Pereiti į pagrindinį turinį

Premjeras: pirmiausia „Leo LT“ reorganizavimas, tada - likvidavimas

2009-07-21 17:03
Premjeras: pirmiausia „Leo LT“ reorganizavimas, tada - likvidavimas
Premjeras: pirmiausia „Leo LT“ reorganizavimas, tada - likvidavimas / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius kol kas tvirtai kalba apie prieštaringai vertinamos energetikos bendrovės „Leo LT“ reorganizavimą, jos galimą likvidavimą atidėdamas tolimesniems laikams.

Komentuodamas antradienį Seimo priimtas Atominės elektrinės bei kitų įstatymų pataisas, A.Kubilius užsiminė, kad jos atveria kelią „Leo LT“ pertvarkymui. „Tokio „Leo LT“, koks buvo iki šiol, neturėtų likti“, - sakė premjeras.

Jis užsiminė, kad pirmas žingsnis, kurį stengsis žengti Vyriausybė, įgyvendindama Seimo priimtus įstatymus, bus energetikos giganto reorganizavimas. Tik vėliau esą galės sekti ir likvidavimas. Kaip „Leo LT“ galėtų ar turėtų būti pertvarkyta, A.Kubilius nedetalizavo. Tai esą Vyriausybės apsisprendimo ir derybų su privačiu bendrovės akcininku - „Maxima“ savininkų valdoma „NDX energija“ reikalas.

Premjeras įsitikinęs, kad pertvarkos „Leo LT“ yra reikalingos dėl neigiamos visuomenės nuomonės apie šį buvusios valdžios įgyvendintą projektą ir dėl „visos energetinės sistemos kompromitacijos“, taip pat dėl Europos Sąjungos reikalavimo atskirti elektros energijos gamybą, perdavimą ir paskirstymą.

A.Kubilius pripažino, kad sprendimus dėl „Leo LT“ likimo ketinama priimti derantis su „NDX energija“. Premjeras leido suprasti, kad valstybė stengsis viską daryti derybų būdu, nenorėdama išprovokuoti privataus akcininko kreiptis į tarptautinį arbitražą ir galbūt laimėti jame milijardines netesybas. Į tokius pavojus buvo atkreipę dėmesį Seimo teisininkai, vertindami parlamentarų priėmimui pateiktus įstatymus dėl „Leo LT“.

„Apie netesybas nekalbama, nes susitarus galima bus išsiskirti draugiškai“, - pastebėjo Vyriausybės vadovas.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas irgi įsitikinęs, kad kompensacijų mokėti neprireiks. Ministras sakė, kad su „NDX energija“ bus deramasi dėl bendrovės reorganizavimo ir galimo vėlesnio likvidavimo. „Kalbėsime su privačiu akcininku, kad tokie sprendimai būtų daromi“, - pažymėjo ministras.

A.Sekmokas informavo, kad netrukus bus šaukiamas neeilinis „Leo LT“ akcininkų susirinkimas, kuriame bus bandoma priimti bendrą valstybės ir privataus akcininko sprendimą dėl šios bendrovės likimo. Pirminiais duomenimis, toks susirinkimas gali įvykti rugsėjo pradžioje arba viduryje.

Energetikos ministerijos vadovo žodžiais, po pertvarkų privatiems akcininkams - bendrovei „NDX energija" kompensacijų mokėti nereikės. A. Kubilius taip pat pažymėjo, kad apie netesybas nekalbama - esą susitarus bus galima išsiskirti draugiškai.

A.Sekmokas tebetiki, kad naują atominę elektrinę įmanoma pastatyti 2018 metais. Tiesa, terminas gali pasikeisti priklausomai nuo parinkto strateginio investuotojo finansavimo galimybių ir kitų aplinkybių. „Bet nuo to plano neturime nukrypti“, - sakė energetikos ministras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų