Seimo „šokėjėlius“ gali būti palikta įvertinti rinkėjams

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) neapsisprendžia, ar griežtai įvertinti pramoginiuose televizijos projektuose dalyvaujančių parlamentarų elgesį. Siūloma alternatyva – niekaip jų nevertinti, paliekant rinkėjams per ateinančius rinkimus apsispręsti, ar jiems priimtini tokie Seimo nariai.

Trečiadienį EPK posėdyje surengta trumpa diskusijas dėl tų Seimo narių, kurie nenutraukia savo dalyvavimo įvairiuose komercinių televizijos projektuose.

EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas pasiūlė griežtai įvertinti tik tuos parlamentarus, kurie dalyvauja vadinamuosiuose tęstiniuose televizijos projektuose, nors ir neturi su jomis sutarties dėl kūrybinio darbo.

„Apie tęstinius projektus čia pasisakyta gan griežtai – dalyvauti juose negalima. O padainuoti kokiame nors viename koncerte Joninių ar Antaninių proga turbūt jokios didesnės problemos nesukelia“, - kalbėjo A.Salamakinas.

„Bet kuriuo atveju, negali būti sutarties dėl nuolatinio darbo toje televizijoje ir tuo labiau – atlygio už jį“, - pridūrė EPK pirmininkas.

Jis priminė, kad prieš metus Konstitucinis Teismas (KT) priėmė sprendimą, kuriuo iš esmės uždraudė Seimo nariams dalyvauti tokiuose projektuose. Tačiau, anot EPK pirmininko, „tebėra parlamentarų, kurie ir toliau tą daro, nepaisydami KT išvados“.

Liberalcentristas Vytautas Bogušis sakė, kad yra pavojus, jog EPK gali įsivelti į nesibaigiančias diskusijas apie tai, kas yra kūryba. Seimo nariams KT neuždraudė kūrybinės veiklos.

„Dalyvavimas filme ar kokioje nors tęstinėje televizijos laidoje – tai kūryba ar ne kūryba? Juk jeigu metus, kitus, trečius rašyčiau knygą, tai būtų kūryba?“, - klausė kolegų V.Bogušis.

Gavęs jų teigiamą atsakymą, parlamentaras užbaigė: „Taigi, knygos rašymas kelerius metus iš eilės yra tęstinis kūrybinis procesas. Tad, ar dalyvavimas šokių projekte arba filmavimasis filme yra kūrybinė veikla, ar ne?“

Konservatorė Vida Marija Čigriejienė kalbėjo; „Yra Seimo narių, kurie paklausė mūsų patarimų ir KT išvados. Bet yra ir kitokių. Na, ką padarysi – yra gražios moterys, nori save parodyti, yra talentingų Seimo narių, mokančių dainuoti ar šokti. Tai ir dalyvauja tuose renginiuose. Man Seimo statutas yra priimtinas. Bet yra atskiri Seimo nariai, kuriems jis nėra priimtinas“.

EPK nariai bendru sutarimu įpareigojo A.Salamakiną iki kito komisijos posėdžio surinkti visą informaciją apie tęstiniuose televizijos pramoginiuose projektuose dalyvaujančius Seimo narius.

Bet trečiadienį EPK posėdyje pasigirdo ir kitokių siūlymų. „Manau, kad rinkėjai nuteis tuos politikus, kurie pažeidžia Konstituciją. Palikim juos rinkėjų teismui, tegu jie apsisprendžia“, - sakė socialdemokratas Jonas Juozapaitis.

"Sutinku. Čia beviltiškas laiko gaišinimas. Palikime rinkėjams spręsti. Galime šios problemos priminimą kažkokį padaryti, bet jokio sprendimo nepriimti. Vistiek tai bergždžias reikalas“, - numojo ranka ir V.Bogušis.

Kitame posėdyje bus apsispręsta, ar tęstiniuose pramoginiuose projektuose dalyvaujančius Seimo narius reikia oficialiai pasmerkti, ar neverta priimti jokio sprendimo šiuo klausimu.

„Manau, kad kažkokį sprendimą priimti reikia. Nes su mumis nesibaigs nei Seimo darbas, nei Etikos komisijos darbas. Vistiek anksčiau ar vėliau gali iškilti šis klausimas, jeigu kitame Seime ir vėl atsiras šokančių ir dainuojančių Seimo narių“, - kalbėjo A.Salamakinas.

Į Seimo etikos sargų akiratį dėl dalyvavimo pramoginiuose projektuose buvo patekę Arūnas Valinskas, jo žmona Inga, taip pat Žilvinas Šilgalis bei Andrius Šedžius. Kai kurie Seimo nariai ignoruoja EPK perspėjimus, kad panašūs dalyvavimai šou nedera parlamentarams „prie veido“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teate.

Teate. portretas
Kokie bejegiai semunai negali isivesti tvarkos savo kieme.Ka noreti,kad betvarke Lietuvoje.Nori teismo sprendimus vykdo ,nori nevykdo.Teismai ir prokuratura bejege.Ir jus vaikai taip darykiit kaip seimunai daro.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių