Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo narys: man už vairavimą niekas neatlygina

2009-12-29 09:59
Nepatenkintas: L.Sabutis norėtų, kad jam būtų sumokėta ne tik už mašinos nuomą, bet ir už tai, kad ją vairuoja.
Nepatenkintas: L.Sabutis norėtų, kad jam būtų sumokėta ne tik už mašinos nuomą, bet ir už tai, kad ją vairuoja. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Seimo narys turi teisę įsigyti mašiną, už kurią moka ne jis pats, o mokesčių mokėtojai. Tokią nuomonę dienraščiui išsakė parlamentaras Liudvikas Sabutis.

Planai sugriuvo

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys neslėpė turįs galimybę įsigyti "Audi" markės automobilį, už kurio nuomą moka iš parlamentinių lėšų. Jis taip pat neslėpė planavęs pasibaigus nuomos sutarčiai "Audi" laikyti savo garaže. "Manau, jeigu savininkas tą automobilį parduoda, parlamentaras turi visišką teisę jį pirkti. Mes (Seimo nariai ir nuomojančios bendrovės – red. past.) esam susitarę – jeigu pageidausime, turime pirmumo teisę įsigyti šitą automobilį", – sakė Seimo narys.

Tačiau mažėjančios parlamentinės lėšos ir Seimo valdybos sprendimai šiuos L.Sabučio ir jo kolegų planus sujaukė. Politikas skundėsi, esą Seimo nariams skiriama nepakankamai lėšų, o į jų saugumą esą kreipiama per mažai dėmesio. "Vairuoju padidinto pavojaus šaltinį, ir man už tai niekas neatlygina. Automobilis, kaip ir šautuvas, yra padidintos rizikos šaltinis. Ir už draudimą pats turiu mokėti, ir remontą, ir aptarnavimą. Nors valdybos nutarime, kai nuomojome (automobilius – red. past.), buvo parašyta, kad tokia galimybė bus sudaryta. Dabar Dievas žino, ar verta toliau rizikuoti", – skundėsi L.Sabutis.

Konservatorius pridūrė, kad prieš metus, kai pasirašinėjo nuomos sutartį, tikėjosi visai ko kita. "Tos sąlygos, kurios buvo sudarytos prieš metus, pasikeitė labai aiškiai. Buvo galimybė išsipirkti, o dabar pradeda aiškinti", – pyko L.Sabutis.

21 tūkstančio neužtenka

Per pirmus devynis šių metų mėnesius politikas už "Audi" nuomą iš parlamentinių lėšų sumokėjo beveik 21 tūkst. litų, tačiau jam šių pinigų neužtenka.

"Kiekvieną mėnesį pridedu dar po tūkstantį už nuomą, draudimą, servisą – beveik po 1,5 tūkst. eksploatacijai išleidžiu. O dar po trejų metų, pasibaigus kadencijai, svarstysiu, ar verta pirkti. Apskritai – kodėl turiu įdėti tą sumą pinigų, kai nežinia, kam ta mašina bus parduota, o aš turiu ją saugoti kaip savo daiktą? Man už vairavimą niekas neatlygina. Už tai, kad naudoju savo garažą, niekas neatlygina. O priekaištauja amžinai", – dūsavo L.Sabutis.

Seimo narys pripažino, kad pasibaigus nuomos sutarčiai, "Audi" likutinė vertė sudarys labai nedidelę dalį buvusios kainos, o didžioji dalis automobilio vertės jau bus sumokėta iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Paklaustas, kaip vertina prokurorų priekaištus dėl tokių sąlygų, politikas tikino, jog tokią teisę užtikrina Civilinis kodeksas, o uždrausti Seimo nariui įsigyti anksčiau nuomotą automobilį galėtų nebent jį nuomojusi bendrovė. "Čia yra savininko reikalas. Turi teisę pirkti pasibaigus nuomos sutarčiai, jeigu dar yra ūpo. Tokią galimybę, pagal civilinę teisę, turi kiekvienas", – įsitikinęs parlamentaras.

Nori garantijų

L.Sabutis piktinosi, esą mažėjant parlamentinėms lėšoms nuomojamoms mašinoms teks skirti vis daugiau asmeninių Seimo narių lėšų. Esą parlamentarams turėtų būti suteiktos tam tikros garantijos, kurios turėtų apsaugoti jų pinigines, kad pernelyg greit netuštėtų.

"Bandžiau pasiūlyti Seimo valdybai. Reikia spręsti, kokią dalį turi įdėti parlamentaras, nuomodamas automobilį iš asmeninių lėšų, saugodamas automobilį, laikydamas jį savo garaže, namuose, ir pats vairuodamas, rizikuodamas savo gyvybe ir sveikata", – aiškino L.Sabutis.

Dabartinės mašinų nuomos sąlygos, anot jo, yra tiek nepalankios, kad būtų kur kas paprasčiau pataupyti automobiliui skiriamas lėšas ir įsigyti panaudotą mašiną, už kurią niekam nereikėtų atsiskaityti. "Svarstau galimybę nutraukti sutartį, nes ne dėl mano kaltės į blogąją pusę pasikeitė nuomos sąlygos. Ko gero, daugelis Seimo narių taip padarys, nes padėtis darosi nenormali", – sakė L.Sabutis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų