Pereiti į pagrindinį turinį

Tarnauti į Goro provinciją vyksta ir moterys

2012-10-27 14:26
Tarnauti į Goro provinciją vyksta ir moterys
Tarnauti į Goro provinciją vyksta ir moterys / Scanpix nuotr.

Noras tarnauti, ryžtas, kompetencija, psichologinė stiprybė, atsakomybė, mėnesius trukęs pasirengimas, anglų kalba. Su tokiu bagažu į misiją Afganistane vyksta kariai.

Požiūris į misiją – teigiamas

Prieš savaitę į Afganistaną, Goro provinciją, kuriai nuo 2005 m. vadovauja Lietuva, išvyko dalis 16-osios karių pamainos. Po savaitės ten išvyks ir likusioji. Pagrindinė Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG), kurią sudaro civiliai ir kariai, misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas atkurti provinciją.

„Mūsų grupės užduotis, atsižvelgiant į tranzicijos fazę, prasidėjusią 2011 m. kovo 22 d., remti misijos tikslus užtikrinant sklandų PAG bendradarbiavimą su vietos valdžia, civiliais gyventojais, įtraukiant ir nevyriausybines, tarptautines, privačias Goro provincijos organizacijas“, – sakė į misiją kaip PAG-16 štabo CKB (civilių ir karių bendradarbiavimas, angl. CIMIC – civil-military cooperation) grupės specialistė vykstanti Jolanta Spangevičiūtė.

Pasak merginos, labai svarbu ir toliau palaikyti bei plėtoti užmegztus gerus ryšius su vietos valdžios atstovais, išsiaiškinti jų galimybes ir poreikius. Jos teigimu, daugumos svarbesnių Goro provincijos valdžios, organizacijų atstovų požiūris į Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. – International Security Assistance Force, ISAF) misiją jų rajone yra teigiamas, palankus. „Tai ypač palengvina taikos misijos užduočių įgyvendinimą, nes autoritetų nuomonė vietos gyventojams labai svarbi“, – aiškino J.Spangevičiūtė.

Rūpinsis vaikų reikalais

Visa Goro PAG dislokuota netoli provincijos sostinės Čagčarano įsikūrusioje PAG bazėje. Gyvenimo ir darbo sąlygos, pašnekovės teigimu, atsižvelgiant į saugumo reikalavimus, yra gana komfortiškos: visą parą veikiantys dušai ir prausyklos, nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro veikianti sporto salė, valgykla. Afganistane tarnaujančių karių tarnybos laikas nėra ribojamas Lietuvoje įprastomis darbo valandomis, nes formaliai dėl saugumo reikalavimų visi misijoje tarnaujantys kariai yra pasirengę atlikti savo užduotis 24 valandas per parą septynias dienas per savaitę.

Į Afganistaną vykstančią PAG-16 pamainą sudaro apie 150 karių, tarp jų yra aštuonios moterys. J.Spangevičiūtės darbo sritis – provincijos moterų ir vaikų reikalai. „Šioje šalyje vis dar gaji paprotinė teisė, varžanti moterų galimybes dirbti, mokytis, gauti išsilavinimą, medicininę pagalbą. Ypač atokesnių rajonų gyventojos namie dažnai neturi jokios balso teisės, yra išnaudojamos ir žiauriai baudžiamos už menkiausią nusižengimą ne tik savo vyrų, bet ir kaimo bendruomenės. Taip pat pažeidžiami ir vaikai: pavyzdžiui, jaunos mergaitės, vos sulaukusios lytinės brandos (10–14 metų), ištekinamos, parduodamos nepaisant vyro amžiaus, statuso – svarbu, kad būtų sumokėta sutarta suma moters šeimai už jos atidavimą jaunikiui“, – pasakojo CKB grupės specialistė.

Taigi jų tikslas, pašnekovės tvirtinimu, yra su vietos valdžios institucijomis ir tarptautinėmis organizacijomis padėti vietos moterims, vaikams integruotis į socialinį gyvenimą, skatinti jų veiklumą, bendravimą, užsiimti moterų ir vaikų švietimu bei mokymu. J.Spangevičiūtė teigė, kad provincijos moterys labai noriai dalyvauja PAG ir tarptautinių donorų organizuojamuose renginiuose, yra gana aktyvios, nors joms nuolat gresia bendruomenės pasmerkimas už pernelyg vakarietišką požiūrį į moterų gyvenimą.

Atsakingas pasirengimas

Nuo 2009-ųjų krašto apsaugos pajėgose tarnaujanti mergina teigė, kad mintis apie tarptautinę misiją jai kirbėjo visus tuos metus. Todėl sulaukusi pasiūlymo nedvejodama jį priėmė.

Jai iš anksto teko baigti kai kuriuos mokymus, tokius kaip pirmosios medicinos pagalbos, išgyvenimo, nuotoliniai NATO tarptautinių operacijų kursai. Įvairios pratybos ir kursai buvo organizuojami Rukloje, Nemenčinėje, Pabradėje ir Kazlų Rūdoje, kur kariai mokėsi, kaip veikti įvairiose situacijose misijos rajone, reaguoti į iškilusius incidentus.

Per baigiamąjį pasirengimo misijai etapą buvo įvertinti pusmetį vykusio PAG-16 karių pasirengimo rezultatai. Kazlų Rūdoje vykusiose baigiamosiose pratybose buvo vertinama, kaip kariai atlieka misijos rajono užduotis: vykdo padalinių judėjimą vietovėje, sužeistųjų evakuaciją, koordinuoja darbą su vyriausybinėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis, vietos administracijos atstovais.

Reikia noro ir ryžto

Kad į karštuosius taškus vyksta vyrai, nuostabos jau nekelia niekam. Tačiau į tokias misijas vykstant moterims kyla klausimas – negi visiškai nebaisu? „Be abejo, įvertinu pavojų, žinau, kokia saugumo situacija yra Afganistane, tačiau, matyt, noras yra stipresnis už baimę“, – šypsodamasi sakė J.Spangevičiūtė.

Merginos teigimu, noras ir ryžtas – itin svarbūs valgant kario duoną. Esą, kai yra stiprus noras, trūkstamus įgūdžius galima įgyti per pasirengimą. Kitas dalykas – kompetencija numatytoms pareigoms misijos rajone. Skirtingoms pareigoms keliami skirtingi reikalavimai. Pasak pašnekovės, visiems PAG štabo padaliniams labai svarbu gerai mokėti anglų kalbą, nes ISAF darbinė kalba yra anglų. Taip pat būtina turėti derybinių įgūdžių, nes nuolat tenka dalyvauti susitikimuose su vietos gyventojais. Nestokoti komunikabilumo, gebėti tvarkyti dokumentaciją, išmanyti administracinius procesus, projektų rengimo bei įgyvendinimo tvarką ir t. t.

„Be išvardytų reikalavimų kariui kaip specialistui, svarbu turėti ir žmogiškųjų charakterio savybių. Vykstama tarnauti į tarptautinę misiją, kur saugumo situacija kitokia nei Lietuvoje, todėl karys turi pasižymėti drąsa, ryžtu, tvirtu apsisprendimu tarnauti pavojingoje zonoje, būti lojalus, nestokoti motyvacijos ir psichologinės stiprybės bei atsakomybės, nes vykdydami užduotis kariai yra atsakingi ne tik už save, bet ir už savo kolegas“, – dėstė J.Spangevičiūtė.

Kaip seksis misijoje mūsų kariams, turėsite galimybę sužinoti tiesiai iš jų pačių – lapkričio pabaigoje portale 1diena.lt bus pradėtas skelbti PAG-16 dienoraštis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų