Į šauktinių sąrašą patekęs Ugnius: mokėsiu baudas, gausiu teistumą, bet neisiu

  • Teksto dydis:

Vakar rytą Ugnius išvydo savo pavardę šauktinių sąraše. Deja, tai 23-ejų metų vaikino nepradžiugino. Ugnius jau baigęs bakalauro studijas, dabar siekia karjeros – dirba finansų srityje. Taip pat yra pasiėmęs paskolą butui ir automobiliui. Jaunuolis tikina, kad dėl finansinių įsipareigojimų ir kuriamos karjeros tarnyba kariuomenėje sugriautų jo gyvenimą, pasakojama LNK reportaže.

„Man protu nesuvokiama, ką siūlo valstybė, jei aš išeičiau tarnauti. O siūlo 240 eurų per mėnesį už tai, kad aš atsisakau viso to, ką turiu. Negana to, aš kažkaip dar turiu dengti savo kreditus“, – komentavo situaciją šauktinis Ugnius.

Vaikinas pabrėžia, kad nėra prieš šaukimą į kariuomenę. Anot jaunuolio, norint, kad jaunimas atliktų savo konstitucinę pareigą tėvynei, turėtų būti įvestas visuotinis šaukimas. Nors šauktinių sąraše Ugnius jau yra, jis neplanuoja tarnauti kariuomenėje.

„Aš planuoju mokėti baudas, gauti teistumą ir neiti tarnauti į kariuomenę. Gal mano nuomonė nėra populiari, bet aš neleisiu, kad kažkas griautų mano gyvenimą. Jeigu valstybei reikia žmonių, kurie turėtų baustumą, na, gerai, aš jį gausiu“, – teigė pašnekovas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Jaunimo atstovai tikina, kad loterijos principo šaukiant į kariuomenę turėtų būti atsisakyta, nes tai įneša daug nežinomybės į jauno žmogaus gyvenimą. 

„Pagrindinis siūlymas yra įtvirtinti visuotinį šaukimą. Dabar jis vyksta loterijos principu ir tai netenkina jaunų žmonių, nes jis nesuteikia jokio aiškumo. Turėtų būti aiškus sprendimas, tarkim, kad visi baigusieji mokyklą, kas tinkami karinei tarnybai, eina tarnauti į kariuomenę, atlieka 9 mėnesių tarnybą“, – savo nuomonę dėstė Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Domantas Katelė. 

Neleisiu, kad kažkas griautų mano gyvenimą.

Iš viso į devynis mėnesius trunkančią tarnybą planuojama pašaukti apie 3800 jaunuolių. Pirmiausiai kvietimų sulauks jau buvusieji sąraše 2022 m. Toliau eilės tvarka į sąrašą įtraukti nauji karo prievolininkai. Tiesa, šiemet į kariuomenę nebuvo šaukiami besimokantys studentai.

„Labai svarbu, kad jaunuolis, pamatęs save sąraše, paskaitytų ir pasidomėtų, kokie nurodymai jam yra duoti. Prie jo pavardės yra duotas nurodymas, ar tai skubiai susisiekti. Jei yra nurodymas iki konkrečios datos susisiekti ir pateikti kontaktinius duomenis, tą ir reikėtų padaryti“, – kalbėjo Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas.

Kasmet didelė šauktinių dalis nuo tarnybos yra atleidžiami dėl sveikatos problemų.

„Tie tinkamumo rodikliai nėra patys geriausi. Kiekvienais metais daugiau nei pusė karo prievolininkų pripažįstami netinkamais atlikti karinę tarnybą. Ir tai turi įtakos šauktinių sąrašams. Kuo daugiau netinkamų, tuo sąrašas ilgesnis“, – teigė A. Balčiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tarnaves

Tarnaves portretas
Eisi didvyri, eisi ,kai okupantas ateis , ir dar kaip eisi ,cypdamas tarnausi svetimoje kariuomeneje ,jeigu nenori tevynes gynybai ruostis savo armijoje!

Anonimas

Anonimas portretas
O VISI MAZURONIUKAI;;SAUDARGIUKAI;;GENTVILIUKAI IR ETC;;AR ATITARNAVE?AR KAI TEVELIAI IR SENELIAI ATVEDE I SEIMA TAIP IR PAMIRSO?

Anonimas

Anonimas portretas
Koks snaige. Bijo i armija pusmeciui iseiti. Linkiu jam susigadinti kredito istorija su savo teistumu! Tikiuosi, kad ji ismes is darbo uz tai ar pakels bankai metini tarifa jam, kad teks bankrutuoti
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių