Prokuroras I. Mikelionis dėl negautų pareigų teisybės ieško teisme

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas išnagrinėjo prokuroro Irmanto Mikelionio skundą, kuriuo jis prašo paskirti jį į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento pavaduotojus.

Byla buvo nagrinėjama rašytinio proceso tvarka, BNS sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė- Baltaduonė.

Generalinės prokuratūros prokuroras I.Mikelionis prašo teismo panaikinti kaip neteisėtus generalinio prokuroro pernai gruodžio 16 dieną priimtus įsakymus, kuriais departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojais buvo paskirti Darius Valys ir Rimvydas Valentukevičius. I.Mikelionis prašo teismo įpareigoti Generalinę prokuratūrą paskirti į šias pareigas būtent jį.

Pasak pareiškėjo, generalinis prokuroras, paskyręs į departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojo pareigas ne Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisijoje daugiausiai balų surinkusį kandidatą, o kitus asmenis, pažeidė Prokuratūros įstatyme suteiktą diskrecijos teisę.

Kaip teigia pareiškėjas, skundžiamuose teisės aktuose nepateikti jokie faktiniai duomenys, argumentai, įrodymai, motyvai, kodėl jis, atrankoje surinkęs daugiausiai balų ir Atrankos komisijai pripažinus tinkamiausiu kandidatu, nebuvo paskirtas į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojo pareigas.

Sprendimas bus skelbiamas po trijų savaičių – kovo 31 dieną.

I.Mikelionio kadencija kaip Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro baigėsi beveik prieš metus – pernai balandžio 5 dieną. Kovą surengta atranka į šias pareigas. Iš penkių pretendentų atrankos komisija tinkamiausiais pripažino I.Mikelionį ir prokurorų profesinės sąjungos lyderį Julių Rėksnį.

Nepasirinkęs nė vieno kandidato, balandžio 1-ąją generalinis prokuroras paskelbė papildomą atranką. Jis tvirtino norįs paskatinti daugiau prokurorų dalyvauti konkurse.

Tuomet dokumentus pateikė vienintelis naujas kandidatas – prokuroras Rimvydas Valentukevičius, tačiau tarp tinkamiausių pretendentų jis nepateko. Atrankos komisija generaliniam prokurorui departamento vadovu vėl rekomendavo skirti I. Mikelionį arba J.Rėksnį.

Birželio 23 dieną generalinis prokuroras E.Pašilis pranešė nutaręs dar kartą pratęsti atranką į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas. Šį sprendimą I.Mikelionis buvo apskundęs teismui, bet bylą pralaimėjo.

Pagal Prokuratūros įstatymą, vyriausiuosius prokurorus skiria generalinis prokuroras, atsižvelgdamas į Atrankos komisijos išvadas, kurios generalinio prokuroro nesaisto.

Į vyriausiojo prokuroro pareigas asmuo skiriamas penkeriems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių