Pereiti į pagrindinį turinį

V.Būdienė: reikia išsaugoti lietuviškas Punsko mokyklas

2013-02-19 16:13
V.Būdienė: reikia išsaugoti lietuviškas Punsko mokyklas
V.Būdienė: reikia išsaugoti lietuviškas Punsko mokyklas / punskas.pl

Lietuva išlaiko mažas tautinių mažumų mokyklas, reikėti dėti visas pastangas, kad mažos lietuvių mokyklos būtų išsaugotos Lenkijoje, sako vyriausioji prezidentės patarėja švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Virginija Būdienė.

„Noriu pasakyti, kad ir Lietuvoje yra labai mažų tautinių mažumų mokyklų Vilniaus rajone, Šalčininkų rajone, tačiau jos išsilaiko. Čia ir savivaldybės prisideda, ir krepšelis yra gerokai didesnis Lietuvoje tautinių bendrijų mokiniams. Taigi, manytume, kad bendros pastangos tiek Lenkijos, tiek Punsko valsčiaus, tiek Lietuvos Vyriausybės galbūt duos kokį nors rezultatą. Gaila, žinoma, kad tai yra ir demografinė problema, bet labai norėtųsi išlaikyti ir mažąsias mokyklas“, - antradienį Žinių radijui sakė V.Būdienė.

Pasak jos, Lietuvos Vyriausybė turėtų galvoti, kaip išsaugoti ketinamas uždaryti mokyklas Punsko valsčiuje, Lenkijoje.

„Visus nuliūdino toji žinia, kad Lenkijoje, Punsko valsčiuje, trys - tai yra Navinykų, Vidugirių ir Pristavonių - mokyklos žadamos uždaryti. Prezidentė yra išreiškusi nuomonę, kad Lietuvos Vyriausybė turėtų galvoti, kaip stengtis padėti išlaikyti nedideles lietuvių mokyklas Lenkijoje“, - teigė valstybės vadovės patarėja.

Praėjusią savaitę Punsko valsčiaus Švietimo, Finansų bei Ūkio komisijos balsų dauguma pritarė, kad būtų uždarytos Vidugirių, Pristavonių ir Navinykų pagrindinės mokyklos. Galutinis sprendimas dėl šių mokyklų likimo turi būti priimtas iki vasario pabaigos.

Mokyklas ketinama uždaryti dėl lėšų trūkumo. Visų trijų ugdymo įstaigų išlaikymas kasmet atsieina per 1 mln. litų.

Minėtose mokyklose mokosi 38 moksleiviai.

Lietuviškai dar mokoma Punsko Dariaus ir Girėno mokykloje bei Punsko Kovo 11-osios licėjuje ir Seinuose esančioje „Žiburio“ mokykloje, kuri gyvuoja tik Lietuvos finansinės pagalbos dėka.

Per pastaruosius 10 metų Lenkijoje jau uždaryta pusė lietuviškų mokyklų.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių, daugiausia - Seinų ir Punsko krašte netoli valstybinės sienos su Lietuva.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų