Tyrimas: lietuviai internete praleidžia trečdalį gyvenimo

  • Teksto dydis:

Virtualiojo privataus tinklo "NordVPN" atliktas tyrimas atskleidė, kad per savo gyvenimą lietuviai internete praleidžia 25 metus, tris mėnesius ir penkias dienas. Tai kiek daugiau nei trečdalis lietuvių vidutinės gyvenimo trukmės, kuri, pasak Statistikos departamento, šiuo metu siekia 75 metus.

Tyrimo rezultatai parodė, kad daugiau nei 56 valandos per savaitę yra skiriamos skaitmeninėms medijoms, o tai yra daugiau nei dvi paros naršant internete. Per metus šios valandos virsta beveik 123 dienomis, arba daugiau nei 25 gyvenimo metais internete.

Iš minėtų 56 valandų per savaitę, vidutiniškai 20 val. 34 min. yra skiriamos darbui, o likusios 36 val. 1 min. – įvairioms internetinėms veikloms.

Daugiausia savo laiko internete – 9 val. ir 3 min. per savaitę – lietuviai praleidžia naršydami socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip "Facebook", "Instagram", "TikTok". Nemenką dalį laiko lietuviams užima įvairios informacijos paieška (5 val. 20 min. per savaitę) ir vaizdo įrašų žiūrėjimas, pvz., "YouTube" kanale (5 val. 13 min. per savaitę).

Šalies gyventojai taip pat mėgsta skaityti naujienas (4 val. 37 min. per savaitę), žiūrėti TV serialus ir filmus (2 val. 20min. per savaitę), klausytis muzikos, pvz., tokiose platformose kaip "Spotify", "SoundCloud" (2 val.).

Be to, 1 val. 47min. per savaitę lietuviai praleidžia atlikdami įvairias kasdienes administracines užduotis kaip e.bankas, 1 val. 17 min. per savaitę skiria nuotoliniams užsiėmimams, kursams, o 1 val. 13 min. per savaitę – apsipirkti internete.

"Daugelis mūsų siekia palengvinti arba paįvairinti savo kasdienybę internetinių paslaugų gausa, tačiau retas susimąsto apie jų saugumą ir pateikiamų duomenų privatumą. Ilgos valandos, praleistos internete, signalizuoja apie didesnę riziką pakliūti į kibernetinių sukčių rankas, kurie pastaraisiais metais tampa vis aktyvesni", – teigia Marijus Briedis, "NordVPN" technologijų padalinio vadovas.

Kas trečias lietuvis jaučiasi saugus dėl asmeninių duomenų internete.  Tarp dažniausiai internete atskleidžiamų asmeninių duomenų minimi vardas, pavardė (86,9 proc.), gimimo data (79,8 proc.), visas adresas (62,7 proc.), santykių statusas (35,9 proc.) ir darbo pozicija (32,1 proc.).

Beveik trečdalis lietuvių (29,9 proc.) internete yra atskleidę savo asmens kodą, 24,6 proc. – asmeninius pomėgius, o beveik penktadalis (18,4 proc.) – ir banko duomenis.

"Vis didesniam skaičiui kasdienių paslaugų persikeliant į interneto erdvę, privalome išlikti itin budrūs dėl internete slypinčių kibernetinių pavojų. Nuasmenintos žinutės, nežinomas ar įtartinas siuntėjas, netaisyklinga anglų kalba, neaiškūs priedai ir nuorodos – pirmieji esminiai galimos klastos bruožai. Atidarykite prisegtus failus tik atsiųstus žmonių, kuriais pasitikite", – įspėja M.Briedis.

Veiklos, kurioms skiriama daugiausia laiko per savaitę:

Naršymas socialiniuose tinkluose – 9 val. 3 min.

Informacijos paieška – 5 val. 20 min.

Vaizdo įrašų žiūrėjimas – 5 val. 13 min.

Naujienų skaitymas – 4 val. 37 min.

TV serialų ir filmų žiūrėjimas – 2 val. 30 min.

Muzikos klausymas – 2 val.

Kasdienės administracinės užduotys – 1 val. 47 min.

Vaizdo skambučiai – 1 val. 22 min.

Nuotolinės paskaitos, kursai – 1 val. 17 min.

Apsipirkimas internetu – 1 val. 13 min.

Žaidimai – 51 min.

Receptų paieška – 49 min.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių