„Viada“ žada nutraukti sutartį su „Amic Lietuva“ dėl galimų sąsajų su Rusija

  • Teksto dydis:

Degalinių tinklą valdanti Lietuvos bendrovė „Viada LT“ inicijuos degalinių valdymo sutarties nutraukimą su bendrove „Amic Lietuva“ (buvusi „Lukoil Baltija“), jeigu pasitvirtins informacija apie Ukrainoje atliekamą tyrimą dėl kitos grupės bendrovės sąsajų su Rusija, penktadienį pranešė  įmonė.

Ukrainos Ekonominio saugumo biuras tyrimą dėl „Amic energy“ pradėjo turėdamas duomenų apie galimą mokesčių vengimą, kad naudos gavėjai ir pareigūnai, dalyvaujantys parduodant degalus ir tepalus, yra susiję, o tikrieji jų savininkai yra Rusijos piliečiai, penktadienį skelbia portalas ukranews.

„Nors informacija nėra patvirtinta Ukrainos valdžios institucijų, kreipėmės į „Amic Lietuva“ su raginimu paaiškinti viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją. Informavome partnerius, kad pasitvirtinus įtarimams, inicijuosime sutarties nutraukimo procedūrą“, – pranešime teigė „Viada“ generalinis direktorius Linas Vytautas Karlavičius.

Kol vyksta tyrimas, Ukrainos teismas priėmė sprendimą laikinai apriboti „Amic Ukraine“ akcininkų teises ir areštuoti bendrovės turtą, į tyrimą įsitraukė Austrijos vyriausybė.

Vieną didžiausių degalinių tinklų Lietuvoje valdanti bendrovė „Amic Lietuva“ yra viena iš keturių turto valdymo bendrovių, kurios naudoja „Viada“ tinklo degalines.

„Viada“ nurodo, kad kovo mėnesį Lietuvos viešojoje erdvėje pasirodžius nuogąstavimams dėl galimų sąsajų su Rusijos naftos bendrove „Lukoil“, kreipėsi į „Amic Energy“ su prašymu įvardinti galimas tiesiogines ar netiesiogines sąsajas su Rusija, bet gavo paaiškinimą, kad jų nėra..

„Tuomet „Amic Energy“ pateikė atsakymą, kuriame atsiribojo nuo bet kokių sąsajų su rusiškos kilmės verslu – bendrovės akcijas valdantys keturi ES šalių piliečiai (3 austrai ir 1 airis) yra galutiniai naudos gavėjai“, – teigiama „Viados“ pranešime.

Birželį speciali vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija nerado pagrindo pripažinti, kad „Viada“ ir „Baltic Petroleum“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

127 degalinių tinklas „Viada“ priklauso Ivano Paleičiko šeimos valdomai įmonei „Vaizga“ ir smulkiesiems akcininkams, o bendrovę „Baltic Petroleum“ kontroliuoja I. Paleičiko sūnus Andrius. I. Paleičikas iki 2016 metų vadovavo Rusijos naftos milžinės „Lukoil“ valdytam degalinių tinklui „Lukoil Baltija“.

2016 metų pavasarį 100 proc. „Lukoil Baltijos“ akcijų iš Nyderlandų „Lukoil Europe Holding“ perėmė Austrijos „Amic Energy Management“. Pastaroji perėmė apie 230 degalinių tinklus Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje, o jų valdymą Lietuvoje ir Latvijoje perėmė su I. Paleičiku susijusios įmonės „Luktarna“ ir „Viada Baltija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tukas

tukas portretas
Po elnių ir degalinės tik rusiškos tai ką gi veikis Lietuvos saugumas .Ogi miega ir aimanuoja, kad jiems pinigų per mažai

Tikrai cha

Tikrai cha portretas
Valdo zmogus su ukrainietiska pavarde,ko jums daugiau reikia,vaĺdzia turi kojas jam buciuot

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Idomu ar atitinka nacionalinio saugumo tsldk partyja buv kgb užslaptinti
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių