Pereiti į pagrindinį turinį

Svarbiausi šalies gynimo klausimai - moterų rankose

2009-09-18 14:04
Svarbiausi šalies gynimo klausimai - moterų rankose
Svarbiausi šalies gynimo klausimai - moterų rankose / Redakcijos montažas

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje vienoje iš Konstitucijos numatytų valstybės institucijų daugumą turės moterys. Nuo šiol Valstybės gynimo taryboje (VGT) iš penkių narių trys bus dailiosios lyties atstovės.

Pagal Konstituciją, svarbiausius valstybės gynimo klausimus svarstančios ir koordinuojančios VGT nariai tėra penki – Prezidentas – vyriausias valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas, krašto apsaugos ministras bei kariuomenės vadas.

Ilgą laiką visas šias pareigybes užėmė tik vyrai. Tik prieš dešimtmetį, kai konservatorė Irena Degutienė dukart laikinai ėjo premjerės pareigas ir VGT sprendė ne vieną svarbų su šalies energetiniu saugumu susijusį klausimą, šios institucijos posėdžiuose pirmąkart dalyvaudavo moteris.

Pernai gruodį krašto apsaugos ministre tapo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovė Rasa Juknevičienė. Ji tapo pirmąja moterimi – nuolatine VGT nare.

Šiemet liepą pačiai VGT pradėjo vadovauti moteris, kai Prezidente buvo išrinkta, prisiekė ir pradėjo eiti valstybės vadovės bei vyriausiosios ginkluotųjų pajėgų vadės pareigas Dalia Grybauskaitė.

Šį ketvirtadienį į Seimo pirmininko pareigas buvo išrinkta I.Degutienė. Taip ji tapo trečiąja moterimi iš penkių nuolatinių VGT narių.

Likusieji du VGT nariai yra vyrai – ministras pirmininkas Andrius Kubilius ir kariuomenės vadas brigados generolas Arvydas Pocius.

Prezidentės D.Grybauskaitės pasirašytu dekretu VGT sekretoriumi yra paskirtas valstybės vadovės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius. Tačiau jis nėra tikrasis VGT narys, nors rengia šios institucijos posėdžius, dalyvauja juose, tvarko tarybos dokumentaciją.

Pagal įstatymą, į VGT posėdžius taip pat paprastai dalyvauja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, Valstybės saugumo departamento vadovas, vidaus reikalų ministras, gali būti kviečiami užsienio reikalų ministras, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, kitų institucijų vadovai. Tačiau ir jie nėra tikrieji VGT nariai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų