V.Adamkus Seimui linkėjo nekartoti pirmtakų klaidų

Istorinėje Kovo 11–osios salėje prasidėjo iškilmingas 2008–2012 metų kadencijos Seimo pirmasis posėdis. Savo sveikinime Prezidentas Valdas Adamkus linkėjo naujojo Seimo nariams nekartoti savo pirmtakų klaidų.

„Negi baigdami skaičiuoti antrąjį savo nepriklausomybės dešimtmetį pradėsime neigti savo Konstituciją? Toks požiūris – pavojingas, nes sukelia visuomenės nepagarbą“, – kalbėjo Prezidentas.

Kaip pranešė nacionalinis transliuotojas, Prezidentas išreiškė viltį, kad ir Seimo narių veikla, susiklosčius probleminėms ar prieštaringoms situacijoms, atskleis tikrąjį gebėjimą dirbti, parodys, ar iš tikrųjų išrinktieji vadovaujasi valstybės interesais.

„Lietuva pavargo nuo nepabaigiamų kalbų apie teismų, aukštojo mokslo, sveikatos apsaugos sistemos reformas, kai realiai vyksta tik tų reformų imitacija.

To rezultatas geriausiu atveju – stovėjimas vietoje, bet neretai – ir didelis žingsnis atgal, grįžimas kelerius metus į praeitį. Užuot modernizavę problemines sritis, vis labiau tolstame nuo realių sprendimų, pamirštame užsibrėžtus tikslus. Naujojo Seimo darbo pradžia – gera proga įgyvendinti turimas galimybes ir imtis vykdyti pažadus“, - sakė V.Adamkus.

Prezidentas teigė negalintis nutylėti dar vieno niekam garbės nedarančio reiškinio, kuris smarkiai nusmukdė šalies politinę kultūrą ir iškreipė viešuosius santykius.
Pasak V.Adamkaus, politikoje pastebima atvirų revanšistinių nuotaikų, tarsi valdžios buvo siekiama turint tik vieną tikslą: atsigręžti ir savotiškai atkeršyti prieš tai valdžioje buvusiems.

Nepriklausomybės Akto signataras Česlovas Juršėnas teigė, kad senasis Seimas jį pakeisiantiems kolegoms perduoda ir dar vieną įsisenėjusią problemą – menką visuomenės pasitikėjimą.

Po priesaikos Seimo nariai įgis visas tautos atstovų teises. Vėliau Seimas planuoja tęsti darbą dabartinėje modernioje Seimo plenarinių posėdžių salėje. Prezidentas V. Adamkus neskubėjo vertinti galimos A.Valinsko kandidatūros. Šalies vadovo nuomone, A.Valinskas - įdomus žmogus.

„Kaip apie žmogų galiu pasakyti, kad įdomus žmogus, savo srityje turbūt parodęs Lietuvai, kad turi tam tikrų talentų. Žiūrėsime, kokį talentą jis panaudos Seime“, - sakė V.Adamkus.

Kaip pranešė nacionalinis transliuotojas, pirmadienį iš ryto pasirašytame dokumente Permainų koalicija įsipareigojo balsuojant paremti šią kandidatūrą.

Nors balsavimas yra slaptas, būsimasis Premjeras Andrius Kubilius neabejoja, kad A.Valinskas taps Seimo Pirmininku.

Pirmadienį Seimas ketina balsuoti ir dėl trijų Seimo Pirmininko pavaduotojų paskyrimo. Liberalų ir centro sąjunga siūlo į Seimo vicepirmininkus Raimondą Šukį, Liberalų sąjūdis - Algį Kašėtą, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai - Česlovą Stankevičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių