Premjerė tikisi aktyvesnio senjorų skiepijimosi

Premjerė Ingrida Šimonytė tikisi, kad jau artimiausiomis savaitėmis senjorai Lietuvoje ims skiepytis aktyviau. Vyriausybės vadovės teigimu, jei vyresnio amžiaus žmonės vangiai skiepijasi tik dėl to, kad nepasitiki konkrečia „AstraZeneca“ („Vaxzevria“) vakcina, situaciją pakeisti gali į šalį jau keliaujantys didesni „Pfizer-BioNTech“ skiepų dozių kiekiai.

„Mums dar reikia gerokai pasitempti ir paskiepyti 150-200 tūkst. (vyresnio amžiaus – ELTA) žmonių, kad galėtume kalbėti apie 80 procentų. Tada jau būtume padarę labai daug. Tam turėsime ir galimybes, ir išteklius artimiausiomis savaitėmis“, – trečiadienį žurnalistams sakė premjerė.

Jos teigimu, jau artimiausiu metu bus galima patikrinti, kokios yra tikrosios vangaus senjorų skiepijimosi priežastys. Pasak Vyriausybės vadovės, artimiausiomis savaitėmis į Lietuvą plūstelėję didesni „Pfizer-BioNTech“ vakcinų kiekiai taps prielaida įsitikinti, ar tikrai vyresnio amžiaus žmonės – kaip tvirtina savivaldybių atstovai – nenoriai skiepijasi, nes nepasitiki „AstraZeneca“ („Vaxzevria“) skiepais.

„Teigiama, kad daug vyresnio amžiaus žmonių laukia „Pfizer-BioNTech“ arba „Modernos“ vakcinų. Kadangi šią savaitę Lietuva gauna 75 tūkst. „Pfizer-BioNTech“ vakcinų ir kitą savaitę lygiai tiek pat, tai yra nemažas kiekis ir, atmetus revakcinaciją, maždaug 120 tūkst. žmonių galėtų būti paskiepyti pirmąja doze. Taigi labai greitai įsitikinsime ir pamatysime, ar čia yra (konkrečios – ELTA) vakcinos problema, ar yra kita problema. Jei žmonės tikrai laukia vakcinos, vadinasi, mes turėtume turėti labai sėkmingą skiepijimo tempą artimiausias savaites“, – sakė premjerė, pažymėdama, kad abejonės „AstraZeneca“ („Vaxzevria“) patikimumu tikrai yra be pagrindo.

„Labai apgailestauju dėl to. Manau, kad be pagrindo, nes buvo pristatyti ekspertų tarybos moksliniai tyrimai“, – teigė I. Šimonytė.

Tai, kad vangus senjorų skiepijimas išlieka problema, antradienį teigė ir Prezidentūra.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta tvirtino, kad pagal šį rodiklį Lietuva aiškiai atsilieka tarp Europos Sąjungos šalių.

„Asmenys, kurie yra vyresni nei 80 metų, jų skiepijimas vyksta pusantro mėnesio. Tačiau tik 40 proc. šių asmenų yra gavę pirmąjį skiepą. Tai ne koks rodiklis ir ES kontekste mes išsiskiriame blogąja prasme. Mažiau taikliai už mus skiepija tik pora valstybių. Reikėtų papildomų pastangų pasiekit šiuos asmenis“, – „Žinių radijui“ sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
idomu ko tau taip /rupi/ senjoru sveikata tam yra medikai bet ir jie nesirupina tai kas juos blokuoja zmoniu gydymui o ne vyruso gaud ymui ar tik nepati ispobergsvarko?...;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių