Ragina imtis M. Valančiaus namo Varniuose

  • Teksto dydis:

Vyriausybės kanceliarija ragina Kultūros ministeriją ir Kultūros paveldo departamentą atnaujinti 2009 metais parengtą vyskupo Motiejaus Valančiaus namo Varniuose, Telšių rajone, tvarkybos darbų projektą ir kitąmet numatyti lėšų šiems darbams.

Vyriausybės kanceliarijos pažymoje, pateikiamoje prie Kultūros ministerijos rengtos ataskaitos dėl Žemaičių krikšto ir Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejaus minėjimo programos įgyvendinimo, pabrėžiama, kad M.Valančiaus namo tvarkymo darbai turėjo būti atlikti dar 2009-2010 metais. Programos, kurios įgyvendinimą apsunkino ekonominė krizė, ataskaitą pirmadienį svarstys Vyriausybė.

„Šis valstybės saugomas nekilnojamojo kultūros paveldo objektas jau daugelį metų stovi apleistas. Tuo rodoma nepagarba Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus atminimui“, - rašoma premjero patarėjo religijų klausimais Juliaus Ratkaus pasirašytoje pažymoje.

Apleistas manas, kuriame gyveno M.Valančius, šiuo metu stovi tuščias, užkaltais langais, BNS pasakojo Žemaičių vyskupystės muziejaus vedėjas Antanas Ivinskis. Jis sakė, kad Telšių savivaldybė, kuriai priklauso šis namas, prieš kelerius metus sutvarkė pastato stogą, bet itin prastos būklės yra jo sienos.

„Jis stovi išgriautas ir apardytas. Maždaug prieš penkerius metus savivaldybė dvejus metus iš eilės turėjo tam tikrų lėšų, tai vienais metais buvo suprojektuotas ir uždengtas stogas, kitais metais praardytas stogas, iškišti kaminai ir kartu vykdyti pastato viduje architektūriniai tyrimai. Tų tyrimų metu viskas išardyta, kadangi reikėjo atidengti ir sienų konstrukcijas, ir lubas, grindis. Tai viduje - absoliutūs griuvėsiai. Iš išorės irgi labai sudėtinga situacija, nes nuimtos senos dailylentės, atidengti rąstai (...) - nuogi rastai iš visų pusių matosi ir tai yra blogiausia, nes tie seni rąstai drėgnuoju metų laiku viską sugeria. Palikus pastatą tokios būklės, yra paspartintas jo supuvimas, nepaisant stogo, nes sienojai atviri, neapsaugoti“, - pasakojo A.Ivinskis.

Jis teigė, kad anksčiau name gyveno žmonės. Tada jo būklė buvo geresnė, tačiau nutarus jį atlaisvinti ir remontuoti, darbai greitai sustojo.

„Buvo vajus atlaisvinti namą ir pradėti jį remontuoti, pritaikyti, bet pirmasis etapas įgyvendintas, o toliau viskas kritimo duobėn kryptimi. Jis priklauso savivaldybei, mūsų muziejui niekada valdžios nesiryžo perduoti, nors mes turėjome tokią iniciatyvą“, - aiškino A.Ivinskis.

M.Valančius, gyvenęs 1801 -1875 metais, laikomas vienu iškiliausių Žemaičių vyskupijos ganytojų, inicijavęs didelio masto blaivybės sąjūdį. Jis taip pat sukūrė platų parapinių mokyklų tinklą, parašė ir išleido daug įvairaus žanro literatūros kūrinių lietuvių kalba, spaudos draudimo metais organizavo lietuviškų raštų spausdinimą Prūsijoje ir jų slaptą gabenimą į Lietuvą.

Varniuose stovinčiame mediniame name vyskupas gyveno 1850-1864 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių