SAM kviečia rinkti sveikos gyvensenos puoselėtojus

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kviečia siūlyti žmones, organizacijas, neformalius aktyvistų susibūrimus apdovanojimams „Už sveiką gyvenseną“. Trečią kartą vyksiantys apdovanojimai – tai padėka už reikšmingą darbą ir įkvepiantį asmeninį pavyzdį, skatinant kitus rinktis sveikesnį ir darnesnį su savimi bei aplinka gyvenimo būdą.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tradicija tampantys apdovanojimai yra akivaizdus įrodymas, kad prasmingi dalykai visada turi tęstinumą.

„Šiandien sveikos gyvensenos samprata išeina kur kas toliau už fizinio aktyvumo ar taisyklingos mitybos rėmų, tad būtina palaikyti nuoširdžiai, nesavanaudiškai dirbančiuosius sveikos visuomenės labui. Siekėme, kad sveikos gyvensenos apdovanojimai kuo plačiau apimtų skirtingas žmonių grupes – vaikus ir jaunimą, senjorus ir neįgaliuosius, besivaduojančiuosius iš priklausomybių ir tiesiog aktyvias bendruomenes. Mes visi kartu kuriame visapusiškai sveiką visuomenę“, – sako apdovanojimų „Už sveiką gyvenseną“ iniciatorius sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Ministras įsitikinęs, kad sveikos gyvensenos puoselėtojų galima rasti visur. Pasak jo, kiekviename mieste, miestelyje ar kaimo bendruomenėje yra žmonių, suvokiančių, kad visuomenės gerovė priklauso ir nuo visuomenės sveikatos. Tokie žmonės savo pavyzdžiu ir iniciatyvomis skatina aplinkinius rinktis sveikesnį gyvenimo būdą: sportuoti, tinkamai maitintis, atsisakyti žalingų įpročių, rūpintis savo emocine bei psichine sveikata ir pan.

„Tai kilni misija, tad nuoširdžiai kviečiu siūlyti šiuos šviesuolius apdovanojimams ir tokiu būdu padėkoti jiems už didžiulį indėlį į mūsų visuomenės sveiką ateitį“, – sako ministras A. Veryga.

Nominantus apdovanojimams galima siūlyti 5 kategorijose iki spalio 7 dienos: „Už sveikos ateities puoselėjimą“ – už darbą su vaikais ir jaunimu; „Už pagalbą ir paramą sugrįžtantiems gyventi“ – už žmonių, turėjusių problemų dėl alkoholio, narkotikų, kitų psichotropinių medžiagų vartojimo, reabilitaciją ir pagalbą jiems; „Už nugalėtą negalią“ – už iniciatyvas, skirtas žmonėms, turintiems negalią; „Už aktyvumą, nepavaldų amžiui“ – už veiklas, skirtas garbaus amžiaus žmonėms; „Už iniciatyvą rinktis sveikesnį gyvenimą“, – už sveikos gyvensenos iniciatyvas, apimančias tam tikrą bendruomenę ar visuomenės dalį.

Šiais metais rinkimai apdovanojimams „Už sveiką gyvenseną“ vyks 3 etapais:

Pirmasis etapas – nominantai siūlomi užpildant SAM interneto svetainėje skelbiamą anketą. Nominantus gali siūlyti gyventojai, įmonės, organizacijos;

Antrasis etapas – SAM sudaryta komisija atrenka po 3 nominantus kiekvienai iš minėtųjų 5 kategorijų;

Trečiasis etapas – visuomenės balsavimas internetu, kai kiekvienas Lietuvos pilietis gali išreikšti savo nuomonę. Daugiausiai visuomenės balsų surinkę nominantai bus apdovanoti lapkričio mėnesį Vilniuje vyksiančio iškilmingo renginio metu.

Be visuomenės pasiūlytų ir išrinktų laimėtojų, tradiciškai bus apdovanoti sveikatos apsaugos ministro A. Verygos pristatyti sveikatingumo ambasadoriai.

SAM primena, kad 2018 metų apdovanojimai buvo įteikti Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijai, VšĮ „Alfa centras“, Panevėžio žmonių su negalia sąjungai ir jos ilgametei vadovei Reginai Novikienei ir Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Druskininkų bendrijai. Metų sveikatingumo ambasadoriais tapo Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas, Sveikuolių sąjunga ir jos prezidentas Simonas Dailidė, „Delfi“ Sveikatos rubrikos redaktorė Žiedūnė Juškytė, futbolo mokyklos „Ataka“ įkūrėjai Donatas ir Gediminas Tvarijonai.

2017 metų apdovanojimus „Už sveiką gyvenseną“ atsiėmė projekto „Sveikatiada“ organizatoriai, Lietuvos priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenių asociacija, asociacija „Gyvastis“ bei Trečiojo amžiaus universitetų asociacija. Sveikos gyvensenos ambasadorių apdovanojimai buvo įteikti sveikos gyvensenos projektui „My Hero!“, „Velomaratono“ iniciatoriui Benediktui Vanagui, laidos „Sveikata“ vedėjai Irenai Pivoriūnienei ir žurnalui „Psichologija TAU“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apdovanokit gamyklas

Apdovanokit gamyklas portretas
kurios teršia ir kasmet ,,išmuša" vis didesnius taršos normų leidimus.Neužmirškit ir uosto nepaisančio miestiečių maldavimų, dūminančių furų srautų mieste ir miškų-medžių kirtėjų ženkliai prisidedančių prie ekologiškos aplinkos naikinimo.Jei rimtai, tai idiotiškai atrodo tas sveiko gyvenimo propagavimas kai visai nėra sveikos aplinkos.O PC maistas koks?...Kam tas apsimetinėjimas ir cirkai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių