Pereiti į pagrindinį turinį

Spartusis internetas – visai Lietuvai

2010-12-14 23:59
Plėtra: spartusis internetas veikia vis daugiau kaimo vietovių.
Plėtra: spartusis internetas veikia vis daugiau kaimo vietovių. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Apie tai, kad Lietuvoje būtina mažinti atskirtį tarp kaimo ir miesto, kalbama daug, tačiau dažnai tai ir lieka tik diskusijos. "Šio projekto įgyvendinimas yra vienas iš nedaugelio pavyzdžių, kai tikrai galime užtikrinti vienodas sąlygas sėkmingai gyventi žmonėms tiek mieste, tiek kaime, todėl nuoširdžiai tikiu jo sėkme ir nauda", – iškilmingoje padėkų įteikimo ceremonijoje kaimiškosioms seniūnijoms kalbėjo susisiekimo ministras E.Masiulis.

75 kaimiškosioms seniūnijoms jis dėkojo už bendradarbiavimą įgyvendinant antrąjį plačiajuosčio interneto plėtros etapą. Jos pirmosios iš maždaug 500 šalies kaimiškųjų seniūnijų jau yra pasirengusios naudotis sparčiuoju interneto ryšiu.

Visos šios seniūnijos dalyvauja projekte "Kaimiškųjų vietovių informacinių technologijų plačiajuosčio tinklo RAIN plėtra" (RAIN2). Vykstant projektui šalyje diegiama plačiajuosčio interneto prieiga ir kuriamas tinklas, kuris jungia administracines įstaigas, gyventojus ir verslo įmones.

Seniūnijos, kuriose jau įgyvendintas projektas, džiaugiasi, kad naudotis sparčiu internetu jose gali ne tik žmonės savo namuose, bet ir įvairiose įstaigose, bibliotekose, kuriose gyvenimas kaip mat atkuto.

"Dabar mūsų tikslas – kuo daugiau įstaigų veiklos, tvarkomos kabinetuose, perkelti į šią infrastruktūrą, kad žmogus, sėdėdamas namuose prie kompiuterio, galėtų susitvarkyti kuo daugiau kasdienių reikalų ir taip realiai pajustų šio projekto naudą. Be to, šis projektas bus naudingas ne tik dabartiniams vartotojams, bet ir ateities kartoms, mūsų vaikams, kurie pasitelkę informacines technologijas galės būti konkurencingi, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos", – kalbėjo E.Masiulis.


Sujungs Lietuvą

2005–2008 m. įgyvendinant pirmąjį plačiajuosčio interneto tinklo RAIN plėtros etapą buvo sukurta plačiajuosčio ryšio infrastruktūra, jungianti 467 šalies kaimiškąsias seniūnijas su savivaldybėmis, taip pat – su 330 mokymo įstaigų. Šviesolaidinis internetas pasiekė per 300 tūkst. gyventojų. Sukurta infrastruktūra jau naudojasi 29 ryšio operatoriai. Apie 75 mln. litų vertės projektas buvo iš dalies finansuotas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Antrajame etape, įgyvendinant projektą RAIN2, plačiajuosčio ryšio infrastruktūra pasieks dar 770 kaimiškųjų gyvenviečių, bus nutiesta daugiau kaip 4400 km šviesolaidinių kabelinių linijų, įrengta apie 2500 prisijungimo taškų. Bendra projekto vertė – 208,9 mln. litų. Pagal prioritetą "Informacinė visuomenė visiems" jam suteikta 178 mln. litų Europos regioninės plėtros fondo parama. Projektą visiškai įgyvendinti planuojama iki 2013 m. pabaigos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų