Pereiti į pagrindinį turinį

Skandalinga Migracijos departamento byla vis dar laukia atomazgos

2013-08-13 03:00
A. Ufarto/BFL nuotr.

Lapkritį Migracijos departamentą sudrebinęs korupcijos skandalas – vis dar be atomazgos. Kol kas kaltinimai nepareikšti nė vienam iš septynių įtariamų darbuotojų, du iš jų jau grįžo į darbą. Prokuratūra savo išvadas ketina paskelbti iki spalio 10 d.

Rimti kaltinimai

Pernai lapkričio viduryje į teisėsaugos akiratį pateko keturi Migracijos departamento skyrių vadovai, vienas pavaduotojas ir du vyr. specialistai.

Jie įtariami dalyvavę korupcinėje schemoje, pagal kurią ne ES šalių piliečiai, pageidaujantys gauti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje arba tokius leidimus prasitęsti, mokėjo pinigus tarpininkaujantiems advokatams ir advokatų padėjėjams. Šie dalį pinigų perduodavo savo pažįstamiems asmenims, turintiems ryšių Migracijos departamente, o jie – Migracijos departamento pareigūnams, galintiems padėti, kad leidimai užsieniečiams būtų išduodami greičiau.

Manoma, kad įtariamieji užsienio piliečiams galėjo parūpinti apie šimtą tokių leidimų. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) skelbė turinti duomenų, kad šioje schemoje dalyvavę Migracijos departamento pareigūnai už paslaugas vieni su kitais taip pat atsiskaitydavo pinigais.

Audito išvados neigiamos

Prokuratūra informavo, kad Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro vadovaujami STT pareigūnai ikiteisminį tyrimą turėtų baigti iki šių metų spalio 10 d.

Iš karto po skandalo Migracijos departamente buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, vidaus auditas. Dar pavasarį vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas buvo atskleidęs, kad dėl audito tarp ministerijos ir minėto departamento vyko teisinis susirašinėjimas, nes Migracijos departamentas esą nesutiko su ministerijos pateiktomis išvadomis.

Vakar Migracijos departamento direktoriaus pavaduotojas Janas Vidickas tikino, kad gautos audito išvados – neigiamos.

"Išvados neigiamos. Bet apskritai blogai, kad toks faktas įvyko, tokių dalykų išvis neturėtų būti valstybės institucijose", – sakė J.Vidickas.

Kilus skandalui keturi iš septynių įtariamųjų patys pasitraukė iš pareigų. Pasak J.Vidicko, būtent dėl jų STT tyrimas ir tęsiamas, kiti du darbuotojai jau grįžo į Migracijos departamentą.

"Kaip čia pasakius, tie žmonės, kurie buvo pakliuvę į tą skandalą, kol kas nenuteisti. <...> Iš tų septynių viena yra vaiko priežiūros atostogose, iš kitų šešių darbuotojų du grįžo. O apie kitus keturis dar nesame gavę iš STT jokios informacijos. Bet gal dėl to negavome, kad pas mus jie nebedirba", – teigė departamento direktoriaus pavaduotojas.

Direktorius postą išsaugojo

Rudenį kilęs skandalas paklibino ir Migracijos departamento direktoriaus Almanto Gavėno kėdę. Iš pradžių jis teigė atsistatydinsiantis, tačiau vėliau persigalvojo.

Tai papiktino vidaus reikalų ministrą D.A.Barakauską, laukusį pavaldinio pasitraukimo iš pareigų. Tačiau A.Gavėnas ir toliau liko poste, o ministras tada sakė nieko negalįs pakeisti, nes direktorius neturėjo nuobaudų, tad atleisti jo nebuvę už ką.

Šiuo metu atostogaujantis A.Gavėnas dienraščiui yra tvirtinęs su skandalu neturintis nieko bendra.

"Čia nieko bendra nėra, nes nėra teisinio pagrindo mane atleisti. Jeigu būtų buvęs teisinis pagrindas, aš seniai jau būčiau Lukiškėse ar kur nors. Kaltas ar ne – sako tik teismas", – šitaip balandį situaciją aiškino departamento vadovas.

A.Gavėnas visus raginimus atsistatydinti siejo su politiniais užsakymais, o iš pareigų sakė pasitrauksiantis tik "ypatingu atveju".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų