Pereiti į pagrindinį turinį

Valdiškų privilegijų džiunglės

2008-12-20 09:00
Valdiškų privilegijų džiunglės
Valdiškų privilegijų džiunglės / Gedimino Bartuškos nuotr. Sąmata: premjero rezidencijai sutvarkyti dar trūksta 2 mln. litų. Jie numatyti Seimo svarstomame kitų metų biudžete.

Sandėliu virtusi prezidento rezidencija Turniškėse jau beveik ketverius metus stovi tuščia. Ir galbūt sulauks naujojo šalies vadovo. Bet tai neišspręs visų prezidentų ir premjerų rezidencijų problemos.

Paksai nespėjo įsikelti

Prezidento rezidencija jau ketverius metus stovi tuščia: į ją dar kartą prezidentu išrinktas Valdas Adamkus keltis nepanoro, nes po pirmosios kadencijos apsigyveno tuomet nenaudotoje premjero rezidencijoje.

Pagal įstatymus prezidentui priklauso valstybės skiriamas būstas iki gyvos galvos. "Mes esame su Alma nutarę, įsikūrėme jaukioje mažesnėje rezidencijoje ir dėl pareigų nešokinėsime iš vienos gatvės pusės į kitą. Liekame ten, kur esame", – po inauguracijos kalbėjo V.Adamkus.

Turniškėse esančioje rezidencijoje turėtų apsigyventi naujasis šalies vadovas, kurį rinksime pavasarį.

Naujojo šeimininko namas laukia suremontuotas pagal Laimos Paksienės skonį – rausva svetainė su marmurinėmis kolonomis, ąžuolo spalvos miegamasis gėlių motyvais puoštais langais.

Prezidento darbo kambaryje stovi senas stalas ir darbo kėdė, taip pat specialus fotelis ir kėdutė kojoms padėti: kad po darbų išvargęs šalies vadovas turėtų kur patogiai atsipūsti.

Tačiau prasidėjus apkaltos procesui, Paksų šeima čia įsikelti ir remontu pasidžiaugti nespėjo, o tuometės pirmosios šalies ponios įgeidžiai mokesčių mokėtojams atsiėjo apie 500 tūkst. litų.

Nuomoti namo neapsimoka

Prezidentūra nesvarsto namo nuomos galimybės. Bendrąja tvarka apartamentų išnuomoti negalima dėl specialaus Turniškių režimo ir apsaugos zonų – jie gali atitekti tik asmeniui, kuriam valstybės būstas priklauso pagal įstatymus.

"Tokia nuoma ekonominio efektyvumo neduotų, tuo labiau kad prieš įsikeliant naujajam prezidentui iš naujo tektų daryti remontą", – įsitikinęs prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas.

Norint namą parduoti – tos pačios kliūtys ir beveik neįmanoma procedūra.

"Manau, kad logiškiausia apartamentus palikti valstybės reikmėms, tuo labiau kad iki kita rezidencija bus baigta tvarkyti, praeis dar daug laiko. Kai bus įrengta rezidencija prezidentūroje, valstybės vadovas čia ir gyvens. Pagal įstatymus kadenciją baigusiam prezidentui priklauso būstas iki gyvos galvos. Tam ir galėtų būti naudojamas namas Turniškėse. Žvelgiant į ateitį, Lietuvoje bus ne vienas ir ne du kadenciją baigę prezidentai ir juos reikės kažkur apgyvendinti. Kam statyti naujus namus, jei jau yra?" – svarstė prezidentūros kancleris.

Pinigų statyboms trūksta

Turniškėse būsimasis prezidentas lauks kitos rezidencijos statybų pabaigos. Ir, kaip planuojama, 2010 m. apsigyvens dabar statomame prezidentūros priestate.

Po poros metų, remiantis vakarietiškais pavyzdžiais, čia bus įkurta prezidento rezidencija. Taip pat vyksta ratinės atstatymo darbai – ji bus reprezentacinė vieta.

Projektui baigti dar reikia nuo 7 iki 10 mln. litų. Kitų metų biudžete statyboms prezidentūros kieme tęsti planuojama skirti apie 4 mln. litų. Šiemet joms buvo skirta 2,8 mln. litų – dvigubai mažiau, nei prašė Prezidento kanceliarija.

Pasibaigus statyboms, namai Turniškėse vėl liks tušti. Bet Prezidentūros kanceliarija nemato bėdų, kad išlaikomi nenaudojami apartamentai.

"Visų pirma noriu pasakyti, kad esant dabartinei padėčiai visiškai neaišku, kada bus įrengta prezidento rezidencija S.Daukanto gatvėje. Turėtų apie 2010 m. būti, bet ar spėsim – tikrai nežinia", – kalbėjo prezidentūros kancleris G.Krasauskas.

Rezidencija virto sandėliu

Prezidento rezidencijos, kurioje niekas negyvena ketverius metus, išlaidos nedidelės.

"Kiek už šildymą mokam, nežinau, reikėtų peržiūrėti visas sąskaitas ir skaičiuoti atskirai, kiek būtent tam namui išeina. Kartu administruojami trys namai (tuščia prezidento rezidencija, V.Adamkaus ir A.Brazausko namai – red. past.). Tas, apie kurį šnekame, yra šildomas minimaliai, tik tiek kad vidinės patalpos nenukentėtų nuo aplinkos poveikio", – aiškino G.Krasauskas.

Pasak jo, atskiro žmogaus, prižiūrinčio rezidenciją, nėra. Patalpas kartkartėm valo prezidento tarnybos darbuotojai. Valstybės apsaugos departamentas atskiro dėmesio šiam namui irgi neskiria – bendrai saugoma visa teritorija: prezidentūrai bei Vyriausybei priklausantys pastatai.

"Šiaip pastatas nėra visiškai nenaudojamas – jame laikome inventorių, ūkinėmis patalpomis naudojasi Turniškes prižiūrintys darbuotojai", – pasakojo kancleris.

Tuščią rezidenciją dieną naktį saugo budri apsaugos akis – pagal įstatymus prezidento apartamentai turi būti saugomi, net jei jis tuo metu ten negyvena.

Remontuos premjero rezidenciją

Priešais tuščią prezidento rezidenciją stovi dar vienas namas, prasidėjus sunkmečiui sulaukęs valdžios dėmesio – būsimi Vyriausybės vadovo apartamentai.

Šiuo metu Andrius Kubilius gyvena laikinojoje rezidencijoje, o buvusioje premjero rezidencijoje įsikūręs prezidentas V.Adamkus.

Į šį namą valstybės vadovas atsikraustė, kai jis dar priklausė Vyriausybės kanceliarijai, bet stovėjo tuščias. Prezidentūra už 3 mln. litų šį namą išpirko iš Vyriausybės kanceliarijos komunalinių paslaugų bendrovės. Taip Vyriausybė liko be premjero rezidencijos.

Namas, kuriame ateityje įsikurs Lietuvos premjerai, statytas tarpukariu – 1939 m. Avarinės būklės pastatą sutvarkyti nuspręsta 2007 m.

Tuomečiais skaičiavimais, darbai turėjo atsieiti 4,5 mln. litų ir trukti metus. Įvykdžius maždaug pusę projekto, rekonstrukcija buvo sustabdyta – šią vasarą tokį sprendimą priėmė tuometis premjeras Gediminas Kirkilas.

Pastatui Turniškėse atnaujinti (su projektavimo darbais) iš viso jau panaudota 3 mln. 300 tūkst. litų, o darbams baigti reikia dar 2 mln. Liko sutvarkyti aplinką ir vidaus apdailą.

Reikiama suma atsirado A.Kubiliaus Vyriausybės paruoštame antikriziniame biudžete. Taigi Seimui pritarus, darbai netrukus bus atnaujinti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų