Pereiti į pagrindinį turinį

Tikimybė, kad referendumas įvyks - vis didesnė

2012-07-15 10:08
Tikimybė, kad referendumas įvyks - vis didesnė
Tikimybė, kad referendumas įvyks - vis didesnė / Gedimino Bartuškos nuotr.

Referendumas dėl atominės elektrinės statybų kartu su Seimo rinkimais greičiausiai bus, nes dalis valdančiųjų muistosi ir žada šią idėją palaikyti. Opozicija prieš lemiamą balsavimą jau telkia jėgas ir sėkme neabejoja.

Valdantiesiems neramu

Vos kelių balsų persvara priėmusiems svarbiausius įstatymus dėl būsimosios Visagino atominės elektrinės (VAE) statybų – įtemptos dienos. Poryt Seime vyksiantis balsavimas gali sudrumsti premjero Andriaus Kubiliaus ramybę – tikimybė, kad Seimas balsuos už referendumą kartu su parlamento rinkimais, – vis didesnė.

Bėda – pačiose valdančiųjų gretose. Norinčių referendumo yra ir konservatorių, bet daugiausia – liberalcenstristų bei liberalų gretose.

Konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma aiškina, kad jų frakcija šiuo klausimu bus vieninga, tačiau koalicijos partnerių pozicija jam kelia nerimą.

„Tie, kurie laikosi elementarios logikos, turi suprasti, kad, jau priėmus sprendimus Seime dėl atominės elektrinės, dėl strateginio investuotojo, dar kartą klausti nėra prasminga ir kainuotų nemažai. Pas mus frakcijoje gal tik keli žmonės balsuotų prieš“, – save ir kitus ramino J.Razma.

Liberalai manevruoja

Valdančios koalicijos partneriai liberalai vėl siūlo daryti keistą manevrą – Seimui apsispręsti dėl referendumo balsuoti vėliau, kai bus aiškios elektrinės statybos sąlygos, finansavimo klausimai. Toks pasiūlymas Seimo posėdžių sekretoriate vėl užregistruotas, nors kartą jis jau buvo atmestas.

„Mes vėl esame pateikę pasiūlymą. Jei mūsų pataisai nebus pritarta, balsuosime prieš nutarimą dėl referendumo jau šį rudenį. Iš mūsų frakcijos bus gal du nariai už“, – prognozavo vienas valdančiųjų, Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis.

Tačiau liberalai mano, kad jei referendumo paskelbimui būtų pritarta, nieko bloga neatsitiktų. „Mes už tai, kad klausimai būtų demokratiškai sprendžiami. Taip, logika tokia, kad daugiau šansų, jog nutarimas greičiausiai bus priimtas“, – samprotavo E.Masiulis.

Opozicija – vieninga

Balsavimo sėkmę lems, kaip Seimo frakcijos mobilizuos savo jėgas. Opozicinių partijų atstovai nenusiteikę lengvai pasiduoti. Nors vasara – atostogų metas, atrodo, balsavime dalyvaus nemaža jų dalis.

Štai svarbiausius atominės elektrinės įstatymus palaikę ir taip lemiamą A.Kubiliui bei koalicijai balsavimą išgelbėję Viktoro Uspaskicho Darbo partijos atstovai balsuos už referendumą, o E.Masiulio frakcijos idėjos balsavimą atidėti nepalaikys.

„Turime nuoseklią poziciją ir jos laikysimės. Manome, tauta turi apsispręsti svarbiausiais klausimais. Nematau prieštaravimo, kad balsavome už įstatymus, susijusius su atomine elektrine, o dabar palaikome referendumą“, – kalbėjo Darbo partijos frakcijos seniūnas Seime Vytautas Gapšys.

Vieningai už ketina balsuoti ir dvi didžiausios opozicinės jėgos – socialdemokratai bei Tvarkos ir teisingumo frakcija.

2–4 mln. litų galėtų kainuoti surengti referendumą, jeigu jis vyktų kartu su Seimo rinkimais.

Tačiau ketinama skelbti patariamąjį (konsultacinį) referendumą – jo rezultatai Seimo neįpareigos.


Lauras Bielinis

Politologas

Referendumą surengus rudenį politiškai išloštų tie, kurie palaiko šio referendumo iškeltą klausimą. Tačiau savaip teisūs ir valdantieji, teigiantys, kad, kol elektrinės statybų sąlygos nėra iki galo aiškios, organizuoti referendumo neapsimokėtų ir jį reiktų atidėti. Viskas priklausys nuo to, kaip dėl to bus diskutuojama, kaip bus išviešinta vienos ar kitos partijos pozicija referendumo klausimu.

O dėl rinkėjų aktyvumo – taip, surengus referendumą gali būti, kad dalis rinkėjų, kurie abejoja, ar eiti prie balsadėžių, iš tikrųjų ateis. Tad aktyvumas Seimo rinkimuose gali būti didesnis nei įprastai.

Žinome, kad referendumas dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo prieš 4 metus neįvyko, nes rinkėjų skaičius buvo per mažas. Tąsyk jis nebuvo labai eksponuojamas, o dabar regime kur kas aktyvesnį veikimą, propagandinį kalbėjimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų