Pradėjo veikti Vyriausybės kanceliarijai pavaldus Situacijų centras

Ketvirtadienį veikti pradėjęs Vyriausybės kanceliarijai pavaldus Situacijų centras vykdys nuolatinę grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui stebėseną.

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) padalinys grėsmes vertins realiu laiku, remdamasis duomenų analize. Situacijų centrui taip pat pavesta operatyviai informuoti vadovybę apie gresiančius ar įvykusius ypatingus įvykius, inicijuoti atsaką į grėsmes ar krizes.

Kuriant Situacijų valdymo centrą NKVC sutelkė Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Viešojo saugumo tarnybos, Policijos departamento, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir kitų institucijų ekspertus.

Šių institucijų pagalba parengtos centro standartinės veiklos procedūros, kuriose, pasak Vyriausybės, išdėstytos priemonės ir veiksmai, leisiantys efektyviai ir laiku valdyti susidariusias ypatingas ar ekstremaliąsias situacijas bei jų sukeltas pasekmes.

Be to, baigtas informacijos teikimo ir gavimo NKVC Situacijų valdymo centro algoritmas, leisiantis laiku valdyti informacijos srautus, sukurta duomenų surinkimo ir apdorojimo platformų infrastruktūra.

„Krizinių situacijų metu išaiškėjo keli svarbūs dalykai ir vienas iš jų yra realaus laiko duomenų ir informacijos turėjimas, maksimaliai platus, ne vienos srities“, – ketvirtadienį pristatydama centrą kalbėjo Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Krizinių situacijų metu išaiškėjo keli svarbūs dalykai ir vienas iš jų yra realaus laiko duomenų ir informacijos turėjimas, maksimaliai platus, ne vienos srities.

Jos teigimu, įsteigtas centras leis greičiau ir koordinuočiau priimti sprendimus.

„Kita centro atsiradimo šioje vietoje priežastis – tuo metu, kai vyko krizinės situacijos, išaiškėjo, kad institucijos dirba savo valdymo srityse, tačiau apjungimo ir koordinavimo visuomet reikia“, – kalbėjo kanclerė.

Kartu su Situacijų valdymo centru veiks planavimo bei analizės biurai, jie užsiims grėsmių stebėsena ir atsaku, taip pat padalinys, koordinuosiantis komunikaciją.

Informaciją centrui pateiks valstybinės institucijos, ministerijos, tarptautiniai partneriai.

„Reikalui esant mes esam įpareigoti pritraukti ekspertizę iš bet kurios institucijos“, – kalbėjo NKVC vadovas Vilmantas Vitkauskas.

Jis pažymėjo, jog duomenys bei stebėsena – apjungiami į vieną vietą, kad būtų matomas „bendras valstybės vaizdas“.

Vyriausybės kanceliarija NKVC vadina svarbiausia operacinio lygmens institucija valdant krizes ir ekstremaliąsias situacijas Lietuvoje bei vykdant šių situacijų prevenciją. 

NKVC įsteigtas Seimui priėmus naują Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymą bei su juo susijusius įstatymų pakeitimus.

Vyriausybė yra nurodžiusi, kad pakeitimais kuriama integruota krizių valdymo ir civilinės saugos sistema padės valstybei geriau pasirengti ir efektyviau koordinuoti krizių ir ekstremaliųjų situacijų valdymą.

Kilus krizei ar ekstremaliai situacijai NKVC užtikrintų šių situacijų valdymą, taip pat koordinuotų grėsmių nacionaliniam saugumui prevenciją, valstybės rezervo tvarkytojų veiklą, valstybės strateginę komunikaciją nacionalinio saugumo srityje.

NKVC taip pat turi užtikrinti Nacionalinio saugumo komisijos veiklą, koordinuoti nevyriausybinių organizacijų, savanorių pajėgų pasitelkimą valstybės mastu.

Numatyta, jog NKVC turėtų dirbti apie 30 asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uuu

uuu portretas
o dar viena svogeriu serykla

ai

ai portretas
eilinis veltedziu centras skirtas tik svogeriam idarbint ir partijom finansuot

Anonimas

Anonimas portretas
prasau paaskinti kaip savavaliskai i skype prisijungia kazkiaks BING tai sukciu programisiai kodel tuo nesidomi SST ir policija
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių