Pritaria lengvatoms moksleiviams vykstant priemiestiniais autobusais

Vyriausybė iš esmės pritaria Seimo opozicijos atstovų siūlymui didinti transporto lengvatas moksleiviams, tačiau ragina ieškoti jų finansavimo šaltinių kartu su savivaldybėmis.

Ministrų kabinetas trečiadienį pasitarime pritarė Seime svarstomoms įstatymo pataisoms, numatančioms, jog nuo kitų metų bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai, važiuodami priemiestiniais autobusais, galėtų su 50 proc. nuolaida pirkti vienkartinį ir su 80 proc. nuolaida vardinį terminuotą važiavimo bilietą.

Lengvata taip pat būtų taikoma ir vaikams nuo 7 iki 8 metų, nepriklausomai, ar jie jau yra mokiniai.

Įstatymo pataisas Seime pateikė konservatorė Rasa Petrauskienė, pakeitimai, jei pritars Seimas, įsigaliotų 2021-aisiais.

„Jei visi 300 tūkst, moksleivių tuo naudotųsi, lengvatai reikėtų iki 3 mln. eurų. Tai nėra labai daug, bet duotų didelį impulsą (...). Lengvatos galiotų nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, kiekvienam moksleiviui“, – sakė švietimo ministras Algirdas Monkevičius.

Vis dėlto siūlymams skirti lengvatoms lėšas iš valstybės biudžeto nepritarė finansų ir žemės ūkio ministrai Vilius Šapoka bei Andrius Palionis.

V. Šapoka pabrėžė, kad skirtingos savivaldybės nesikooperuoja planuodamos švietimo tinklą, dėl to didėja išlaidos moksleivių transportui.

„Dabar šio projekto esme savivaldybėms tiesiog duodame papildomai pinigų, taškas. Kurių reikės valstybei ir bendroms reikmėms. Siūlau dar kartą pasvarstyti, ar tai tikrai efektyvus dalykas“, – abejojo V. Šapoka.

S. Skvernelis pasiūlė lengvatas numatyti svarstant 2021-ųjų biudžetą, tariantis su savivaldybėmis.

Šiuo metu mokiniai su nuolaida gali pirkti tik bilietus, taikomus miesto autobusuose. Važiavimo lengvatas priemiestiniais autobusais turi profesinio mokymo įstaigų mokiniai ir mokiniai, kurie mokosi pagal specializuoto ugdymo krypties programas.

Priemiestiniai autobusai veža keleivius ne daugiau nei tarp dviejų gretimų savivaldybių.

Taip pat vaikams nuo 7 iki 10 metų, vežamiems tolimojo susisiekimo autobusais, traukiniais, laivais, būtų suteikta teisė įsigyti bilietą su 50 proc. nuolaida.

Ministerija nurodo, kad teise naudotis lengvata turėtų 318 tūkst. šalies bendrojo ugdymo mokyklų mokinių. Projektui įgyvendinti reikės apie 3 mln. eurų per metus, kad būtų kompensuotos vežėjų negautos pajamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių