S. Skvernelis: žmonės, kurie kėlė riaušes, net nelabai žino, kas yra Seimas

  • Teksto dydis:

Dramatiška naktis buvo prie Seimo – ten skubėjo riaušių malšinimo komandos, sproginėjo ašarinių dujų užtaisai, skriejo akmenys. 26 riaušių dalyviai atsidūrė areštinėse. Tai – masinis įstatymų pažeidimas ir kurstytojai turės prisiimti atsakomybę, mano politikai. Seimo narys Saulius Skvernelis šias riaušes prilygina 2009 metams – tuomet profsąjungų mitingas dėl pensijų, atlyginimų sumažinimo taip pat virto riaušėmis, praneša LNK.

S. Skvernelis tuo metu, kai vyko protestas, sakėsi buvęs Seime: „Aš buvau Seimo posėdyje. Seimo posėdžiui pasibaigus, teko išeiti iš Seimo, nes išvažiuoti buvo neįmanoma, buvo užblokuotas išvažiavimas. Nors Seimo apsauga rekomendavo neiti, bet tikrai nemanau, kad demokratinėje šalyje mes turime kažko bijoti ir turi būti varžomos Seimo narių teisės. Teko išeiti, teko išklausyti įvairios leksikos, nenorminės leksikos, bet tai natūralu. Aš išėjau apie 18 val., iš karto pasibaigus Seimo posėdžiui. Bet su dalimi žmonių mitinge tikrai galima kalbėtis ir reikia kalbėtis. Jie tikrai kelia klausimus apie savo baimes, gauna atsakymus. Bet, aišku, aplink juos matėsi... Aš mačiau tą patį vaizdą, kas buvo 2009 metais. Tik karta jau kita, bet tai tokio pat analogo žmonės, kurie buvo nusiteikę padaryti tai, ką padarė naktį“.

Vis dėlto kiti Seimo nariai teigė priešingai – esą jiems išeiti buvo neįmanoma, jų automobiliai buvo laistomi jogurtu, mėtomi kiaušiniais. Tačiau S. Skvernelis neigė, kad tai, jog jam pavyko išeiti, yra būtent dėl to, kad jis – opozicijoje:  „Nelabai daug tų žmonių, kurie kėlė riaušes, žino apskritai, kas yra opozicija, kas yra pozicija, kas yra Seimas. Tie žmonės, kurie iš tikrųjų turėjo normalius klausimus, su kuriais galima diskutuoti, jie tą žinojo. Bet, matot, ten buvo „Seimas lauk!“, „žiurkės lauk!“, tai jie nedėliojo opozicijų ir neopozicijų – visiems Seimo nariams taikė. Bet iš esmės reikia atskirti tuos renginius į dvi dalis“.

Kaip sakau, yra žmonės, kurių tokia kultūra, ir tai nieko su demokratija bendro neturi. Politikas tai turi išgyventi ir praryti.

Anot S. Skvernelio, buvo įmanoma nuspėti, kad toks mitingas prie Seimo įvyks: „Buvo informacijos. Tą patį mes vakar su kolegomis Seime kalbėjome – kad einama į tai, kaip buvo 2009 metais. Legali mitingo dalis pasibaigė, pasilieka tie žmonės, kurie ne šiaip sau ten yra. Ypač kai dar pakursto tas aistras mano kolegos ir Seimo nariai, yra apgailėtina“.

Seimo narys prisipažino, kad išėjęs į minią pats sulaukė užgauliojimų: „Jie buvo lietuviški ir nelietuviški, bet nieko nepadarysi. Kaip sakau, yra žmonės, kurių tokia kultūra, ir tai nieko su demokratija bendro neturi. Politikas tai turi išgyventi ir praryti. Kaip minėjau, su žmonėmis, su kuriais tikrai galima kalbėti, mes normaliai pasikalbėjome, padiskutavome. Svarbu, kad būtų pagarba, nebūtų nuleidžiamos rankos. Žmonės, kadangi dalyvavo mitinge, matyt, nesuprato tos įstatymų esmės“.

Anot jo, riaušės mitinge buvo planuotos: „Tai nėra atsitiktinumas, tai nėra spontaniški dalykai. O mitingą išprovokavo tai, kas dabar vyksta Lietuvoje su pasimetimu, su komunikacijos nebuvimu, su įvairiais pareiškimais, kad bus tam tikri suvaržymai. O dėl riaušių – visąlaik atsiranda kurstytojas, organizatoriai, kurie dalį žmonių, kurie irgi įsiaudrinę, sukursto, o po to, kai meti vieną akmenėlį, atsiranda antras, trečias, o tada minia nebekontroliuojama. Nemažai neblaivių asmenų, tai yra faktas. Deja, tokie veiksmai tikrai nieko bendra su demokratija, su taikiu mitingu, savo nuomonės išreiškimu neturi ir negali turėti. Ikiteisminis tyrimas pradėtas ne šiaip sau, yra baudžiamoji byla. Net neabejoju, kaip ir 2009 metais, taip ir dabar bus labai aiškūs, principingi, griežti sprendimai“.

Tą pačią dieną riaušės kilo ir Rūdninkuose, teko kelti pasieniečių sraigtasparnį. S. Skvernelis manė, kad riaušės Rūdninkuose ir prie Seimo gali būti susijusios: „Aš neatmesčiau tokios galimybės, bet, norint tokius faktus teigti, reikia turėti duomenų. Tuos duomenis politikams turi teikti specialiosios tarnybos. Jeigu tai yra prielaidos, tai reikėtų ir sakyti, kad tai – prielaidos, nes ministrė jau ne kartą pasakė ir apie Dieveniškių gyventojus, kad tai yra antivalstybiniai elementai, prikabino daug tokių nepagrįstų etikečių, tai dabar žmonės viską neigia. Bet faktas – tam, kas nori organizuoti tokius neramumus, yra viena iš taktikų – padaryti kelis židinius“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SCIPAKAS.KAU.

SCIPAKAS.KAU. portretas
O kazkas nezino kas yra KALEJMAS uztai taip ir valdo.

jusu budelis

jusu budelis portretas
sukos reikejo iki penkiu iseiti pasikalbeti nebut buve jokiu riausiu bet jus kaip ziurkes kampuose bijojot islysti tai dabar kaltinate tauta bet nieko cia buvo tiktai izanga jus pamatysite kas dar bus jums nepades niekas nei mentai nei saugumas niekas kai bus 50000 zmoniu ir darsyk sakau jus ne prezidentai jusu visa gyvenima nesaugos ir jus uz viska atsakysyte....

Pimpa

Pimpa portretas
Seimas yra vagiu irštva
VISI KOMENTARAI 86

Galerijos

Daugiau straipsnių