Valdžia didina kariuomenę, šauktinių skaičių: tiki, kad jaunuolių sveikatos būklė pagerės

Vyriausybė pritarė, kad per penkis metus augs profesionali kariuomenė ir kasmet bus kviečiama vis daugiau šauktinių. Aktyviajame rezerve po kelių metų tikimasi turėti 50 tūkst. karių. Opozicija kritikuoja, kad planai dideli, tačiau infrastruktūros visam šitam įgyvendinti nėra.

Lietuvos kariuomenė kiekvienais metais į karo tarnybą pakviečia vis daugiau šauktinių. Šaukimo tempai ims didėti dar sparčiau. Šiemet bus pašaukti beveik 4,5 tūkst. jaunuolių, už poros metų tokių bus daugiau kaip 5 tūkst.  

2028 m. dar tūkstančiu daugiau. O 2030 metais tarnaus jau beveik 6,5 tūkst. šauktinių. Tarnauti bus kviečiami jau kone visi tinkami vaikinai.

LNK stop kadras.

„Galime kiekvienais metais didinti ir faktiškai artėti prie visuotinio šaukimo“, – teigė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Šiemet egzaminus laikė beveik 28 tūkst. abiturientų, tai yra apie 14 tūkst. vaikinų. Tačiau pakviesti į kariuomenę realu vos pusę. 

Pagal sveikatos priežiūros kontrolės sistemą apie pusė vaikinų negali būt pašaukti.

„Pagal sveikatos priežiūros kontrolės sistemą apie pusė vaikinų negali būt pašaukti. Čia yra prielaida, bet tikiu, kad kai kviesime iškart po mokyklos, skaičiai ir sveikatos būklė bus gerėjantys“, – vylėsi L. Kasčiūnas.

Esą dabar jaunimas galėjo naudotis išimtimis – nekviečiami studijuojantys.

Planuojama, kad ateityje į tarnybą per metus būtų kviečiama apie 1 tūkst. ir studijuojančių. Tarnautų nuo penkių iki šešių mėnesių.

„Tu gali rinktis: gali studijuoti, bet eiti į Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) kryptimi – studijuodamas pasirenki ne akademines atostogas ar tą „gap year“, bet eini KASP ir tris metus tarnauji, bet studijuodamas. Opcija, kuri atidaro daugiau takelių“, – aiškino ministras. 

Per ateinančius penkis metus planuojama didinti ir profesionalių karių skaičių. Profesionali kariuomenė augtų tol, kol 2030 metais siektų jau 15,5 tūkst. karių.

LNK stop kadras.

„Reguliari kariuomenė auga – nedaug, bet auga pagal planą. Tada aktyvus rezervas, kuris nuo 30 tūkst. augs iki 50 tūkst., yra parengtas rezervas, kuris eis į komendantūras“, – sakė L. Kasčiūnas.

Iš viso į pratybas ir mokymus per metus pašaukiamų rezervo karių skaičių ketinama didinti nuo 3 iki 6 tūkst.

Tačiau opozicija tokius valdančiųjų planus vertina skeptiškai. Esą profesionalių karių pritraukimas vyksta per lėtai, itin trūksta instruktorių.

„Iš esmės kitai Vyriausybei yra uždedami rimti įsipareigojimai, nes tam, kad galėtume keliais tūkstančiais daugiau priimti žmonių, reikia labai skubiai sutvarkyti tai, kas nebuvo padaryta per 4 metus: užtikrinti infrastruktūrą, kad turėtume kur priimti tuos žmones ir nereikėtų jų mėtyti“, – teigė Seimo narė Dovilė Šakalienė.

„Infrastruktūrą greičiausiai reikės užleisti Vokietijos brigados kariams. Pavyzdžiui,  Rokantiškės, kurios buvo paskirtos Lietuvos kariuomenei, pasirodo, kad turės Lietuvos kariai važiuoti į konteinerius. Tai kels rūpesčių, ir nemanau, kad karių skaičiaus padidinimas palengvins tas problemas“, – savo nuomone dalijosi Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Valdžia pristatė ir karo komendantūrų veiklos planą taikos metu. Kol kas komendantūrose užsiregistravo daugiau kaip 6 tūkst. gyventojų. Jau kitą mėnesį prasidės bazinio karinio rengimo pratybos.

„10 dienų, 81 valanda, kur piliečiai, užsirašę į komendantinius vienetus, įgaus pagrindines žinias: šaudymas, elgesys su ginklu, pirmoji medicininė pagalba, topografija“, – teigė Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo atstovas, pulkininkas Danas Mockūnas.

Karo metu komendantinis vienetas turėtų užtikrinti komendanto valandą, kontrolės postų įrengimą, kovą su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nacistinė kacapinė lerva vatnykas

Nacistinė kacapinė lerva vatnykas portretas
Kai aš tarnavau Tarybinej armijoj, mano tanko taikytojas buvo vienaakis, o mechanikas- vairuotojas plokščiapadis, 1.96 m. ūgio. Toks Tomsonas iš Kalevo krepšinio komandos. Ankštoka jam buvo tanke. Tada irgi ėmė visus, kas pakliuvo. Vyko karas Afganistane. Panašu, greit ir pas mus taip bus. Irgi ruošiamės karui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių