S. Kairys: savivaldybėse tūrėtų būti privalomos istorinės atminties komisijos

Kilus diskusijoms dėl prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui skirto paminklo Kaune statymo bei pulkininkui Kaziui Škirpai pakabintos atminimo lentos sostinėje kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad savivaldybėse turėtų būti privaloma turėti tokius klausimus svarstančias istorines atminties komisijas.

„Viena vertus, aš tikrai nepritariu, kad valstybė turėtų diriguoti ir kaip nors akceptuoti vieną ar kitą idėją kalbant apie vieno ar kito asmens įamžinimą, tai tikrai ne. Bet kad yra eliminuojamos istorinės atminties įamžinimo komisijos arba jų net nėra, tai, mano galva, toks kelias yra netinkamas“, – BNS sakė ministras.

Jis atkreipė dėmesį, kad iniciatyva, statyti paminklą buvusiam prezidentui A. M. Brazauskui, kuriai pritarė Kauno miesto savivaldybės taryba, nesvarstyta Istorinės atminties komisijoje, nors tam poreikį ministras teigė matęs.

Anksčiau siūlyta politikui paminklą statyti Istorinės Prezidentūros kiemelyje, tačiau idėjai sulaukus kritikos sprendimas dėl tikslios įamžinimo vietos buvo nukeltas. Dėl šios iniciatyvos vietos bus rengiama gyventojų apklausa.

„Kai tokių komisijų nėra, ta diskusija atrodo labai tokia mėgėjiška ir tiesiog toks norų pildymas. To neturėtų būti tokiam procese“, – sakė S. Kairys.

„Jeigu mes turime įvairiausių komisijų, kurias numato, tarkime, Vietos savivaldos įstatymas, kurios turėtų privalomai būti savivaldybėse, tai čia gal irgi yra tam tikras kelias, kad, na, nebūtų tik kokių nors užgaidų įgyvendinimas, o tas procesas būtų pasvertas, būtų aiški ekspertų nuomonė ir panašūs dalykai“, – svarstė jis.

Kai tokių komisijų nėra, ta diskusija atrodo labai tokia mėgėjiška ir tiesiog toks norų pildymas. To neturėtų būti tokiam procese.

Ministras teigė, kad ministerija gali inicijuoti įstatymo pakeitimus, tačiau apie detalesnius planus dar nediskutuota.

„Pasižiūrėsime, kaip čia vyks diskusija, kiek bus matoma prasmės tokius dalykus turėti. Ministerijos komandos esu prašęs, kad išanalizuotų situaciją, bet, kaip ir minėjau, valstybė tikrai negali kištis. Bet kad, na, tokia komisija turėtų būti prie savivaldybės, mano nuomone, tai būtų gerai“, – kalbėjo ministras.

Nesutarimai dėl istorinių asmenybių įamžinimo yra kilę ir Vilniuje.

Praėjusios savaitės pabaigoje nuo Vilniaus apygardos teismo pastato savivaldybė pašalino be leidimo pakabintą atminimo lentą prieštaringai vertinamam XX amžiaus pulkininkui Kaziui Škirpai. Lentą pakabinę Nacionalinio susivienijimo atstovai teigė taip pasielgę, nes savivaldybė jau trejus metus atsisako derinti K. Škirpos įamžinimą.

Anksčiau vyko ginčai dėl paminklo poetui Justinui Marcinkevičiui, atminimo lentos Jonui Noreikai–Generolui Vėtrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
"Nediriguos", bet "įsakys", ir taškas !

jo jo

jo jo portretas
kuo greičiau susodinkit savo partinius šeškus kaip Genocido centre ir bus tvarkeeelė

patenkintaKGB priesintoja,

patenkintaKGB priesintoja, portretas
O kur kuklianske,jinai cia suorganizavo sita protesta su vilniaus meru,subinlaiziu,
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių