Pereiti į pagrindinį turinį

Nepritarta Konstitucijos pataisai dėl privalomo mokslo iki 18 metų

2015-05-14 08:27
BNS inf.
Artūro Morozovo nuotr.

Parlamentarai ketvirtadienį nepritarė, kad privalomas mokslas Lietuvoje turėtų būti ne iki 16, o iki 18 metų.

Už tokią Konstitucijos pataisą po pirmojo svarstymo balsavo 46 parlamentarai, prieš buvo dešimt, susilaikė 41 Seimo narys. Projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Pagrindiniame šalies įstatyme siūlyta numatyti, kad mokslas būtų privalomas asmenims iki 18 metų. Dabar jis privalomas iki 16 metų.

„Šiandien Lietuvoje nėra galimybių apsupti kiekvieną vaiką grupe žmonių, kurie paverstų vidutinių gabumų vaiką visapusiška asmenybe. Todėl įrašydami Konstitucijoje reikalavimą, kad visiems Lietuvos vaikams mokslas privalomas iki 18 metų, mes įtvirtinsime prievartą, kuri bus našta tėvams, kurių vaikai negali mokytis iki 18 metų. (...) Galima prielaida, kad vaiko stūmimo procese atsiras ir vokelių veiksnys“, - sakė socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė.

Kita socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė pabrėžė, kad privalomo mokslo iki pilnametystės įteisinimas nereikštų, jog visi privalės mokytis vidurinėje mokykloje. Jo teigimu, bus galima rinkti profesines, jaunimo mokyklas.

„Bet kuo ilgiau vaikai bus švietimo sistemoje, tuo mažesnė rizika jiems patekti į teisingumo sistemą, kur taip sakant, neturėdami darbo, negalėdami prisitaikyti daugelis iš tikrųjų atsiranda“, - teigė ji.

„Seniai žinoma norma, kad kuo ilgiau vaikas būna švietimo sistemoje, tuo jo pilietinė branda, moralinė branda yra tvirtesnė ir patikimesnė“, - už projektą agitavo konservatorius Valentinas Stundys.

Pataisai buvo pritarę Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros, Socialinių reikalų ir darbo, Teisės ir teisėtvarkos komitetai, tuo metu Konstitucijos komisija bei Vyriausybė pateikė neigiamas išvadas.

Anot Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM), jeigu būtų priimta siūloma Konstitucijos pataisa, jai įgyvendinti reikėtų papildomų išlaidų - nuo 2 iki 3 mln. eurų per metus. Tiek atsieitų apie 1400 šiuo metu nesimokančių tokio amžiaus asmenų ugdymas.

Tuo metu pataisą inicijavusi konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė tvirtina, kad privalomas mokslas gimnazijose, vidurinėse arba profesinėse mokyklose iki 18 metų įpareigos jaunuolius būti saugioje aplinkoje, leis jiems būti užimtiems ir lavinamiems, suteiks galimybę dalyvauti prevencinėse, popamokinio užimtumo programose, taip pat užkirs kelią šalinti nepažangius mokinius iš mokyklų, vos tik šiems sueina 16 metų.

ŠMM duomenimis, beveik visose Europos Sąjungos valstybėse privalomas mokslas yra iki 15–16 metų, tik Olandijoje ir Portugalijoje – iki 18 metų.

Priimti Konstitucijos pataisai reikia, kad už ją balsuotų ne mažiau kaip du trečdaliai Seimo narių. Pataisa svarstoma ir dėl jos parlamente balsuojama du kartus su nemažiau kaip su trijų mėnesių pertrauka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų