Prie sinagogų Lietuvoje – sustiprinta apsauga: tokia ataka gali įvykti bet kur

  • Teksto dydis:

Dėl karo Izraelyje saugumu susirūpinta ir Lietuvoje. Policija stiprina patruliavimą prie sinagogų. Plačiau – LNK reportaže.

„Jau po šeštadienio įvykių buvo duotas policijos generalinio komisaro įsakymas sustiprinti apsaugą prie tam tikrų objektų. Daugiausiai dėmesio skiriama sinagogoms“, – sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Prie Vilniuje esančios sinagogos patruliuoja Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, atneštos gėlės, dega žvakės. Dalis žmonių nori užeiti ir į sinagogos vidų ir taip išreikšti palaikymą Izraeliui.

„Saugoti yra būtina, nes mes nežinome, kas gali įvykti. Labai svarbu, kad policija čia būtų. Mano šeima gyvena labai įtemptoje zonoje, mano draugai gyvena Izraelio centrinėje dalyje. Visi tikisi, kad padėtis pasikeis. Tai labai sudėtingas laikotarpis mūsų šaliai“, – teigė kurį laiką Izraelyje gyvenusi Dina.

„Pažįstu daug žmonių, kurie gyvena Izraelyje. Puikiai žinau istoriją. Tai yra ir dalis mūsų pačių istorijos. Aš atvykau iš Lenkijos“, – kalbėjo moteris.

„Izraelis tai vadina karu, „Hamas“ tai vadina karu. Bet tai prasidėjo kaip eilinė teroristinė ataka. Tokia ataka gali ištikti bet kur“, – sakė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Gatvėje, savo namuose jie nesijaučia saugūs. Tiesiogine to žodžio prasme jie yra grobiami iš namų, kapojami gatvėje. Todėl net ir užsienyje visoms bendruomenėms turėtų būti sustiprinta apsauga“, – teigė visuomenininkas Daniel Lupshitz.

Mes labai dėkingi, kad pagaliau valstybė suprato, kad reikėtų saugoti tą nedidelę žmonių grupę, jeigu ją apskritai nori turėti.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė sako, kad žydų bendruomenė Lietuvoje jaučiasi saugi. Labiausiai nerimaujama dėl savo artimųjų.

„Mes labai dėkingi, kad pagaliau valstybė suprato, kad reikėtų saugoti tą nedidelę žmonių grupę, jeigu ją apskritai nori turėti“, – sakė F. Kukliansky.

Anot policijos, prie objektų nenumatytas nuolatinis budėjimas.

„Šios vietos yra įtrauktos į pareigūnų patruliavimo maršrutus. Kai pareigūnai turi laisvą minutę, kai nereaguoja į iškvietimus, privalo aplankyti tas vietas. Jie taip pat turi pasikalbėti su objektą saugančiais asmenimis, sargais. Priklauso nuo aplinkybių, kiek toks režimas truks“, – sakė R. Matonis.

Sinagogos kaimynystėje dirbantys žmonės taip pat susirūpinę. Sako, kad ir anksčiau yra sulaukę provokacijų už Ukrainos palaikymą.

„Esu šios kavinės savininkė. Džiugu, kad žmonės palaiko, neša gėles. Manau, kad prie sinagogos reikalinga didesnė apsauga, nes Lietuvoje yra žmonių nesuprantančių, ką daro“, – teigė vienos kavinės įkūrėja Aistė Košienė.

Kol kas tokių nesuprantančių ir norinčių pakenkti asmenų neužfiksuota.

„Kol kas jokių nutikimų nebuvo, nematome kol kas grėsmės“, – sakė R. Matonis.

„Lietuvoje ir Kaune gyvena daug pabėgėlių iš Sirijos, Libano, gal ir Palestinos. Čia mokosi ir Izraelio studentai. Vakarais būtų neblogai apsauga“, – kalbėjo Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas Mauša Bairakas.

Bendruomenės vadovas ir sinagogos seniūnas prisimena, kad yra buvę provokacijų.

„Vieną kartą, labai seniai buvo padėta kiaulės galva prie maldos namų“, – sakė M. Bairakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kira

Kira portretas
Ne prie sinagogų papildomas pajėgas statykit, o prie mokyklų, kad narkotikų neplatintų, bei pedofilai neslampinėtų.

Kas čia jus puls?

Kas čia jus puls? portretas
Nebent patys provokacijike sumesit..:D) Dar už tokia pavojaus grėsme paprašykit kompensuot... pora milijonu iš Lietuvos biudžeto:D)

anonime

anonime portretas
jei tavo tevas saude, tai tu ir grazink. paziurek i savo spinta veltedi
VISI KOMENTARAI 76

Galerijos

Daugiau straipsnių