Pereiti į pagrindinį turinį

Vežėjai laukia naujo rusų smūgio

2009-08-09 20:20
Vargas: Lietuvos vežėjai Rusijos pasienyje įstrigo kilometrinėse eilėse.
Vargas: Lietuvos vežėjai Rusijos pasienyje įstrigo kilometrinėse eilėse. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Lietuvos vežėjai teigia, kad nepaisant mūsų šalies valdžios pastangų, padėtis Latvijos ir Rusijos pasienyje negerėja, vilkikų eilės toliau didėja.

Vežėjų asociacijos "Linava" atstovas spaudai Gytis Vincevičius teigia, kad jų turimomis žiniomis, kitą savaitę vilkikų patikra Rusijos pasienyje gali dar labiau sugriežtėti.

"Padėtis nuo penktadienio vakaro nepasikeitė, eilės dar labiau auga. Iš Rusijos jau susidarė 15 km eilė, iš Latvijos – ne mažiau kaip 10–12 km eilė. Padėtis išlieka įtempta, viskas juda lėtai. Terminale įstrigę 150 vilkikų iš Lietuvos, nuostoliai milžiniški. Be pirmadienio niekas neišsispręs. Be to, kiek pavyko sužinoti, kitą savaitę rengiama dar griežtesnė patikros tvarka", – Lietuvos radijui teigė G.Vincevičius.

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis šeštadienį Lietuvos radijui teigė, kad vilkikų užlaikymo pasienyje problemą tikimasi išspręsti iki pirmadienio. Anot jo, vykstantys į Kaliningradą jau tikrinami įprasta tvarka, gerėja ir važiuojančių per Baltarusiją situacija.

Pasak ministro, normaliai padėčiai atkurti dar prireiks laiko, kol sieną pervažiuos dauguma eilėje susikaupusių vilkikų.

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė patikino, kad Lietuvos vežėjų problemos Rusijos pasienyje priežastys nėra politinės ir ji turėtų būti sprendžiama žinybų lygmeniu. Šiuo lygmeniu klausimą sprendžia Lietuvos ir Rusijos muitinės atstovai.

Eilės Rusijos pasienyje susidarė Rusijos federalinei muitinės tarnybai pastarosiomis dienomis sustiprinus Lietuvos vežėjų gabenamų krovinių kontrolę muitinėje.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, Seimo Tarpparlamentinės ryšių su Rusija grupės pirmininkas Arvydas Anušauskas viliasi, kad sugriežtinta Lietuvos vežėjų patikra nėra politinis kerštas.

"Sustiprinta muitinės kontrolė, kuri netikėtai, be išankstinio perspėjimo, pradėta taikyti tik išimtinai Lietuvos vežėjams, mūsų požiūriu yra nedraugiškas, Lietuvos vežėjus diskriminuojantis žingsnis, kenkiantis abiejų šalių verslininkams. Tikiuosi, kad atitinkamos Lietuvos ir Rusijos institucijos greitai išspręs šią problemą," – teigiama A.Anušausko kreipimesi į Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos Tarpparlamentinių ryšių su Lietuva grupės pirmininkę G.Sergejevą ir Rusijos ambasadą Lietuvoje.

Anot A.Anušausko, Rusijos argumentacija, kad iš 52 tūkst. sieną kirtusių Lietuvos vežėjų buvo sulaikyta 16 vežusių kontrabandą, ir todėl pritaikyta sustiprinta kontrolė visiems likusiems, nėra įtikinama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų