Valdiškų automobilių saulėlydis

Per artimiausius metus bus parduota daugiau kaip šimtas tarnybinių automobilių, tačiau neaišku, ar juos visus sunkmečio sąlygomis pavyks realizuoti bent pagal likutinę vertę.

Sumažins perpus

Šiandien Vyriausybės posėdyje turėtų būti gerokai sumažintas tarnybinių automobilių ūkis. Numatyta, kad nuo šių metų liepos 1 d. Vyriausybės kanceliarija ir kiekviena ministerija turės po 4 tarnybinius automobilius, įvairios prie kanceliarijos ir ministerijų veikiančios įstaigos – tik po vieną.

Seimo ir prezidentūros bei savivaldybių automobilių parkai nebus mažinami

Šiuo metu Žemės ūkio ministerijoje yra 20, Socialinės apsaugos ir darbo – 7, Susisiekimo – 8, Finansų – 9, Vyriausybės kanceliarijoje – 10 automobilių.

Vyriausybė tikisi, kad toks sprendimas padės sumažinti biudžeto išlaidas. Viliamasi, kad maždaug perpus praretintas tarnybinių automobilių parkas leis kasmet sutaupyti apie 30 mln. litų.

Žada kompensuoti

Vyriausybės nutarime, kuris šiandien gali būti priimtas, numatytas mechanizmas kompensuoti asmeninio automobilio naudojimą tarnybos tikslais. Be kita ko, nutarime nustatyta iki pusės vidutinio atlyginimo dydžio kompensacija už degalus ir automobilio nusidėvėjimą tiems tarnautojams, kurie naudojasi nuosavu automobiliu tarnybos reikmėms.

"Asmenų, galinčių gauti kompensacijas, ribojimas atsirems į bendrus asignavimus, kurie bus nustatyti kiekvienai ministerijai. Patvirtinus tam tikrus asignavimus ministras negalės dalyti visiems kompensacijų", – tvirtino susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Naujoji tarnybinių automobilių naudojimo tvarka įsigalios nuo šių metų liepos 1 d. Tačiau visiems nereikalingiems automobiliams parduoti nustatomas terminas iki 2010-ųjų liepos 1 d., tai yra lygiai vieni metai.

Skaičiuojama, kad valdiškoms reikmėms naudojamų mašinų turėtų sumažėti maždaug 130–140. Dauguma jų turėtų būti parduotos.

Jeigu kuri nors įstaiga buvo pasirašiusi automobilių nuomos ar išperkamosios nuomos sutartis, jos turės būti nutrauktos pagal tose sutartyse nustatytas sąlygas. Tokiu atveju iš dalies iš kurios nors automobilių firmos išpirkta mašina turės irgi būti parduodama aukcione, o gautomis lėšomis galutinai atsiskaityta su nuomos įmone.

Vyriausybės nutarimo projekte taip pat numatyta, kad už penkiaviečius lengvuosius automobilius ministerijos ateityje galės mokėti ne daugiau kaip 60 tūkst. litų, o už kitus – ne daugiau kaip 90 tūkst. litų be pridėtinės vertės mokesčio.

Šiuo metu nei dėl automobilių skaičiaus, nei dėl jų kainos ministerijoms ribojimo nėra.

Likusius pažymės

E.Masiulis patvirtino, kad didžioji dauguma nereikalingų tarnybinių automobilių bus parduodami aukcionuose. Tiesa, nedidelė dalis gali būti perrašyti toms institucijoms, kurios kol kas neturi nė vienos valdiškos mašinos.

Ministras tikras, kad net ir dabartinio sunkmečio sąlygomis atsiras šių automobilių pirkėjų. "Galų gale, jeigu nepavyks parduoti iš pirmo karto, aukcionai galės būti kartojami, kol prekė bus parduota", – sakė jis.

Paklaustas, kas prižiūrės, kad valdiškų mašinų aukcionai būtų teisingi ir jose nepasitaikytų dirbtinio kainų mažinimo, siekiant automobilius parduoti reikalingiems žmonėms, E.Masiulis atsakė: "Yra galiojanti tokių aukcionų rengimo ir priežiūros tvarka. Ministerijų ir įstaigų atitinkami padaliniai turės pasirūpinti, kad viskas vyktų pagal taisykles."

Ministras pripažino, kad yra nemažas sąrašas įstaigų, kurioms reikalavimas turėti tik vieną automobilį ir toliau negalios, pavyzdžiui, Policijos departamentui ar Valstybinei kelių transporto inspekcijai. Joms valdiškų mašinų limitus nustatys prižiūrinti ministerija.

"Išimtys bus taikomos toms institucijoms, kurios su vienu automobiliu išsiversti negalės", – sakė E.Masiulis.

Pasak Vyriausybės kanclerio Deivido Matulionio, visi likę tarnybiniai automobiliai turės būti pažymėti, nurodant įstaigos pavadinimą, ir tai turėtų veikti kaip valstybės tarnautojus drausminanti priemonė.

Svarstoma ir idėja atsisakyti dalies remonto dirbtuvių, garažų, kurie priklauso daugeliui valstybinių institucijų. Tačiau prie šios idėjos esą turėtų būti grįžtama vėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių