Pereiti į pagrindinį turinį

Politikai skleidžia ir narplioja sąmokslo teorijas

2012-02-27 11:06
Politikai skleidžia ir narplioja sąmokslo teorijas
Politikai skleidžia ir narplioja sąmokslo teorijas / Tomo Lukšio (BFL) nuotr.

Konservatoriai – ne mūsų sąjungininkai, o priešai, nes pulti vidaus reikalų ministrą jie rengėsi iš anksto, tampė už virvučių Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovybę, o dabar politikuoja. Taip kilusį skandalą dėl atleistų FNTT vadovų liberalcentristai savaitgalį aiškino saviškiams.

Dėkojo saugumo pareigūnams

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovai yra pasirengę dėkoti tik įžvalgiems saugumo darbuotojams ir Prezidentei, kurie suprato premjero partijos užmojus.

Galima numanyti, kad LiCS į Vyriausybę deleguoto ministro Raimundo Palaičio galvą išgelbėjo tik laiku jam pateikta Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma apie jau atleistus FNTT vadovus. Jei pažymos nebūtų buvę, R.Palaitis Vyriausybėje jau greičiausiai nebedirbtų. Tai savaitgalį partijos nariams įrodinėjo LiCS pirmininkas Algis Čaplikas. Jis skelbė, kad Seime kilęs sujudimas dėl FNTT vadovybės atleidimo – tai Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos sąmokslas.

„Mums tiesiog dar kartą pasisekė, kad VSD pažymą davė ne pagal jų (konservatorių – red. past.) planą. Jeigu tos pažymos nebūtų buvę – mašina jau važiavo: straipsniai spaudoje, apimantys tris penkis puslapius, fiziškai neparašomi per vieną dieną. Jei VSD būtų pažymą parašęs po savaitės, šiandien R.Palaitis būtų apipiltas nuo galvos iki kojų purvu ir būtų pasakyta, kad šitas ministras spręsti tokių klausimų nebegali“, – taip dėl FNTT vadovybės kilusį politinį erzelį partijos tarybai aiškino A.Čaplikas.

Politikas taip kalbėjo apie VSD pažymą, kurioje pateikta informacija R.Palaičiui esą ir suteikė pagrindą atleisti FNTT vadovus Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą.

Kliuvo Seimo pirmininkei

Vis dėlto daugiausia konservatoriams kliuvo nuo liberalcentristų partijos vicepirmininko Arūno Valinsko. Buvęs Seimo pirmininkas suvažiavimo delegatams pažėrė net kelias sąmokslo teorijas.

A.Valinskas įtikinėjo, esą atleisti FNTT vadovai – V.Gailius ir V.Giržadas – tebuvo konservatorių marionetės, tarnavusios vien A.Kubiliaus partijos interesams. „Jie buvo jų interesų dengimo stogas. Iš patikimų šaltinių žinau, kad kai kuriems FNTT darbuotojams, iš jų – ir pavaduotojui V.Giržadui, buvo duotas priešrinkiminis nurodymas rinkti kompromituojančią medžiagą daugiausia apie socialdemokratus. Na, jeigu pasitaikys – ir apie mus, ir apie visus kitus“, – drąsiais pareiškimais svaidėsi A.Čapliko pavaduotojas.

A.Valinskas nepraleido progos įgelti ir Seimo pirmininkei Irenai Degutienei. Buvęs parlamento vadovas dėstė sąmokslo teoriją, esą prieš „Snoro“ nacionalizaciją pinigus iš šio banko atsiėmė ir I.Degutienės vyro vadovaujamos Santariškių klinikos.

„Bjaurus šmeižtas“, – taip į parlamentaro teiginius išsyk sureagavo ir I.Degutienės atstovai, ir konservatorių atstovai Seime.

A.Čaplikas čia pat tikino, kad, nepaisydami piktų konservatorių užmojų, liberalcentristai nori ir gali dirbti koalicijoje, tačiau konservatoriai turėtų apsispręsti, ar nori dirbti, ar vis dėlto rengtis artėjantiems rinkimams.

Baksnoja į Prezidentę

„Supratau, kad prasidėjo rinkimai“, – susirinkusiems delegatams prisipažino vienas pagrindinių FNTT skandalo herojų vidaus reikalų ministras R.Palaitis. – Rinkimai prasidėjo visu pajėgumu. Prasidėjo būtent tada, kai pareigūnai buvo atleisti iš pareigų. Didžiausia koalicijos partija pakėlė visas savo pajėgas."

R.Palaitis partijos tarybos nariams vardijo ir konservatorius palaikančias žiniasklaidos priemones, tačiau čia pat prisipažino vis dar nesuprantąs, kodėl A.Kubiliaus partija taip gina atleistą FNTT vadovybę.

„Kodėl didžioji partija taip intensyviai pakėlė visas savo pajėgas, lieka neatsakytas klausimas. Nujausti galima, bet tą nuojautą reikia pasilikti sau. Aš manau, kad artimiausiu metu tai gali išryškėti“, – užuominomis kalbėjo R.Palaitis

Ministras nepraleido progos partijos kolegoms priminti, kad už jo nugaros – pati Prezidentė D.Grybauskaitė, tad jis dėl savo sprendimo gali jaustis ramus: „Prezidentė ne mane parėmė – parėmė sprendimą, parėmė veiksmą. Ir pasakė, kad pareigūnai, praradę pasitikėjimą, neturėtų vadovauti tokioms institucijoms kaip FNTT.“


Antanas Kulakauskas


Politologas

Liberalcentristai, skelbdami tokius pareiškimus ir kritikuodami savo koalicijos partnerius konservatorius, man regis, tiesiog teisinasi dėl situacijos, dėl kurios kalti jie patys. Logiškai mastant, patiems liberalcentristams šis dėl FNTT vadovų atleidimo kilęs skandalas papildomų balsų tikrai nepridės. Netgi priešingai – jiems nuo to tik blogiau.

A.Čapliko partija naudojasi proga oponuoti koalicijos partneriams konservatoriams, o šie negali nieko padaryti: dabar, prieš rinkimus, didžiausiai valdančiajai partijai pyktis su liberalcentristais nebūtų naudingas, nes konservatoriai tiesiog neturi alternatyvų. Be to, prisiminkime, liberalcentristai panašiai elgėsi ir kažkada būdami koalicijoje su socialdemokratais.

Premjero partija nenori, kad subyrėtų Vyriausybė – juk, iš koalicijos pasitraukus liberalcentristams, konservatoriams paramos tektų ieškoti Seimo opozicijoje.

Jei iš koalicijos liberalcentristai vis dėlto pasitrauktų, vienintelė valdančiųjų išeitis būtų ieškoti paramos tarp socialdemokratų – kad šie palaikytų mažumos Vyriausybę. Tokia Vyriausybė iki rinkimų, kurie vyks rudenį, tik vegetuotų ir jokių rimtesnių sprendimų priimti negalėtų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų