Pereiti į pagrindinį turinį

Siūlo ilginti kasmetines atostogas

2024-09-25 23:53
DMN inf.

Šilti ir vasariški orai jau tuoj pradės trauktis, tad vilniečiai Žirmūnų paplūdimyje mėgaujasi paskutinėmis saulės voniomis. Vis dėlto taip atitrūkti nuo darbų pavyksta ne visada. Anot poilsiautojų, atostogų norėtųsi daugiau. Šiuo metu darbuotojams paprastai suteikiamos 20 darbo dienų kasmetinės atostogos, praneša LNK.

freepik.com nuotr.

„Man 20 dienų yra per mažai. Nesuspėju visko padaryti, planų yra įvairių, gyvenime visko būna“, – sakė praeivis.

„Pailsėjęs žmogus visada yra produktyvesnis. Atėjęs po atostogų su pakylimu, su nauja puoli dirbti“, – kalbėjo moteris.

Valstiečiai ir žalieji Seimui siūlo atostogas ilginti. Pagal Darbo kodekso pakeitimus būtų įtvirtintos 22 darbo dienų atostogos, o kai kuriems žmonėms – ir 32 laisvos dienos. Pavyzdžiui, auginantiems vaiką su negalia.

„Pagal ES reglamentavimą, minimali atostogų trukmė tokia pati kaip Lietuvoje, tačiau didžioji dauguma ES šalių turi ilgesnes atostogas“, – teigė Seimo narė Aušrinė Norkienė.

Austrijoje, Prancūzijoje, Švedijoje ir kai kuriose kitose Vakarų Europos šalyse atostogaujama nuo 25 iki 35 darbo dienų. Valstiečiai įsitikinę, kad ir lietuviai nusipelno daugiau.

„Tai ne tik pagerintų žmonių sveikatą, bet ir padidintų darbo našumą, nes žmonės mažiau perdegtų. Tai natūralu, kad tas noras toks yra, atsižvelgiant į patį darbuotoją“ – pabrėžė A. Norkienė.

Vis dėlto kai kurie mano, kad valstiečiai tik dalina pažadus prieš rinkimus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Prieš rinkimus visi tampa dosnūs arba neatsakingi. Matome ir kitus opozicijos projektus, tokius kaip pašalpų didinimas gimimo ar mirties atveju, tačiau kartais tai atrodo kaip būdas švaistyti pinigus ir manymas, kad rinkėjai yra tokie pat kvaili, kaip jie“, – įsitikinęs Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

„Rinkimų stadijoje galbūt balsuosiu už, bet paskui teks išklausyti darbdavius ir profsąjungas, nes visi suprantame, kad atostogos yra gerai, tačiau taip pat svarbu užsidirbti valstybės BVP, darbo užmokestį, būti konkurencingais“, – sakė Seimo narė Agnė Širinskienė.

Senstant visuomenei, darbuotojų trūksta. Šiuo metu daugiau nei 4 tūkst. darbdavių ieško daugiau kaip 15 tūkst. darbuotojų.

„Pagrindiniai sektoriai, kuriuose labiausiai jaučiamas trūkumas, yra apdirbamoji gamyba, ypač maisto produktų ir baldų gamyba, taip pat variklinių transporto priemonių remonto įmonės“, – informavo Užimtumo tarnybos direktorės pavaduotoja Giedrė Sinkevičė.

Lietuvoje dirbantis žmogus be atostogų per metus gali ilsėtis dar 13 dienų, nes tiek dienų yra paskelbta šventinėmis.

„Tai kalbėkime apie laisvadienių skaičių, nes Lietuva yra viena iš lyderių pagal šventines dienas. Galbūt galėtume jas mažinti, jei norime žmogui suteikti ilgesnį poilsio laiką. Aš manau, kad tai būtų logiška, kad žmogus galėtų ilgesnį laiką pabūti be darbo“, – teigė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Nors ir sulaukė kritikos, po pateikimo Seimo nariai balsų dauguma nusprendė svarstyti siūlomas Darbo kodekso pataisas. Po Vyriausybės ir Trišalės tarybos išvadų klausimo svarstymas numatytas jau po rinkimų – lapkričio 7 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų