Pereiti į pagrindinį turinį

URM pareikalavo atšaukti prievolę dėl privačių deklaracijų

2012-09-07 12:56
URM pareikalavo atšaukti prievolę dėl privačių deklaracijų
URM pareikalavo atšaukti prievolę dėl privačių deklaracijų / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pareikalavo kuo greičiau atšaukti prievolę skelbti valstybės tarnautojų privačių interesų deklaracijas. Ministras prieštarauja Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimui internete viešai skelbti valstybės tarnautojų - taigi ir jo vadovaujamos ministerijos darbuotojų, diplomatų valdininkų  - privačių interesų deklaracijas.

Ministras tokiuose VTEK užmojuose įžvelgia ne tik įstatymų pažeidimą, bet ir žalą Lietuvos diplomatinei tarnybai, rašo „Lietuvos rytas“. A.Ažubalis pareikalavo kuo greičiau atšaukti šią prievolę.

Šią liepą VTEK nutarė, kad privačius interesus turintys deklaruoti asmenys tai privalo daryti tik per Valstybinės mokesčių inspekcijos elektroninio deklaravimo informacinę sistemą.

Čia turėtų būti skelbiami visų valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų deklaracijų duomenys, išskyrus pretendentų į šią tarnybą ir operatyvinę veiklą vykdančių asmenų.
Šios deklaracijos ir taip yra viešos. Įvairių lygių vadovų duomenys turi būti skelbiami internete, o kitų valdininkų, darbuotojų ir pareigūnų deklaracijos teikiamos to pareikalavus VTEK arba žiniasklaidai.

Bet pastarasis VTEK sprendimas reiškia, kad elektroninėje erdvėje atsidurs ir vienu mygtuko paspaudimu bus pasiekiami visų maždaug 100 tūkst. įvairiose įstaigose ir institucijose dirbančių žmonių duomenys.

Deklaracijas pagal naują tvarką nuo rugpjūčio 1-osios jau yra paskelbę per 9 tūkst. tokių asmenų. Kiti dar turi laiko iki spalio 1 dienos.

Į kovą pakilęs A.Ažubalis aiškina, kad diplomatinės tarnybos specifika lėmė tai, kad šios tarnybos narių, kaip ir kitų statutinių pareigūnų, deklaracijų duomenys negali būti viešinami. A.Ažubalis tvirtina, jog įstatyme numatyta, kad viešai turi būti skelbiami vadovų duomenys, o kitų darbuotojų deklaracijos gali būti viešinamos tik VTEK motyvuotu sprendimu dėl kiekvieno konkretaus atvejo.

VTEK atstovai kviečiami į specialų posėdį ministrų kabinete, kuriame turėtų dalyvauti ir viešumu nepatenkintų institucijų valdininkai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų