Pereiti į pagrindinį turinį

Ščecine gali būti įkurtas S.Dariaus ir S.Girėno fondas

2011-05-16 07:00
Ščecine gali būti įkurtas S.Dariaus ir S.Girėno fondas
Ščecine gali būti įkurtas S.Dariaus ir S.Girėno fondas / Raimondo Jurgaičio nuotr.

Lenkijos Ščecino arkivyskupas Andrzejus Dziega išsakė idėją kurti lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno vardo bendrą Lietuvos ir Lenkijos fondą. Tai patvirtino Lietuvos ambasadorė Lenkijoje Loreta Zakarevičienė.

Pasak diplomatės, fondas užsiimtų dvasinių vertybių sklaida, į jį jungtųsi nevyriausybinės organizacijos ar kitos institucijos.

"To fondo tikslas būtų užsiimti dvasinių vertybių sklaida. Tai būtų atviras darinys, į kurį galėtų jungtis nevyriausybinės organizacijos, kitos institucijos. Arkivyskupo mintis yra ta, kad mes turime savo dvasingumą nešti Europai. Kadangi arkivyskupas gerai pažįsta mūsų arkivyskupą Sigitą Tamkevičių, sakė, kad su juo šnekėsis. Per S.Dariaus ir S.Girėno žūties metinių kalbą planuoja šitai garsiai pasakyti", - BNS sakė ambasadorė.

Pasak ambasadorės, arkivykuspas yra išsakęs nuomonę, kad tiek lietuvių , tiek lenkų tautos yra dvasingos, ir tą dvasingumą būtų galima sujungti ir paskleisti.

Pasak diplomatės, steigėjai, arkivyskupo nuomone, galėtų būti Ščecino ir Kauno teologijos fakultetai. Kauno arkivyskupijos kurijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas BNS sakė, kad S.Tamkevičius dar nėra girdėjęs Lenkijos arkivyskupo idėjos.

L.Zakarevičienė pasakojo, kad idėja pavadinti fondą lietuvių lakūnų vardais kilo dėl to, kad netoli Ščecino nukrito jų pilotuotas ir per Atlanto vandenyną perskridęs lėktuvas "Lituanica".

"Visai netoli Ščecino yra S.Dariaus ir S.Girėno žūties vieta, ir lenkai šiai vietai skiria daug dėmesio, tai yra traukos centras. Ščecinas Lietuvai ir yra labai svarbus dėl tos vietos", - pasakojo diplomatė.

Ji teigė, kad Lenkijos arkivyskupas ketina fondo idėją viešai pristatyti liepos mėnesį, minint lakūnų žūties metines prie memorialo.

1933 metaų liepos 15 dieną S.Darius ir S.Girėnas lėktuvu "Lituanica" išskrido iš Niujorko į Kauną, perskrido Atlanto vandenyną ir žuvo, liepos 17 dieną lėktuvui nukritus Soldino miške.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų