Pereiti į pagrindinį turinį

STT krėtė ministeriją ir kraujo centrus (papildyta 17.38 val.)

STT krėtė ministeriją ir kraujo centrus (papildyta 17.38 val.)
STT krėtė ministeriją ir kraujo centrus (papildyta 17.38 val.) / Kęstučio Cemnolonskio nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai ketvirtadienį atliko kratas Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) ir dviejuose kraujo centruose. Kratos atliktos vykdant ikiteisminį tyrimą ir aiškinantis dėl ministerijos tarnautojų galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, tarnybos pareigų neatlikimo ir didelės vertės valstybės turto iššvaistymo.

Domino R.Turčinsko pasirašyti dokumentai

Preliminariais duomenimis, pareigūnus ministerijoje domino kai kurie buvusio sveikatos apsaugos ministro socialdemokrato Rimvydo Turčinsko pasirašyti dokumentai. Ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Giedrė Maksimaitytė portalą patikino, kad ministerijos kanceliarijoje, kurioje saugomi dokumentai, atlikti dokumentų poėmiai.

„Tai susiję su kraujo istorija. Daugiau nieko negaliu pasakyti, nes tai yra ikiteisminio tyrimo medžiaga, kurią žino tik jie. Ką praneš STT, tą ir žinosit”, - portalui sakė G.Maksimaitytė.

Manoma, kad STT pareigūnai dokumentų poėmius atliko rinkdami informaciją apie kraujo plazmos išvežimą į užsienį ir pinigų pervedimą bendrovei „Kraujo donorystės centras“.

„Jeigu vykdomos kratos, matyt pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jeigu atliekamos kratos, truputį per anksti teirautis. Ikiteisminio tyrimo medžiaga negali būti komentuojama", - trečiadienį portalui sakė STT direktorius Žimantas Pacevičius, tačiau daugiau informacijos sakė kol kas pateikti negalintis.

Vėliau STT išplatino pranešimą, kuriame patvirtino įtariamus ministerijos tarnautojams: „galimai piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi ir netinkamai atliekant tarnybos pareigas, tuometinis sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas galimai neteisėtai leido bendrovės „Kraujo donorystės centrui“ neturint privalomų leidimų ir licencijų išvežti iš donorų surinktą šviežiai šaldytą kraujo plazmą iš Lietuvos į Austriją perdirbimui, už paslaugas galimai nepagrįstai apmokant VLK Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, tuo padarant valstybei didelę materialinę žalą“, - rašoma STT pranešime.

Įžvelgia užsienio farmacinių kampanijų interesą

Bendrovės „Kraujo donorystės centras“ direktorius Artūras Venslauskas, komentuodamas STT atliktus dokumentų poėmius, paneigė kaltinimus vykdant neteisėtą veiklą.

„Tikimės, kad tai jau paskutinė institucija, tirianti mūsų įstaigos veiklą. Viešoje erdvėje sklandanti informacija apie neteisėtą mūsų įmonės veiklą neatitinka tikrovės. Linkime pareigūnams viską išsiaiškinti, vieną kartą padėti tašką ir leisti centro darbuotojams dirbti savo tiesioginį darbą“, - rašoma bendrovės išplatintame laiške.

„Nuo 2007 metų pabaigos, kai „Kraujo donorystės centras“ pareiškė ketinimą dalyvauti kraujo preparatų gamyboje, mus tikrino tikriausiai visos įmanomos institucijos, bet įstatymų pažeidimų nerado. Aš čia įžvelgiu stambių užsienio farmacinių kampanijų interesą“,- teigė Centro direktorius A.J. Venslauskas.

Atlieka dar vieną tyrimą

Primename, kad STT Vilniaus valdyboje šiuo metu atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl sveikatos apsaugos ministro R.Turčinsko pasirašyto įsakymo dėl VšĮ „Nacionalinis kraujo centras“ veiklos pertvarkymo, kuriuo VšĮ „Nacionalinio kraujo centro“ Klaipėdos filialas (pastatai, įranga) buvo perduotas bendrovei „Kraujo donorystės centrui“.

Tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų