Pereiti į pagrindinį turinį

Siūloma leisti laikinai deklaruoti gyvenamąją vietą be būsto savininko sutikimo

2014-08-25 08:18
BNS inf.
Klaipėdoje, Reikjaviko gatvėje apvogtas butas
Klaipėdoje, Reikjaviko gatvėje apvogtas butas / Shutterstock nuotr.

Seimo narys konservatorius Jurgis Razma siūlo įteisinti galimybę nuosavo būsto neturintiems asmenims laikinai deklaruoti gyvenamąją vietą be būsto savininko sutikimo.

„Teikiamu projektu vietoj neturinčių gyvenamosios vietos asmenų kategorijos siūloma sudaryti galimybę deklaruoti laikinąją gyvenamą vietą. Šiuo atveju nebūtų reikalaujama atitinkamo būsto savininko sutikimo, nes neabejotinai sutikimo negavimas ir yra esminė problema, dėl kurios nemažai žmonių negali išpildyti gyvenamosios vietos deklaravimo reikalavimų“, - teigia parlamentaras.

Jo Seimo posėdžių sekretoriate registruotame Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pataisos projekte siūloma atsisakyti apibrėžimo „neturintys gyvenamosios vietos“ asmenys. Parlamentas nori įvesti naują kategoriją - „laikiną gyvenamąją vietą deklaruojantys asmenys“. Tai būtų asmenys, kurie neturi gyvenamosios patalpos arba kurie dėl objektyvių priežasčių šio įstatymo nustatyta tvarka negali deklaruoti gyvenamos.

Pagal projektą, deklaruojant laikiną gyvenamąją vietą nereikėtų pateikti gyvenamosios patalpos savininko (bendraturčių) ar jo įgalioto asmens parašu patvirtinto sutikimo, kad asmuo apsigyventų savininkui (bendraturčiams) priklausančioje gyvenamojoje patalpoje.

„Matyt, dalis būsto savininkų nuogąstauja, kad davus sutikimą ir nuomininkui deklaravus nuolatinę gyvenamąją vietą, atsiranda papildomos teisinės garantijos nuomininkui, gali būti apsunkinamas jo iškeldinimas arba nelegaliai nuomojantys būstą nenori, kad tai būtų atskleista. Priėmus teikiamą projektą iš esmės nė vienam asmeniui nebūtų problemų nurodyti, kur jis iš tikrųjų gyvena, traktuojant tai kaip laikiną gyvenamąją vietą“, - projekto aiškinamajame rašte teigia J.Razma.

Jis siekia, kad prie savivaldybės administracinio pastato nebeliktų priskirto nė vieno gyventojo.

Pagal šiuo metu galiojančią įstatymo normą, asmenys, neturintys gyvenamosios vietos, nurodo tik savivaldybę, kurioje gyvena. Anot konservatoriaus, dėl to kyla problema rinkėjus priskiriant rinkimų apylinkėms, o kiekviena tarnyba, kuriai reikia žmogų rasti, turi neformaliai išsiaiškinti, kur jis gyvena.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų