Šiemet sulaukta apie 80 rusų ir baltarusių prašymų dėl prieglobsčio Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Lietuva šiemet sulaukė 30 Rusijos ir apie 50 Baltarusijos piliečių prašymų dėl prieglobsčio Lietuvoje, skelbia portalas 15min.

Prieglobsčio Lietuvoje prašantys rusai ir baltarusiai įvardija taip norintys išvengti karo Ukrainoje, karinės tarnybos ir besibaiminantys politinio persekiojimo.

Pasak portalo, Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, prieglobsčio prašytojų padaugėjo, o viena iš pabėgimo galimybių tapo traukinys tarp Maskvos ir Karaliaučiaus.

Iš viso šiemet pasieniečiai fiksavo 30 atvejų, kai Rusijos piliečiai prašė politinio prieglobsčio, daugiau kaip pusė jų nuo karo Ukrainoje pradžios. Dažniausiai prašymai buvo pateikti pasienio kontrolės punktuose. Prieglobsčio vykstant traukiniu paprašė šeši rusai.

Iki balandžio Lietuva gavo ir apie 50 baltarusių prašymų dėl politinio prieglobsčio. Pasitaiko atvejų, kai sieną bandoma kirsti neteisėtai, slepiamasi vilkikuose.

Lietuva nuo karo pradžios yra priėmusi sprendimą neišduoti vizų Rusijos piliečiams, išskyrus teikiant prieglobstį žmogaus teisių gynėjams, demokratams, aktyvistams ar atvykstantiems gyventi pas Lietuvoje esančius šeimos narius.

Teigiama, kad iš Rusijos prasidėjus karui Ukrainoje pabėgo keli šimtai tūkstančių jos piliečių.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kaščiūnas portalui teigė, jog svarbiausia, kad tarnybos užkirstų kelią sukčiavimo schemoms, kai prisidengiant opozicine veikla norima gyventi Europos Sąjungos erdvėje.

Ekspertų teigimu, Rusijos piliečiams dėl karo Ukrainoje turi būti taikomi patys griežčiausi migracijos ir leidimų gyventi šalyje išdavimo reikalavimai.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeprieglobstisrusaibaltarusiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių