Ministrė: kitą savaitę į klases siūloma grįžti 5-8 klasių, dar kitą – visiems mokiniams

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė siūlo Vyriausybei leisti kitą savaitę grįžti į mokyklas 5-8 klasių moksleiviams, dar kitą savaitę galėtų grįžti visi likusieji.

Ji taip pat teigia, jog grįžtantieji galės būti testuojami greitaisiais antigenų testais.

„Trečiadienį Vyriausybei teiksiu pasiūlymą nuo gegužės 3 dienos leisti grįžti 5-8 klasių, o nuo gegužės 10 dienos – 5-11 klasių mokinius“, – savo „Facebook“ paskyroje antradienį informavo ministrė.

Anot jos, praėjusią savaitę susitikimuose merai kaip pagrindinę problemą įvardijo testavimo dėl COVID-19 pajėgumus, sveikatos specialistų ir laboratorijų trūkumą, taip pat sudėtingą ir mokinių testavimo procedūrą.

Ministrė pažymi, kad praėjusią savaitę Vyriausybė priėmė keletą svarbių sprendimų, kurie savivaldybėms turėtų palengvinti grąžinimo procesą, t.y. leido supaprastintą testavimo procedūrą ir įteisino greitųjų antigeno testų naudojimą.

Anot jos, pastarosiomis dienomis kartu su Sveikatos apsaugos ministerija rastas ir dar vienas sprendimas, galintis palengvinti testavimo procedūrą, t.y. testavimą greitaisiais antigeno testais bus galima organizuoti mokyklose nedalyvaujant sveikatos specialistui –  procedūrai nereikia laboratorijos, o testus gali atlikti patys moksleiviai mokyklose.

„Mokyklos galės rinktis iš trijų variantų: kaupiniai, antigenų testai, prižiūrint sveikatos priežiūros specialistui ir antigenų testai, prižiūrint mokyklos darbuotojui, bet ne sveikatos priežiūros specialistui ir nesuvedant duomenų į e.sveikata sistemą“, – nurodo J. Šiugždinienė.

Mokyklos galės rinktis iš trijų variantų: kaupiniai, antigenų testai, prižiūrint sveikatos priežiūros specialistui ir antigenų testai, prižiūrint mokyklos darbuotojui, bet ne sveikatos priežiūros specialistui ir nesuvedant duomenų į e.sveikata sistemą.

Ji pažymi, kad greituoju antigeno testu nustačius susirgimą, vaikas turės dar kartą pasitikrinti PGR testu mobiliame punkte. Jei COVID-19 bus nustatytas ir čia, vaikas turės likti namuose 14 dienų. Tiek laiko turės į nuotolinį ugdymą grįžti ir visa klasė, tačiau kitos klasės galės toliau mokytis mokykloje.

„Tai reiškia, jog dabar turime daugiau galimybių užtikrinti saugų 5-11 klasių sugrįžimą. Sprendimas dėl grįžimo algoritmo ir terminų yra ant Vyriausybės stalo ir bus svarstomas trečiadienį“, – sakė ji.

Ministerijos duomenimis, nors viena vakcinos doze paskiepyta apie 80 tūkst. švietimo įstaigų darbuotojų.

Ministrė vis dėlto pažymi, jog kai kuriose savivaldybėse, pavyzdžiui, Vilniuje situacija išlieka itin įtempta dėl užpildytu sergantiesiems koronavirusu skirtų lovų, ir žada, jog galutinius sprendimus dėl moksleivių grįžimo „priims pačios savivaldybės, įvertinusios savo galimybes“.

Premjerė: spęs savivaldybės

Savivaldybės pačios spręs dėl galimybių į mokyklas grąžinti 5–11 klasių mokinius, jie būtų grąžinami dviem etapais – iš pradžių jaunesni, o po to vyresni gimnazijų moksleiviai, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Pasak premjerės, Vyriausybė trečiadienį priims sprendimą dėl 5–11 klasių moksleivių, savivaldybėms leidžiant spręsti, ar grąžina juos į mišrų ugdymą.

„Nuo gegužės 3 dienos grįžta abiturientai, dėl to sprendimai yra priimti, dėl klasių nuo 5 iki 11 sprendimai bus priimti rytoj, manau, kad bus skirstomas srautas dviem etapais, pirmiausia mažesni vaikai, kadangi pradinėms mokykloms seniai leista grįžti į mišrų ugdymą, o vėliau gimnazijų jaunesnės klasės, kadangi  visų pirma abiturientus reikia išleisti gegužės 3 dieną. Manau, kad dviem etapais tai bus galima padaryti“, – antradienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Premjerė pabrėžė, kad sprendimus dėl moksleivių grąžinimo priims savivaldybės.

„Tik savivaldybės pačios pagal savo situaciją gali pasakyti, ar jos turi pajėgumų užtikrinti vaikų grąžinimą saugiai, mes negalime priimti sprendimo ir reikalauti grąžinti vaikus į mokyklas be jokių  papildomų priemonių, be testavimo, pavyzdžiui, nes tai reiškia, kad tose savivaldybėse, kur situacija jau dabar prasta, ta situacija dar labiau suprastėtų“, – pabrėžė premjerė.

Tik savivaldybės pačios pagal savo situaciją gali pasakyti, ar jos turi pajėgumų užtikrinti vaikų grąžinimą saugiai.

Ji teigė, kad naujų koronaviruso atvejų skaičius tiesiogiai koreliuoja su ugdymo įstaigų atidarymu ir uždarymu, todėl „kiekviena savivaldybė turi įsivertinti, ar ji turi galimybes leisti vaikus į mišrų ugdymą saugiai“.

Klausiama, ar didžiajai daliai mokinių liekant namuose reikėjo skiepyti visą švietimo sektorių, I. Šimonytė teigė, kad moksleivius visada buvo siekiama kuo greičiau grąžinti į mokyklas, tačiau neleidžia epidemiologinė situacija.

„Buvo tikėtasi, kad situacija pasitaisys sparčiau ir bus galima grąžinti mokinius į mokyklas anksčiau, to buvo siekiama visada“, – sakė premjerė.

Premjerė anksčiau šią savaitę patvirtino, kad Vyriausybė trečiadienį ketina leisti pačioms savivaldybėms spręsti dėl 5–11 klasių grąžinimo į mokyklas, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją.

Pasak ministrės pirmininkės, epidemiologinė situacija savivaldybėse yra skirtinga, todėl Vyriausybė neturi galimybės priimti sprendimo, kuris būtų vienodai taikomas visose savivaldybėse privaloma tvarka.

Anot jos, tose savivaldybėse, kuriose epidemiologinė padėtis geresnė, kurios jau turi įdirbį testuojant moksleivius, išplėsti šią praktiką gali nebūti itin sudėtinga ir Vyriausybė nemato pagrindo neleisti tokiose savivaldybėse mišraus ugdymo.

Šiuo metu į mokyklas yra grįžusi didžioji dalis šalies pradinukų, nuo gegužės 3-iosios grįš abiturientai. Lietuvoje lapkričio 7-ąją paskelbus antrąjį karantiną, dauguma moksleivių buvo perėję į nuotolinį ar mišrų mokymąsi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:D

:D portretas
„... antigenų testai, prižiūrint mokyklos darbuotojui, bet ne sveikatos priežiūros specialistui ir nesuvedant duomenų į e.sveikata sistemą“ - labai įdomu kas tas mokyklos darbuotojas????

Nėra logikos

Nėra logikos portretas
Kur logika? Virusais mokykloje dalintis? Saugojome vieni kitus šeimoje, o dabar daugybė šeimų ūkių į vieną katilą. Stop, tikrai ne. Tik nuotolinis iki mokslo metų pabaigos.

Anonimas

Anonimas portretas
"...testavimą greitaisiais antigeno testais bus galima organizuoti mokyklose nedalyvaujant sveikatos specialistui – procedūrai nereikia laboratorijos, o testus gali atlikti patys moksleiviai mokyklose". 5-8 kl. vaikai pati visį sąžiningai atliks testus? Arba procesą priverstiniai valdys mokytojai ir vėl nemokamai?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių