Seimas atmetė „darbiečių“ iniciatyvą sureguliuoti tautinių mažumų reikalus

Seimas atmetė Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojos Ievos Kačinskaitės-Urbonienės antradienį pateiktą Daugiakultūrio tapatumo išsaugojimo įstatymo projektą, kuriuo siekiama sudaryti sąlygas išlaikyti, saugoti ir puoselėti tautinių mažumų papročius, kultūrą ir kalbą.

Projektui po pateikimo nepritarta, nes už balsavo tik 15 Seimo narių, prieš buvo 41, susilaikė  37 parlamentarai. Seimas nesutiko, kad jis būtų tobulinamas, ir nutarė projektą atmesti.

Pagal siūlytą  įstatymo projektą, savivaldybėje, kurioje tautinė bendrija sudaro ne mažiau nei 15 procentų bendrojo savivaldybės gyventojų skaičiaus, asmuo turėtų teisę kreiptis žodžiu arba raštu tos tautinės bendrijos kalba į šioje savivaldybėje esančius savivaldos viešojo administravimo subjektus. Taip pat būtų sudaryta galimybė asmens tapatybę patvirtinančiuose dokumentuose, civilinės būklės aktuose, greta pagrindinio užrašo valstybine kalba, asmens vardą ir pavardę užrašyti tos tautinės bendrijos kalba lotyniškos abėcėlės rašmenimis.

Projekte įrašyta, kad tautinei bendrijai priklausantis asmuo turi teisę mokytis šios tautinės bendrijos kalba arba tautinės bendrijos kalbos bendrojo ugdymo ar (ir) neformaliojo švietimo mokyklose pagal švietimo įstatyme ir kituose teisės aktuose nustatytą tvarką.

Atmestame įstatymo projekte buvo reglamentuota teisė rašyti gyvenamųjų vietovių, gatvių pavadinimus tautinės mažumos kalba. Pagal siūlomą projektą, savivaldybėje, kurioje gyvenanti tautinė bendrija sudaro ne mažiau nei 15 proc. nuo bendrojo savivaldybės gyventojų skaičiaus, esantys tradiciniai gyvenamųjų vietovių, gatvių pavadinimai, greta valstybinės kalbos atitinkamos savivaldybės atstovaujamosios institucijos sprendimu gali būti užrašomi ir tos tautinės bendrijos kalba.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Geras pavyzdys ką sugeba pasiūlyti bemoksliai seimūnai. Visos nesąmonės šios dienos laikraštyje. Kas turi būti galvoje, kad sugalvoti tokia nesąmones? Kaip administracijos darbuotojas gali mokėti visas mažumų kalbas? Kur tokis rasite? Tiesiog kisielius galvoje tokių siūlytojų. Ir gėdos jausmo neturi. Iš kur jie atsiranda?

Kaunas

Kaunas portretas
Nesamone,kirshinanti Lietuvos piliecius.Mazumos Lietuvoje yra gerbiamos ,,.Tarybiniu laikotarpiu [okupacijos metu]] mazumu pilieciai prioritetu laike okupantu kalba ,,o dabar tos mazumos reikalauja ishskirtiniu teisiu Nepriklausomoje Lietuvoje.. Mazumoms laikas apsidairyti ,pakelti galvas [[[kur jie randasi]]apkabinti kaimyna lietuvi ir pasidziaugti kad Lietuva su visomis mazumomis "ishejo i ''Nepriklausomybes KELIA'" ...ir visiems atvertos durys eiti,kur panorejes.. Ir dauguma ir mazumos Lietuvoje naudojasi valstybes teisemis vienodai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių