Pereiti į pagrindinį turinį

Referendumai lietuvių nevilioja

2009-08-19 09:18
Idėja: siūlyta nustatyti, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai rengiami, jeigu to reikalauja piliečiai referendume.
Idėja: siūlyta nustatyti, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai rengiami, jeigu to reikalauja piliečiai referendume. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Žlugo dar pora pilietinių iniciatyvų – šių metų vėlyvą rudenį surengti referendumą dėl galimybės visuotiniu balsavimu paleisti Seimą ir iki simbolinių dydžių sumažinti visų aukščiausių politikų atlyginimus.

Siūlė drastiškai sumažinti algas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dar liepos pabaigoje konstatavo, kad iniciatyvinei grupei nepavyko laiku surinkti parašų 50 tūkst. piliečių, reikalaujančių Seime svarstyti įstatymą dėl politikų algų mažinimo iki beveik 5 litų per mėnesį.

Gegužės pabaigoje VRK įregistravo piliečių iniciatyvinę grupę ir išdavė jai parašų rinkimo lapus. Per du mėnesius ši grupė turėjo surinkti ne mažiau kaip 50 tūkst. parašų, kuriais remiama įstatymo pataisa, kad parlamentarams, ministrams, merams ir kitiems valstybės pareigūnams būtų nustatytas naujas pareiginės algos koeficientas, siekiantis vos 0,01.

Jeigu tokia pataisa galų gale būtų priimta, Seimo pirmininko, visų parlamentarų, premjero, ministrų ir savivaldybių merų bei jų pavaduotojų atlyginimai siektų tik 4,5–4,75 lito.

Galėtų ir nepriimti įstatymo

Toks radikalus įstatymo projektas būtų buvęs svarstomas Seime tik tuo atveju, jeigu iki liepos pabaigos jį būtų parėmę ne mažiau kaip pusšimtis tūkstančių žmonių. Tiesa, Seimas negalėtų atmesti tokio teikiamo įstatymo per pirmą jo priėmimo etapą – tai yra po pateikimo. Bet vėliau parlamentarai laisvi apsispręsti, todėl jie būtų galėję iniciatyvai galų gale nepritarti ir įstatymo nepriimti.

Tačiau mažai žinomos visuomeninės organizacijos "Darbuotojų teisių sąjungos" atstovo Dariaus Kasperaičio vadovaujamai vienuolikos asmenų iniciatyvinei grupei nepavyko surinkti nė mažos dalies reikalingų parašų.

"Jie mums laiku atnešė beveik visus tuščius parašų rinkimo lapus ir paprašė neskaičiuoti tų parašų, kurie vis dėlto buvo surinkti. Taip ir buvo padaryta. Laikoma, kad piliečių iniciatyva pasiūlyti įstatymo projektą nepavyko", – sakė laikinai einantis VRK pirmininko pareigas Pavelas Kujalis.

Anot jo, kadangi parašai neskaičiuoti, nėra galimybės tiksliai pasakyti, kiek jų surinkta. Bet "iš akies atrodo, kad jų nėra daugiau kaip keli tūkstančiai".

Rinko parašus referendumui

Pasiūlymas drastiškai sumažinti politikų atlyginimus nėra vienintelė fiasko pastaruoju metu patirianti visuomeninė iniciatyva.

Kitą savaitę VRK turės būti grąžinti referendumo iniciatorių gauti parašų rinkimo lapai. Jau dabar neabejojama, kad nebus surinkti reikiami 300 tūkst. piliečių parašų.

Gegužės pabaigoje aktyviu vilniečiu prisistatantis Ričardas Dovidauskas ir mažutės bei neįtakingos Pensininkų partijos atstovas Vytautas Jurgis Kadžys suformavo referendumo pakeisti kai kurias Konstitucijos ir Referendumo įstatymo normas iniciatyvinę grupę. VRK jai išdavė parašų rinkimo lapus. Per tris mėnesius ji turėjo surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų, siekdama, kad referendumas būtų surengtas.

Iniciatyvinė grupė siūlė referendumu pataisyti Konstitucijos nuostatą, kad referendumas rengiamas ne 300 tūkst., bet 100 tūkst. piliečių reikalavimu. Konstitucijoje taip pat pasiūlyta nustatyti, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai rengiami, jeigu to reikalauja piliečiai referendume. Dabar tokios galimybės nėra.

Be to, siūlyta įstatymu nustatyti, kad privalomasis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja ne 50, bet 40 proc. visų įregistruotų rinkėjų.

Vargu ar turės 100 tūkst.

Tačiau referendumo iniciatoriams rinkti parašus nesiseka. Vargu ar jų bus daugiau nei kelios dešimtys tūkstančių, todėl referendumas vėlyvą rudenį greičiausiai neįvyks.

R.Dovidauskas atsargiai vertina galimybes surinkti pakankamai parašų. "Iš pradžių lyg ir nemažai buvo ir pasirašančių, ir parašus renkančių, bet vėliau situacija ėmė prastėti", – pripažino jis.

Kaip ir visi ankstesni parašų rinkėjai, R.Dovidauskas didžiausia bėda vadina tai, kad pasirašantis privalo įrašyti savo asmens tapatybės dokumento numerį. "Žmonės tokių dokumentų nesinešioja, numerių neprisimena atmintinai, todėl ir atsisako pasirašyti", – sakė jis.

Iš pradžių lyg ir neatmetęs galimybės, kad bus priartėta prie reikalingų 300 tūkst. parašų, vėliau R.Dovidauskas paatviravo: "Nežinau, ar 100 tūkst. susirinks. Labai plačiai parašų rinkimo lapai pasklidę, neturime patikimos informacijos, kiek jų yra iš tikrųjų. Žinote, gali būti psichologinis momentas – žmogus mums sako surinkęs 10 tūkst. parašų, bet kai atveš lapus, paaiškės, kad nė tūkstančio nėra."

Šią savaitę visus parašų rinkimo lapus ketinama surinkti į vieną vietą Vilniuje ir suskaičiuoti, kiek parašų turima. Kitą savaitę, rugpjūčio 27 d., visi lapai turi būti grąžinti VRK. Ši oficialiai konstatuos, ar surinktas pakankamas kiekis parašų referendumui rengti.

Lietuvoje jau keliolika kartų bandyta surinkti parašus referendumams įvairiais klausimais rengti, tačiau visi šie bandymai patirdavo fiasko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų