Pereiti į pagrindinį turinį

R.Šukys: pavardžių rašyba turėtų būti liberalesnė

2009-05-11 20:54
R.Šukys: pavardžių rašyba turėtų būti liberalesnė
R.Šukys: pavardžių rašyba turėtų būti liberalesnė / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Seimo vicepirmininkas Raimondas Šukys pirmadienį išplatino pranešimą, kad pavardes Lietuvoje turėtų būti leidžiama rašyti ir lotyniškais rašmenimis.

„Daugiau emocionalių, o ne dalykinių diskusijų Lietuvoje kelianti pavardžių rašymo problema, atsižvelgiant į pasikeitusią Lietuvos padėtį pasaulyje bei gyvos lietuvių kalbos vystymosi ypatumus, turėtų būti sprendžiama liberaliau, tai yra, oficialiai leidžiant rašyti pavardes lotyniškais rašmenimis“, po susitikimo su Seimo skirta Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininke Irena Smetoniene pareiškė Seimo Pirmininko pavaduotojas R.Šukys.

Pasak jo, specialistai neturi kalbinių argumentų dėl ko, pavyzdžiui, tautinių mažumų atstovų pavardės, ar už užsieniečių ištekėjusių lietuvaičių pavardės negalėtų būti rašomos atitinkamų kalbų lotyniškais rašmenimis.

„Gyvenimas nestovi vietoje. Lietuva per pastaruosius dešimtmečius atsivėrė pasauliui. Todėl ir lietuvių kalba, ir ją ginanti konstitucinė doktrina turi natūraliai, „gyvenimiškai“ kisti. Mano giliu įsitikinimu, bandymas užkonservuoti dabartinį pavardžių rašymo status quo gali būti prilygintinas atsisakymui pripažinti, kad laisvos Lietuvos, laisvi žmonės gyvena laisvame pasaulyje“, – teigė Seimo Pirmininko pavaduotojas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų