S. Greičius nebus teikiamas vadovauti PAGD antrai kadencijai

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmadienį patvirtino, kad dabartinis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Saulius Greičius nebus teikiamas vadovauti departamentui antrai kadencijai.

„Kalbant apie PAGD ir vadovo kadenciją, tai ji pasibaigė. Tikrai esu dėkinga generolui už glaudų bendradarbiavimą, padaryta tikrai nemažai darbų, kas yra labai svarbu. Bet grėsminga saugumo situacija tikrai kelia naujus iššūkius. Pirmiausia, civilinė sauga ir civilinė gynyba, tai yra vienas iš prioritetinių tikslų ir čia laukia nemažas iššūkis tiek naujo vadovo, tiek komandos“, – pirmadienį žurnalistams sakė A. Bilotaitė, paklausta apie tai, ar S. Greičius nebus teikiamas vadovauti PAGD antrai kadencijai.

Ministrė neatsakė, ar į PAGD vadovus bus siūlomas šiuo metu policijos generalinio komisaro kadenciją baigiantis Renatas Požėla.

A. Bilotaitė pažymėjo, kad šiuo metu vyksta pokalbiai su potencialiais kandidatais į ne tik į PAGD, bet ir į Policijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovus, tačiau konkrečių pavardžių ji neatskleidė.

S. Greičiaus kadencija PAGD direktoriaus kėdėje baigiasi spalio 6 dieną.

Tarpusavyje nesusijusių Eltos šaltinių žiniomis, viena iš priežasčių, kodėl S. Greičiui nepasiūlyta pratęsti kadenciją – ugniagesių reakcija į liepą šalyje siautusią ir daug žalos pridariusią audrą. Neoficialiai kalbama, kad S. Greičiui priekaištaujama dėl to, kad audros išvakarėse gyventojams nebuvo išsiųsti perspėjimo pranešimai apie sustiprėsiantį vėją, lietų. Vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės pavedimu dėl to yra atliekamas tarnybinis patikrinimas.

A. Bilotaitė, paklausta, ar S. Greičius nėra teikiamas vadovauti PAGD antrai kadencijai dėl nesutarimų apie tai, kaip turėjo būti reaguojama į liepą šalyje siautusią audrą, tvirtino gandų komentuoti nenorinti.

„Įstatymai numato, kad yra kadencijos, yra atitinkamas terminas ir tiesiog nėra būtinybės ar prievolės priimti sprendimą dėl (kadencijos – ELTA) pratęsimo“, – sakė A. Bilotaitė ir pakartojo, kad PAGD yra keliami nauji tikslai, susiję su civilinės saugos stiprinimu.

Šaltinių teigimu, vadovauti PAGD yra pasiūlyta dabartiniam policijos generaliniam komisarui R. Požėlai.

R. Požėla policijos generaliniu komisaru penkerių metų kadencijai paskirtas 2019 metais, jo kadencija baigiasi šių metų lapkritį. Apie tai, ar jam yra siūloma vadovauti PAGD, ministrė A. Biliotaitė kol kas nekomentuoja.

PAGD direktorių į pareigas penkerių metų kadencijai skiria ir iš jų atleidžia Vyriausybė vidaus reikalų ministro teikimu.

Profsąjungoms raginant pratęsti esamo PAGD vado kadenciją, ministerija to daryti neketina

Ugniagesių ir pareigūnų profsąjungoms raginant pratęsti PAGD vadovo S. Greičiaus kadenciją, ministerija teikti jo kandidatūros neketina.

Kaip pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas, likus kelioms dienoms iki generolo laipsnį turinčio S. Greičiaus kadencijos pabaigos, jis „net neinformuotas apie tarnybos pratęsimą ar būsimą atleidimą, bendruomenė taip pat yra nežinioje“.

„Reikalaujame vidaus reikalų ministrės teikti Vyriausybei pratęsti S. Greičiaus kadenciją dar penkeriems metams“, – kalbėjo profsąjungos vadovas.

Reikalaujame vidaus reikalų ministrės teikti Vyriausybei pratęsti S. Greičiaus kadenciją dar penkeriems metams.

Tuo metu Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė žurnalistams pirmadienį teigė, kad dabartinio PAGD vadovo kadencija pasibaigė, ji esanti generolui dėkinga „už glaudų bendradarbiavimą“.

Situaciją vadina kurioziška

Pasak jo, negalima „leisti daryti pertrauką“ priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos progrese, kai vyksta karas Ukrainoje.

„Kad ir koks ateitų naujas direktorius, mažiausiai dvejus metus jis turės įsigilinti į darbo organizavimo specifiką“, – pažymėjo S. Džiautas.

„Į mano paklausimus, žinutes, ar generolas liks tarnyboje, ar ne, kokie planai dėl pakeitimo kažkuo kitu, vidaus reikalų ministrė nereaguoja, o viceministras vis teigia, kad sprendimo dar nėra“, – pridūrė jis.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas situaciją PAGD vadino kurioziška, nes VRM vertinimo komisija S. Greičių įvertino labai gerai, jis šiemet apdovanotas Vyčio kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi.

„Lietuvos įstatymai numato, kad yra kadencijos ir yra atitinkamas terminas. Ir tiesiog nėra būtinybės arba prievolės priimti sprendimą dėl (kadencijos – BNS) pratęsimo“, – sakė A. Bilotaitė.

Taip ji kalbėjo paklausta, ar S. Greičiaus kandidatūra neteikiama dėl to, kad PAGD neišsiuntė pranešimų apie liepą daug žalos padariusią audrą.

Pasak ministrės, Lietuvoje randasi naujų iššūkių, susijusių su saugumo situacija, grėsmėmis, todėl tiek PAGD, tiek „apskritai visai Lietuvai“ yra keliami nauji tikslai.

„Tai yra ir glaudesnis bendradarbiavimas tarpinstitucinis, ir aiškios strategijos turėjimas dėl civilinės saugos ir civilinės gynybos. Ir šiuo atveju šitie tikslai yra labai svarbūs ir tikimės, kad naujas vadovas perims visą šitą ir tikrai atsakingai dirbs tam, kad mūsų valstybė būtų saugesnė“, – sakė A. Bilotaitė.

„Galimai pažadėta kitiems“

S. Džiautas įvardijo kelias galimas priežastis, kodėl dabartinė PAGD vadovo kadencijos nenorima pratęsti. Pirma iš jų – kad „ši vieta politikų galimai pažadėta kitiems“.

„S. Greičius užsitarnavo ministrės ir premjerės nepalankumą, nes įstaigos biudžetui reikalavo tiek lėšų, kiek yra realus poreikis įstaigai priskirtų funkcijų vykdymui, kad būtų užtikrintas visuomenės saugumas priešgaisrinės saugos srityje. Kitais metais darbo užmokesčiui didinti PAGD vadovas reikalavo papildomai 40 mln. eurų“, – kalbėjo Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas.

Taip pat S. Greičius, anot jo, per daug susigyveno su profesinėmis sąjungomis ir socialiniais partneriais, gina bendruomenės interesus „nepaisant pirštų ir rankų laužymo iš Vyriausybės ir ministerijos pusės“, įvedė verslui nepalankius pokyčius statybų procesuose.

Savo ruožtu, A. Bilotaitė sakė nematanti reikalo „komentuoti kažkokius gandus“, tvirtino nesant kitų priežasčių keisti PAGD vadovą nei jos paminėti kylantys nauji iššūkiai.

„Žiūrint valstybiškai, matom naujus iššūkius ir, atsižvelgiant į šituos iššūkius, yra tam tikri siūlymai ir sprendimai dėl to kaip turėtų atrodyti tarnyba“, – tvirtino ministrė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių