Pereiti į pagrindinį turinį

Privaloma tarnyba: kas verkia, o kas džiaugiasi?

2015-05-14 11:14

Danijos klube žaidžiantis futbolininkas Lukas Spalvis sakė, kad karinė tarnyba tikriausiai reikštų jo karjeros pabaigą.

Š. Mažeikos / BFL nuotr.

Vakar paviešintuose šauktinių sąrašuose savo pavardes radę jaunuoliai reagavo skirtingai: vieni ryžtingai pareiškė ketinantys garbingai atlikti pareigą, kiti neslėpė nematantys prasmės atsitraukti nuo pagrindinių užsiėmimų. Sąraše – ir garsios pavardės.

Kainuotų karjerą

Danijos klube žaidžiantis futbolininkas Lukas Spalvis sakė, kad karinė tarnyba tikriausiai reikštų jo karjeros pabaigą.

Sportininkas dienraščiui pasakojo pats sąrašo netikrinęs ir jame savo pavardės neieškojęs – žinią, kad tapo kandidatu atlikti tarnybą, pranešė jį prikėlę draugai. L.Spalvis atitinka kriterijus, dėl kurių karinė tarnyba jam gali būti atidėta. Be to, jis sąraše yra 32 025 vietoje, tad dėl sąrašo galvos labai nesuka. "Jeigu pakviestų tarnauti, nebūčiau labai laimingas. Devyni mėnesiai futbole yra labai daug, ypač man, kai esu grįžęs po traumos, kuri atėmė metus. Pridėjus dar devynis mėnesius, man reikštų karjeros pabaigą. Būtų gaila, stengčiausi, kad taip neįvyktų. Bet jei reikėtų – tai reikėtų, esu lietuvis kaip ir visi, nesu kažkoks kitoks", – kalbėjo perspektyvus futbolininkas.

Teigia nematantys prasmės

Kai kurie tai, kad pateko į sąrašą, vertina itin negatyviai. Pavyzdžiui, vienas jų mano, kad pašaukimas tarnauti sumažintų į aukštąjį mokslą sumokėtų pinigų vertę, o tarnybą vertina kaip "lakstymą po apkasus". "Ar tam aš mokiausi ir baigiau aukštąjį, sukišau 20 tūkst. į diplomą, kad po apkasus lakstyčiau? Ačiū, ne. Per daug myliu savo darbą, kad į dekretines leisčiau sau išeiti", – nenorą atlikti tarnybą socialiniame tinkle deklaravo į sąrašą patekęs vieno portalo fotožurnalistas Tomas Markelevičius, to paties portalo publikacijoje teigęs, kad sujaukti jo darbo planai ir jis "patirs nuostolių dėl negautų pajamų".

Dėl to, kad teks laikinai palikti darbą, nerimauja nemažai jaunų žmonių, tapusių kandidatais atlikti tarnybą. Tiesa, Karo prievolės įstatyme yra numatyta socialinių garantijų, kurios apsaugo ir šauktinių darbo vietą.

Reagavo skirtingai

Yra ir tokių, kurie devynių mėnesių tarnybą vertina visai kitaip, nors turi ne mažiau veiklos perspektyvų. Pavyzdžiui, į savanorių gretas jau įsirašęs diplomato Vyganto Ušacko sūnus Raimundas Ušackas, mokslus baigęs Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje, tai laiko suteikta galimybe išmokti gintis ir ginti Tėvynės laisvę. Nuo 2014 m. rugsėjo R.Ušackas gyvena Maskvoje ir mokosi rusų kalbą Maskvos valstybiniame M.Lomonosovo universitete. Krašto apsaugos ministerijai R.Ušackas sakė, kad tarnaudamas Lietuvos kariuomenėje tikisi patirti daug fizinių ir psichologinių iššūkių, kuriuos kartu su kitais savanoriais ir šauktiniais drauge ir priims. "Tikiuosi, kad būsime vieningi ir stiprūs kaip kumštis. To ir reikia Lietuvai. O tai mus sustiprins fiziškai, psichologiškai ir paruoš mus ginti Tėvynės laisvę. Visa tai pravers ir ateityje. Svarbiausia, būsiu pasiruošęs grįžti ir ginti Tėvynę, kad ir kur būčiau tuo metu pasaulyje", – savo apsisprendimą aiškino R.Ušackas.

Nemažai sąraše savo pavardes radusių jaunuolių socialiniuose tinkluose vis dėlto pernelyg neliūdėjo ir nedžiūgavo, o klausė savo draugų – ar iš jų kas nors taip pat pateko į sąrašą: "Patekau į sąrašą. Kas kartu?"

Radusiems save sąraše

Trečiadienį paskelbtuose šauktinių sąrašuose surašyti ir užsiregistravę savanoriai šauktiniai, ir pirmadienį kompiuterio programos atsitiktine tvarka atrinkti šauktiniai. Savanoriai sąrašo eilėje yra pažymėti nuliniu numeriu. Toliau pagal numerius rikiuojasi jau 36 tūkst. 825 jaunuolių, patekusių į šauktinių sąrašą, vardai, pavardės, gimimo datos ir asmens kodai. Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko tikinimu, yra laikomasi balanso tarp saugumo bei viešumo ir skelbiami "minimalūs duomenys, kad jaunuoliai galėtų save identifikuoti, ir kad šių duomenų atskleidimas nesukeltų jiems grėsmės".

Iš viso regioniniu principu yra sudaryti šeši sąrašai: Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus regionų. Karo prievolininkai, kurie yra oficialiai deklaravę, kad yra išvykę iš Lietuvos, pateko į Vilniaus regiono sąrašą. Krašto apsaugos ministerija praneša, kad interneto svetainėje veikia ir greita paieškos sistema, leidžianti karo prievolininkams pasitikrinti, ar jie yra įtraukti į šių metų nuolatinės privalomosios pradinės tarnybos sąrašus. Teigiamo atsakymo atveju nurodomas konkretus regioninis sąrašas ir eilės numeris jame.

Radusieji save šiuose sąrašuose ir turintieji papildomų klausimų yra kviečiami kreiptis tiesiai į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius. Visiems atsitiktine atrankos sistema atrinktiems 36 tūkst. 825 karo prievolininkams registruotu paštu pradėti siųsti šaukimo nurodymai, kurie bus išsiųsti per 20 darbo dienų. Šaukimo nurodymuose bus pateiktas atvykimo laikas, vieta ir reikalingi pristatyti dokumentai. Vėliau, patikslinus anketinius duomenis, karo prievolininkai bus organizuotai siunčiami į Karinę medicinos ekspertizės komisiją, kad būtų  įvertinta jų sveikata.

Nesulaukę šaukimo pranešimo, bet į šių metų sąrašą patekę jaunuoliai raginami neužmiršti susisiekti su artimiausiu regioniniu Karo prievolės ir komplektavimo skyriumi bei patikslinti atvykimo vietą ir laiką.

Privalomai devynių mėnesių mokymams į kariuomenę šaukiami 19–26 metų jaunuoliai. Šiais metais tarnybai bus atrinkti 3 tūkst. šauktinių, daugiau nei 1 tūkst. 100 iš jų bus savanoriškai užsiregistravę.

Įvertins kiekvieną individualiai

Šauktinių sąrašai buvo sudaromi jau gavus įvairių institucijų duomenis apie jaunuolių teistumą, mokymąsi mokyklose ar aukštosiose mokyklose ir panašiai. Vis dėlto dar bus tokių, kuriems tarnyba bus atidėta.

Pagal krašto apsaugos ministro įsakymą karo tarnyba gali būti atidėta, kai karo prievolininkas turi išskirtinių gabumų ir laimėjimų mokslo, meno, sporto ar kt. srityse, savo veikla garsina Lietuvos vardą ir rengiasi dalyvauti (ne daugiau kaip tris savaites iki renginio) arba dalyvauja respublikinio ar pasaulinio lygio renginiuose.

Į 2015 m. šauktinių sąrašą įtraukti bent keli jau gerai žinomi sportininkai: tenisininkas Ričardas Berankis, futbolininkas L.Spalvis, krepšininkas Tautvydas Sabonis. Lietuvos teniso sąjungos generalinis direktorius Tomas Ganusauskas dienraščiui sakė, kad susisiekė su R.Berankiu ir sužinojo, jog jis yra nusprendęs kol kas nekomentuoti šio klausimo. R.Berankio galimybės būti pašauktam tarnauti yra nedidelės – sąraše tenisininko numeris yra 25 445-as.

Kaip naujienų agentūrai BNS sakė Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas majoras Žygimantas Adamonis, labai konkrečių kriterijų atidėti tarnybą nėra ir galutinį sprendimą priims vietos komisijos. "Kiekvienas atvejis yra individualus – galutinį sprendimą regionuose priims komisija", – sakė majoras.

Kita priežastis atidėti tarnybą, kai laikoma, kad pašaukus karo prievolininką ją atlikti gali būti padaroma neproporcingai didelė žala asmeniniams interesams, yra tuomet, kai karo prievolininkas yra vienintelis darbingas šeimos maitintojas. Atidėti tarnybą gali prašyti ir karo prievolininkas, kurio šeimoje auga du ar daugiau vaikų iki 14 metų, arba jis yra šaukiamas atlikti tarnybos jo žmonos nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu ir esant komplikuotam nėštumui.

Prašymas atidėti privalomąją pradinę karo tarnybą ir tarnybą rezerve turi būti pateiktas ne vėliau kaip per tris savaites nuo šaukimo lapelio atvykti į karinį vienetą įteikimo datos. Prie prašymo turi būti pridėti prašymo motyvus patvirtinantys dokumentai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų