Seimas nesutinka leisti žemės ir miškų savininkams medžioti savo valdose

Seimas atmetė Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis buvo siūloma sudaryti galimybę ūkininkams, žemės ar miško plotų savininkams vykdyti medžioklės veiklą savo valdomoje žemėje.

Už šią Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo pateiktą iniciatyvą ketvirtadienį po pateikimo balsavo tik 17 Seimo narių, prieš buvo 35, susilaikė 40 parlamentarų. Seimas nesutiko, kad projektas būtų grąžintas tobulinti, Seimo sprendimu jis atmestas.

Įstatymo pataisa buvo siekiama užtikrinti žemės ir miško savininkų teises visa apimtimi disponuoti savo nuosavybe ir sudaryti sąlygas jiems dalyvauti medžioklės veikloje.

E. Gentvilas siūlė sudaryti sąlygas suformuoti ne mažesnius kaip 1000 ha medžioklės ploto vienetus, kuriuose nuosavybės ar kita teisine forma valdoma žemė turi sudaryti ne mažiau kaip 70 procentų medžioklės ploto vieneto.

Dokumento aiškinamajame rašte jis pažymi, kad šiuo metu beveik 100 proc. žemės ūkio paskirties žemės ir apie 50 proc. miškų paskirties žemės sklypų nuosavybės teise priklauso privatiems asmenims.

Tačiau, pasak E. Gentvilo, medžioklės veiklą Lietuvoje iki šiol vykdo dar sovietmečiu sukurti medžiotojų būreliai, kurie pagal 2002 m. priimto Medžioklės įstatymo nuostatas įgijo teisę tęstinumo būdu vykdyti medžioklę pagal sovietmečiu galiojusią medžioklės organizavimo tvarką.

Parlamentaras tvirtino, kad toks teisinis reguliavimas neužtikrina žemės savininkų konstitucinės teisės visa apimtimi disponuoti savo nuosavybe, nes dalį šių teisių perima medžioklės plotų naudotojai.

„Savininkams atimta teisė disponuoti savo nuosavybe, jie negali inicijuoti medžioklės plotų sudarymo savo žemėje“, – pristatydamas projektą sakė E. Gentvilas.

Šiuo metu žemės savininkai neturi teisės burtis į būrelius, vykdyti medžioklės veiklą savo žemėse.

Privačios žemės savininkas gali būti priimtas į Medžiotojų būrelį, jei pats turi medžiotojo bilietą, jei medžioklės būrelio naudojamoje teritorijoje turi ne mažiau kaip 15 ha miško ar žemės ūkio paskirties žemės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius

Darius portretas
Kaip sužinoti kas balsavo prieš arba susilaikė. Žinočiau už ką nebalsuoti sekančiuose rinkimuose. Parazitai turbūt nežino, kad "būrelis" prašo iš ūkininko 15000 eurų. Kad priimtų I būrelį. Jeigu jis nori patekti pagal medžiokles įstatymą.

dali

dali portretas
konstitucijos garantuota teisė , kad ir kaip prieštaringai vertinama, yra paminta. Reiškia yra "kitū" priežasčiū ....

Ela

Ela portretas
Taip, uždrausti bet kokią medžioklę ...žvėreliai patys vieną kitą" išmedžioja" ,tad šūviai jiems nereikalingi. Miškas jų namai ,o ne žudikų .O mūsų "valdovai" ,kai kur smarkiai perlenkia lazdą viską uždrausdami .
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių