Ugniagesių gelbėtojų mokykloje – kursantų apgultis: darbas vilioja net emigrantus

  • Teksto dydis:

Ugniagesių gelbėtojų gretos greitai pildosi. Savo svajonę ką tik išpildė dar 35 kursantai, kurie sėkmingai baigė Ugniagesių gelbėtojų mokyklą. Mokyklos atstovai LNK atskleidė, kad anksčiau norinčiųjų tekdavo ieškoti, o šiemet bus renkama net papildoma kursantų grupė.

Po šešių mėnesių, kupinų adrenalino, iššūkių ir dūmų, 35 kursantai sėkmingai baigė Ugniagesių gelbėtojų mokyklą. Jų palaikyti susirinko gausus artimųjų būrys.

Ką tik baigusi kursą ugniagesė gelbėtoja Lijana Lapinskaitė atviravo: „Vyrukai vis tiek turi daug daugiau fizinės jėgos, jaučiasi skirtumas, bet nebuvo tokių iššūkių, kurių nebūtų galima įveikti, jie visi buvo tiesiog smagūs ir keliantys drąsą.“

„Aš iškart žinojau, kad jai pavyks ir kad nebus kažkokių sunkumų. Aš manau, kad ji galėtų viską, nėra darbų, kurių ji nepadarytų“, – įsitikinusi Lijanos draugė Gerda.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ugniagesio gelbėtojo profesija sparčiai populiarėja. Norinčiųjų tapti ugniagesiais yra tris kartus daugiau nei laisvų vietų mokykloje.

„Tai yra darbas, bet jeigu tu jį tinkamai atliksi – išgelbėsi žmogų, apsaugosi žmogaus turtą. Tai žmonės tikrai ateina iš idėjos ir ateina tikrai labai geri, motyvuoti asmenys, kurie tampa pareigūnais“, – kalbėjo Ugniagesių gelbėtojų mokyklos viršininkas Kęstutis Agintas.

„Visuomet žinojau, kad mano darbas ateityje bus susijęs su pagalba žmonėms ir kad tai bus būtent tarnyba“, – savo pasirinkimą aiškino Lijana.

„Paskatino šeima – brolis, tėtis – jie irgi ugniagesiai, norėjau tapti kaip jie“, – sakė kitas naujasis ugniagesys gelbėtojas Danielius Vilimas. „Jis beveik gaisrinėje augo. Mažas ateidavo dažnai, jam patikdavo“, – prisiminė Danieliaus tėtis Vytautas.

Ugniagesių gelbėtojų mokykla džiaugiasi, kad kiekvienais metais vis daugiau jaunuolių nusprendžia išbandyti savo jėgas. Šiemet mokykla rinks papildomą grupę ir priims dvigubai daugiau – net 70 kursantų. „Anksčiau tikrai nebuvo didelio susidomėjimo ir nesurinkdavome pilnų grupių, o dabar tikrai yra didžiulis susidomėjimas“, – tikino K. Agintas.

„Vietų tikrai bus. Jeigu turėtume finansinių galimybių, vietoje dviejų grupių priimtumėme keturias, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius. Pasak generolo, susidomėjimas šia profesija susijęs su gerėjančiomis darbo sąlygomis ir augančiu darbo užmokesčiu. – 2020 m. tų, kurie turėjo teisę išeiti į pensiją ir norėjo tęsti tarnybą, buvo tik šeši. Toliau tas skaičius augo – 40, 70. Pernai mes jau turėjome 83. Tai rodo, kad netgi tie pareigūnai, kurie dirba, kurie praėję daug tarnybos metų, tikrai mato gerėjančią situaciją ir nori tęsti tarnybą.“

Gelbėti žmones ugnyje ir vandenyje veržiasi ne tik mokyklas baigę jaunuoliai, bet ir į tėvynę grįžtantys emigrantai. „Tikrai esame ne vieną kartą gavę užklausų ir emigrantų, kurie buvo išvykę į Angliją, Norvegiją, kitas valstybes ir grįžta. Pas mus yra lanksti dokumentų priėmimo sistema ir tikrai turėjome atvejų, kai iš kitų valstybių atsiuntė dokumentus, paskui atvyko, atliko visas procedūras, praėjo atranką, tapo ugniagesiais gelbėtojais ir šią dieną dirba Lietuvai“, – džiaugėsi pasaulio lietuvių susidomėjimu šia profesija mokyklos vadovas Kęstutis.

Pusę metų trunkantys mokymai yra nemokami. Kursantams suteikiamas bendrabutis ir stipendija iki 200 eurų.

„70 proc. yra praktiniai mokymai – gaisrų gesinimo įvairūs užsiėmimai ir vandenyje – žmones gelbėti iš vandens, pirmosios pagalbos mokymai, (mokymai) aukštyje, gylyje, yra daug įvairių skirtingų praktinių mokymų. Aš tai prilyginčiau atrakcionams – kam šiek tiek patinka ekstremalumas ir pramogauti atrakcionuose, čia yra tam tikrų panašių dalykų“, – šypsojosi pasakodamas apie kursą K. Agintas.

Atrankoje yra tikrinami kandidatų gebėjimai ir fizinis pasirengimas, o, susumavus balus, geriausi patenka į Ugniagesių gelbėtojų mokyklą.

„Per atrankas mes susirenkame labai motyvuotus žmones, o savybės yra tiek ryžtingumas, tiek atsargumas, nes žmogus turi ir labai greitai priimti sprendimus, ir tuos sprendimus turi priimti teisingus, kad išgelbėtų ir kitą, ir pats savęs į pavojų nepastatytų“, – aiškino S. Greičius.

Šiuo metu pradedančio dirbti ugniagesio gelbėtojo atlyginimas į rankas siekia apie 1 tūkst. eurų, o kiekvienais metais mokyklą baigia apie 100 kursantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sektantas iš gretimo namo

Sektantas iš gretimo namo  portretas
Tikuosi,kad išmoko priešgaisrines taisykles,tuo patikrindami ir protinius gebėjimus,nes yra tokių,kurie mato akivaizdų pažeidimą,bet jiems labai ko tai linksma ir tą pažeidimą ignoruoja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių