Teisėjų taryba svarstys, ar pritarti teisėjos R. Augustės atleidimui pažeminus vardą

  • Teksto dydis:

Teisėjų taryba penktadienį spręs, ar galima iš pareigų atleisti Klaipėdos apylinkės teismo teisėją Rasą Augustę, jai savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą.

Dėl patarimo į tarybą kreipėsi prezidentas Gitanas Nausėda, prieš tai sustabdęs teisėjos įgaliojimus, kol bus priimtas sprendimas dėl jos atleidimo iš pareigų.

Teisėjų garbės teismas pernai liepą priėmė sprendimą, kuriuo prezidentui pasiūlė atleisti R. Augustę iš pareigų dėl to, kad ši pažeidė ne vieną Teisėjų etikos kodekso reikalavimą ir taip pažemino teisėjo vardą, pakenkė teismo autoritetui.

Garbės teismas tuomet konstatavo, kad R. Augustė pažeidė Teisėjų etikos kodekse įtvirtintus pareigingumo, teisingumo ir nešališkumo, pavyzdingumo, padorumo bei solidarumo principus.

Nustatyta, kad ji nevykdė pareigos teismo pirmininkui pranešti apie teismo procesus, kuriuose ji pati buvo proceso šalis. Teisėja taip pat darė procesinių pažeidimų: netinkamai sprendė jai pareikšto nušalinimo klausimą.

Vėliau R. Augustė kišosi į kito teisėjo teisingumo vykdymo veiklą, taip pažeisdama konstitucinį teisėjo nepriklausomumo principą.

Priimdamas sprendimą dėl teisėjos elgesio Garbės teismas įvertino padarytų nusižengimų sunkumą, jų teisinį pobūdį, padarymo aplinkybes, teisėją charakterizuojančius duomenis, jos požiūrį į padarytus pažeidimus ir į tai, kad R. Augustės drausminės atsakomybės klausimas teisme sprendžiamas ne pirmą kartą.

Dėl drausminių pažeidimų R. Augustei Garbės teismas jau buvo skyręs du griežtus papeikimus – 2013 ir 2017 metais.

Liepos mėnesį priimtą Garbės teismo sprendimą R. Augustė buvo apskundusi Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, tačiau šis teisėjos skundą atmetė.

R. Augustė teisėja dirba nuo 2006 metų, prieš tai septynerius metus ji dirbo Šiaulių apylinkės prokuratūroje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Praeivis

Praeivis portretas
kovojo priešinosi, toks zmogus neparankus sisteminei teisei ir teiseju suformuluotai ,,paktikai"

Anonimas

Anonimas portretas
O kadel nera pavardes ir kokio tesimo pirmininkas? Man atrodo, kad sitas straipsnis, tai tik teiseja R. Auguste sumenkinti, pazeminti, tiksliau sunaikinti bet kokiais metodais. Kazkas cia ne taip...

Anonimas

Anonimas portretas
kada korumpuotu ir vagiu teiseju byla bus istraukta is stalciu..... turbut niekada nes korumpuoti ir vagys patys slepia samoningai ir laukia senaties
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių