas.

Tačiau Policininkų profsąjunga tokį bendradarbiavimą vertina skeptiškai. Esą šauliais ir policijos rėmėjais bandoma užlopyti tuščias policininkų darbo vietas. Mat, dar šią vasarą buvo pradėta pertvarka ir didžiųjų miestų policijos komisariatuose buvo panaikinti keli padaliniai.

„Anksčiau vykdyta ankstesnių vadovų policijos reforma visiškai nepasisekė, nepavyko“, – pažymėjo Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė,

Skaičiuojama, kad šiuo metu visoje šalyje laisvų policijos pareigūnų darbo vietų beveik 2 tūkst. Likę darbuotojai ilgai nedirba, nes atlygis – menkas.

„Policijos pareigūnai masiškai palieka tarnyba, o naujiems profesija nepasirodo tokia patraukli, kaip atrodė“, – akcentavo R.Katinienė.

Trūkstant pareigūnų, jie į iškvietimą neretai vyksta dviese su savanoriu ir tuo bando pasinaudoti nusikaltėliai.

„Kai mato, kad tik vienas pareigūnas, pažeidėjai ginasi arba eina į priešpriešą ir net bando išprovokuoti konfliktą“, – susidariusias situacijas komentavo Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vitalijus Jagminas.

„Manau, grėsmių yra ne tik policijos pareigūnams, bet ir pačiai visuomenei“, – pažymėjo R.Katinienė.

Pažeidėjai ginasi arba eina į priešpriešą ir net bando išprovokuoti konfliktą.

Šaulių sąjunga tikina, kad pavojus nei savanoriams, nei visuomenei nekyla. Kad nebūtų nesėkmių, šauliai eina specialius mokymus.

„Ginklo panaudojimas, spec. priemonių panaudojimo kursai, praktika ir teorija, medicinos pasirengimas, specializuoti kursai, kaip bendrauti su pažeidėjais“, – vardijo M.Milius.

Matydama savanorių pagalbos mastą, profsąjunga baiminasi, kad ilgainiui gyventojai pagalbos lauks eilėje. Policijos atstovai puola raminti.

„Šiek tiek sutirštinta, nes jau kokius trejus–penkerius metus policijos veiklai suteikiamas prioritetas“, – sakė M.Stravinskas.

Profsąjungos kaltinimai krinta Vidaus reikalų ministerijai, esą jie turi užtikrinti pakankamą pareigūnų atlyginimą ir suvaldyti darbo krūvius. Tačiau ministerija komentuoti atsisako, esą tai išskirtinai policijos problema.

„Manau, trūksta politinės valios paimti ir spręsti problemą, kad būtų skirta tiek lėšų, kiek reikalinga“, – spėjo R.Katinienė.

Jeigu situacija nesikeis, policijos pareigūnai žada protestuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
to - ir Ant, 2022-10-11 17:15 PLANDEMIJA puikiai parodė, kad [policijos] [Lietuvoje] nėra, kad yra tik neteisėtų biurokratų ir ,laimės partijos' gynėjai. Tad, na*ik jie reikalingi.

Anonimas

Anonimas portretas
Ar tikrai pareigūnai palieka tarnybą? Tokius kaip VAITKEVIC pareigūnu nepavadinsi, ir tokių išėjimas duos tik naudos. Taigi, kas palieka tarnybą?

Bananas

Bananas portretas
Nebepalaiko teisesauga teises,nes ji neteisinga. Suprato pagaliau ir buratino pasakom nebetiki
VISI KOMENTARAI 75

Galerijos

Daugiau straipsnių