Pereiti į pagrindinį turinį

V.Greičius veržiasi į teismo pirmininkus (papildyta)

2009-09-16 17:22
V.Greičius veržiasi į teismo pirmininkus (papildyta)
V.Greičius veržiasi į teismo pirmininkus (papildyta) / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr. V.Greičius

Net ir žinodamas Prezidentės Dalios Grybauskaitės nuostatą nebeskirti buvusio Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininko Vytauto Greičiaus dar vienai kadencijai, jis vistiek nusprendė dalyvauti kandidatų į šios institucijos vadovus atrankoje.

Rinksis iš 22

Rugpjūčio pabaigoje Prezidentė kreipėsi į LAT teisėjus, ragindama juos dalyvauti naujojo pirmininko atrankoje. Norinčių kandidatuoti į šias pareigas teisėjų paprašyta atsiųsti į prezidentūrą savo biografijas, veiklos aprašymus bei požiūrį į teismų sistemos problemas, LAT statusą ir šio teismo pirmininko vaidmenį tobulinant teismų darbą.

Tokie dokumentai gauti iš 22 LAT teisėjų. Jų iš viso yra 37. Todėl laikoma, kad likusieji 15 teisėjų nepareiškė noro dalyvauti LAT pirmininko atrankoje.

„Dabar tuos gautus dokumentus analizuojame. Artimiausiu metu šiuo klausimu bus kalbamasi su Seimo vadovybe ir frakcijomis“, - sakė Prezidentės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė.

Išanalizavus pateiktus dokumentus ir po diskusijų bus parinkti kandidatai į LAT pirmininkus. Jie bus kviečiami susitikti su D.Grybauskaite, kuri turės išrinkti vieną kandidatą ir teikti jį Seimui patvirtinti.

Pagal Konstituciją, kandidatą į LAT pirmininkus valstybės vadovas turi parinkti iš visų paskirtų šio teismo teisėjų ir teikti ją parlamentui patvirtinti. LAT pirmininko kadencija – penkeri metai.

Tikimasi, kad naujasis LAT pirmininkas bus paskirtas iki šių metų spalio vidurio.

Neišgirdo Prezidentės žodžio

Tarp 22 LAT teisėjų, į prezidentūrą atsiuntusių savo dokumentus dalyvauti pirmininko atrankoje, yra ir buvęs šio teismo vadovas V.Greičius. Jis tik šių metų liepos mėnesį buvo Seimo vargais negalais atleistas iš LAT pirmininkų, nors jo kadencija baigėsi jau prieš metus.

Prezidentė D.Grybauskaitė savo pasisakymais aiškiai leido suprasti neketinanti siūlyti V.Greičiaus skirti dar vienai LAT vadovo kadencijai. Ji, kaip ir ankstesnis prezidentas Valdas Adamkus, pasisakė už rotaciją šiame bei kituose atsakinguose postuose.

„Vienas iš instrumentų pasiekti ir sustiprinti pasitikėjimą teismais yra rotacijos principo įgyvendinimas. Rotacijos principas būtų ir savotiškas saugiklis ir instrumentas pasiekti geresnę teismų darbo kokybę. Neturiu jokio asmeninio nusiteikimo prieš V.Greičių, bet perskirti jį  dar vienai kadencijai būtų netikslinga“, - tvirtino D.Grybauskaitė.

V.Greičius LAT vadovavo jau nuo 1997 metų. Net ir netekęs pirmininko pareigų, jis dar penkerius metus bus LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas.

Pats V.Greičius nekomentuoja savo noro dar kartą siekti LAT pirmininko pareigų, nors jos tikrai jam „nebešviečia“.

Nepanoro būti kategoriška

Prezidentės patarėja S.Cirtautienė nenorėjo kategoriškai teigti, kad V.Greičius „veržiasi į pirmininkus“ ir „neišgirdo valstybės vadovės nuomonės“. „Dėl dokumentų pateikimo mes kreipėmės į visus be išimties LAT teisėjus, tarp jų yra ir buvęs teismo pirmininkas, todėl jis turėjo teisę tokius dokumentus pateikti“, - sakė ji.

Kita vertus, S.Cirtautienė iš esmės sutiko, kad nenorėję dalyvauti pirmininko atrankoje teisėjai išvis nepateikė jokių dokumentų, taip netiesiogiai pripažinę nesiekiantys LAT vadovo pareigų.

„Beje, buvo keli teisėjai, kurie savo pateiktuose dokumentuose tiesiai nurodė nenorintys siekti pirmininko posto“, - tvirtino patarėja, nepanorusi atskleisti, ar V.Greičiaus rašte buvo tokia pastaba. „Man būtų neetiška komentuoti tų dokumentų turinio“, - sakė ji.

S.Cirtautienė priminė, kad formaliai Prezidentė turi teisę iš visų 37 LAT teisėjų rinktis pirmininką, netgi jeigu jie nepateikė atrankai dokumentų. Bet patarėja sutiko, kad nenorinčių užimti šias pareigas nepriversi to padaryti.

Laikinai vadovauja J.Stripeikienė

Remiantis įstatymu, kol kas laikinai LAT pirmininko pareigas eina teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Janina Stripeikienė.

V.Adamkus LAT pirmininku buvo siūlęs skirti šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus vadovą Joną Prapiestį, tačiau ši kandidatūra sulaukė nemažai pasipriešinimo dėl tariamo koncerno EBSW neteisėtos veiklos toleravimo, kai J.Prapiestis 1992-1996 metais buvo teisingumo ministras. Šiuos priekaištus J.Prapiestis vadina visiškai nepagrįstais.

Vėliau V.Adamkus atsiėmė J.Prapiesčio kandidatūrą.

Dabar J.Prapiestis nebesiekia tapti LAT pirmininku. „Ne tik nesu pateikęs dokumentų dalyvauti atrankoje, bet netgi esu parašęs Jos Ekscelencijai atskirą prašymą nenagrinėti mano kandidatūros šiame kontekste“, - sakė jis.

Paprašytas pakomentuoti jo skyriuje dirbančio V.Greičiaus pateiktą prašymą dalyvauti LAT pirmininko atrankoje, J.Prapiestis ironiškai pareiškė: „Atsakysiu taip, kaip jis atsakinėjo apie mane – kadangi tai mano kursiokas, nekomentuoju su juo susijusių klausimų. Taip ir parašykit“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų