Pereiti į pagrindinį turinį

Viceministras: „Ecofin“ taryba nepasiekė kompromiso dėl ES biudžeto

2014-11-14 22:17
BNS inf.
Algimantas Rimkūnas
Algimantas Rimkūnas / Š.Mažeikos/BFL nuotr.

Ekonomikos ir finansų reikalų taryboje („Ecofin“) penktadienį nepavyko pasiekti kompromiso dėl papildomų mokėjimų į 2014 metų Europos Sąjungos (ES) biudžetą, todėl Europos Parlamentas (EP) nepradeda svarstyti 2015 metų ES biudžeto, sako LIetuvos finansų viceministras.

Anot Algimanto Rimkūno, jeigu visoms ES valstybėms nepavyks pasiekti kompromiso dėl papildomų mokėjimų iki lapkričio 17-osios vidurnakčio, Europos Komisijai (EK) teks rengti naują 2015 metų ES biudžeto projektą.

„Taryba nepasiekė bendro sutarimo dėl 2014 metų mokėjimų, todėl, kaip ir žadėjo, EP net nepradėjo diskusijų dėl 2015 metų biudžeto“, - BNS telefonu po „Ecofin“ tarybos posėdžio sakė A.Rimkūnas.

Pasak viceministro, tarybos posėdyje Italijos delegacija pateikė svarstymui kompromisinį pasiūlymą, bet jam nepritarė dauguma ES valstybių.

„Pirmininkaujanti Italija pabandė pateikti kompromisinį pasiūlymą ir pabandė pateikti induktyviam „nerimtam“ balsavimui, bet tik trys valstybės kompromisą palaikė, viena susilaikė, o 24 nepalaikė ir kartu nepalaikė kompromiso EK“, - kalbėjo A.Rimkūnas.

Jo teigimu, šeštadienį susitiks visų ES šalių nuolatiniai ambasadoriai ir toliau tęs diskusijas dėl biudžeto. Pirmadienį Europos Vadovų Tarybai pirmininkaujančios Italijos delegacija eis diskutuoti su EP.

Jeigu iki pirmadienio vidurnakčio nebus pasiektas sutarimas dėl 2015 metų biudžeto, EK teks rengti naują kitų metų biudžeto projektą ir diskusijos tęsis naujo projekto pagrindu, teigė A.Rimkūnas.

A.Rimkūnas BNS penktadienį sakė, jog šiuo metu EK yra neapmokėjusi apie 6 mlrd eurų (20,72 mlrd. eurų) sąskaitų, o pati EK prognozuoja, jog situacijai nepasikeitus ir neatradus papildomų lėšų, iki metų pabaigos ši suma gali pasiekti 28 mlrd eurų (96,68 mlrd. litų).

Lietuva dėl įmokų perskaičiavimo gali atgauti 18,2 mln. eurų (62,2 mln. litų) - šios lėšos gali būti užskaitytos, mokant įmokas kitų metų ES biudžetui. Papildomi įnašai ar permokos (grąžintinos lėšos) kiekvienai ES narei buvo paskaičiuoti, patikslinus bendrąsias nacionalines pajamas (BNP). Kartu su BNP buvo perskaičiuota ir kiekvienos narės įmokos dalis, kurią sudaro muitai, pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir specifinis cukraus mokestis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų